SUSTAINABILITY

Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ-Ανακυκλώνω: Πώς θα το κάνετε πράξη τα φετινά Χριστούγεννα

Photo by cottonbro from Pexels

Φέτος τα Χριστούγεννα ας εφαρμόσουμε το τρίπτυχο της βιωσιμότητας Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο μαγική εποχή του χρόνου. Ακόμη και φέτος, θα περάσουμε την ημέρα με τους πιο  κοντινούς μας ανθρώπους – ανθρώπους χωρίς τους οποίους η ζωή μας θα ήταν τόσο διαφορετική και «άδεια». Θα γελάσουμε, θα μιλήσουμε, θα τσακωθούμε και θα φάμε πολύ. Και θα έρθει η επόμενη μέρα, η 26η Δεκεμβρίου, όταν οι κάδοι απορριμμάτων ολόκληρης της χώρας θα γεμίσουν είτε με περιτυλίγματα δώρων, είτε με φαγητό, είτε με άδειες συσκευασίες που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί διαφορετικά.

Πριν πετάξουμε οτιδήποτε, λοιπόν, στον κάλαθο αχρήστων, ας προσέξουμε ιδιαίτερα. Παρακάτω, θα βρείτε μερικά tips ώστε να εφαρμόσετε το τρίπτυχο της βιωσιμότητας Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω, και να κάνετε το τελευταίο της χρονιάς στον πλανήτη.

Ξεκινώντας από την πιο προφανή χριστουγεννιάτικη περιβαλλοντική καταστροφή, που δεν είναι άλλη από τα περιτυλίγματα των δώρων, θα δούμε τι ανακυκλώνεται. Τα περισσότερα γιορτινά χαρτιά ανήκουν στον μπλε κάδο, ενώ οι κορδέλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά σε κάποια δική μας κατασκευή.

Έπειτα, αν ο «Άγιος Βασίλης» μας έφερε ένα νέο smartphone ή laptop, φυσικά και δε θα πετάξουμε το παλιό στα σκουπίδια. Μπορούμε είτε να το ανακυκλώσουμε στα ειδικά σημεία – προσοχή, όχι στους μπλε κάδους – ή να το προσφέρουμε σε κάποιον που το χρειάζεται περισσότερο. Όλο και κάποιον θα γνωρίζουμε. Κι αν, ακόμη, δεν έχουμε κανέναν υπ΄όψη, ας το αφήσουμε στον κοντινότερο φιλανθρωπικό οργανισμό ή την εκκλησία. Οι αρμόδιοι θα ξέρουν σε ποιον θα απευθυνθούν.

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Αν, πάλι, δεν έχουμε διάθεση για τίποτα από τα παραπάνω, ας τα αξιοποιήσουμε εκ νέου. Ένα παλιό tablet μπορεί να μας κάνει hotspot και να μη χαλάμε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Μπορούμε, επίσης, να κατεβάσουμε εφαρμογές και να παρακολουθούμε εκεί ταινίες για να μη χαλάμε την μπαταρία του καινούργιου.

Όταν, τέλος, θα έρθει η ώρα να ξεστολίσουμε το σπίτι, ας μην πετάξουμε όλα τα στολίδια μας κι ας τα κρατήσουμε για του χρόνου. Τα φωτάκια, έστω και καμμένα, οι μπαταρίες, οι ηλεκτρονικές συσκευές που πια δε λειτουργούν, ανακυκλώνονται κανονικά στα ειδικά σημεία – συνήθως, θα τα βρούμε στο κοντινό μας σούπερ μάρκετ.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από τα άλλα. Ας τα κάνουμε πιο «πράσινα» από ποτέ!

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς ήταν τα Χριστούγεννα στη Βικτωριανή Εποχή;

#SaveChristmas2020: Η Έρρικα Ρούσσου έχει σκοπό να σώσει τα Χριστούγεννα

Η πραγματική ιστορία πίσω από τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα τραγούδια

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση