SUSTAINABILITY

Χιλή: To project που θα μπορούσε να παρέχει πόσιμο νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους

Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στη Χιλή: To project που θα μπορούσε να παρέχει πόσιμο νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους
πηγή: Unsplash

Ένας στους τρεις συνανθρώπους μας δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό. Αυτό ανέφεραν η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2019, πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία και η κατάσταση χειροτερέψει.

Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας. Τώρα, ένας φοιτητής βρήκε τη λύση – η παραγωγή της οποίας είναι οικονομική και η χρήση της δωρεάν.

Ο Χένρι Γκλογκώ σπούδαζε αρχιτεκτονική όταν ανέπτυξε ένα σύστημα παραγωγής πόσιμου νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δοκίμασε την ιδέα του σε μία κοινότητα της Χιλής, διδάσκοντας στους πολίτες πώς να δημιουργήσουν τις δικές τους συσκευές με αντικείμενα που ήδη διέθεταν στα σπίτια τους, όπως πλαστικά μπουκάλια.

Πίσω από την πρωτοβουλία του, βρίσκεται ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στη χώρα εκείνη. Τότε έκανε το μεταπτυχιακό του στη Βασιλική Ακαδημία της Δανίας. «Αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχέδιό μου, ήταν μία συνεργασία με τη ΜΚΟ της περιοχής», δήλωσε στο Euronews. «Με βοήθησαν με την έρευνα, αλλά μου έδωσαν και τις απαραίτητες γνώσεις».

Το διάστημα που πέρασε στην Techo, όπως ονομάζεται ο οργανισμός, άλλαξε τη ζωή του για πάντα. Έμαθε πως κάθε μέρα, δέκα οικογένειες από τη Χιλή μετακόμιζαν σε παραγκουπόλεις επειδή δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα των σπιτιών τους. Παράλληλα, όλες οι υπηρεσίες ήταν ιδιωτικές και οι τιμές του νερού ήταν οι υψηλότερες της Λατινικής Αμερικής.

Προκειμένου να βοηθήσει τους απόρους να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και ασφαλές νερό, τους έμαθε να δημιουργούν ένα είδος φεγγίτη που θα μετέτρεπε το θαλασσινό νερό σε πόσιμο.

Έχοντας κερδίσει το Lexus Design Award για το 2021, το συγκεκριμένο project αναμένεται να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο. Ο Χένρι, που πλέον έχει αποφοιτήσει κι εργάζεται ως αρχιτέκτονας, δήλωσε πως «ως designer, θέλω να συνεχίσω να εξελίσσομαι και να προσπαθώ να πραγματοποιήσω αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκεφτείτε πόσα μπορούμε να καταφέρουμε αν αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το οικοσύστημά μας και το περιβάλλον».

 

Διαβάστε επίσης:

Βιωσιμότητα στην εποχή του κορονοϊού: Πώς να βοηθήσετε το περιβάλλον από τον καναπέ σας

Ειρηνικός Ωκεανός: 75 χρόνια μετά τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, επικρατεί περιβαλλοντικό χάος

Μεγάλη νίκη για το περιβάλλον: 3 κορυφαίες επιχειρήσεις τροφίμων στρέφονται στην «πράσινη» γεωργία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση