SUSTAINABILITY

Οργανικό αβοκάντο: Είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή;

Οργανικό αβοκάντο: Είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή;
Photo by Estúdio Bloom on Unsplash

Μία ομάδα ακτιβιστών βρέθηκε μπροστά από την ολλανδική Βουλή, κρατώντας οργανικά αβοκάντο στα χέρια. Ο λόγος; Η ενημέρωση των περαστικών για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του συγκεκριμένου φρούτου. Πράγματι, είναι γνωστό πως η τεράστια αύξηση που έχει παρατηρηθεί στην κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας σε ορισμένες χώρες.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα κράτη που προμηθεύονται τη μεγαλύτερη ποσότητα αβοκάντο, ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες σημειώνουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ανά πολίτη. Eκτός από την Κολομβία, την Κένυα και το Περού, σημαντικός παραγωγός αβοκάντο είναι η Ολλανδία – το 2019, μάλιστα, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της εκταταμένης καλλιέργειάς του, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ανάγκη των καταναλωτών, είναι τεράστιος. Ο «πράσινος χρυσός», όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, μπορεί να αποβεί καταστροφικός.

Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

Η περιβαλλοντική οργάνωση Eosta υποστηρίζει πως αν απομακρυνθούμε από την παραδοσιακή καλλιέργεια αβοκάντο, θα περιορίσουμε σημαντικά τη σπατάλη νερού. Στοχεύει, μάλιστα, στην ευαισθητοποίηση των μεγάλων εταιρειών, ώστε να είναι ειλικρινείς σχετικά με τα φρούτα και λαχανικά που πουλούν.

«Ορισμένες φορές, οι έμποροι τροφίμων φαίνεται να φοβούνται τη διαφάνεια», δήλωσε ο CEO του οργανισμού, Βόλκερτ Ένγκελσμαν. «Προκαλώ τις υπεραγορές να δείξουν στους καταναλωτές τι πραγματικά σημαίνουν τα οργανικά προϊόντα για το νερό, το έδαφος και το κλίμα».

Γιατί τα αβοκάντο είναι τόσο αμφιλεγόμενα;

Πολλοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του συγκεκριμένου φρούτου. Όπως αρκετά ακόμη τρόφιμα, όπως οι μπανάνες, αναπτύσσονται σε περιοχές με μικρή βιοποικιλότητα. Αυτό τα κάνει ιδιαίτερα ευάλωτα και, ως αποτέλεσμα, απαιτούνται πολλά φυτοφάρμακα προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία των καλλιεργειών.

Στις περιόδους μεγάλων βροχών, τα χημικά καταλήγουν στο έδαφος και να λειτουργήσουν με τοξικό τρόπο απέναντι στο περιβάλλον – κάτι που δε συμβαίνει στην περίπτωση των οργανικών καλλιεργειών, καθώς δε χρησιμοποιούνται τέτοια χημικά ενώ ταυτόχρονα απορροφούν άνθρακα. Παράλληλα, σύμφωνα με την Eosta, μπορεί να γίνει εξοικονόμηση έως και 40% περισσότερου νερού, σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας.

 

Διαβάστε επίσης:

Φυτικό ή ζωικό: Ποιο γάλα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

Πόσο φιλικό προς το περιβάλλον είναι το vegan δέρμα;

Αλουμίνιο, πλαστικό ή γυαλί: Ποιο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση