SUSTAINABILITY

Νέο ένζυμο «καταβροχθίζει» το πλαστικό έξι φορές γρηγορότερα και αλλάζει πρόσωπο στην ανακύκλωση

πηγή: Pexels

Ένα νέο ένζυμο που διασπά τα πλαστικά μπουκάλια έξι φορές γρηγορότερα πρόκειται να ταράξει το χώρο της ανακύκλωσης μέσα στην επόμενη διετία. Επιστήμονες πήραν βακτήρια που έχουν τη μοναδική ικανότητα να «τρώνε» πλαστικό, τα επεξεργάστηκαν κι έφεραν στη ζωή την καινοτόμο τους ιδέα. Θεωρούν, μάλιστα, πως αν τη συνδυάσουν με ένζυμα που διασπούν το βαμβάκι, θα μας βοηθήσουν να ανακυκλώσουμε μία από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης του πλανήτη, τα συνθετικά ρούχα.

Η μόλυνση που προκαλεί το πλαστικό, δεν αφήνει καμία γωνιά του πλανήτη ανεπηρέαστη. Από την Αρκτική μέχρι τα βάθη των ωκεανών, από το μεγαλύτερο ως το μικρότερο άνθρωπο, όλοι βιώνουμε τις καταστροφικές της συνέπειες.

Αυτή τη στιγμή, είναι εξαιρετικά δύσκολη η διάσπαση των πλαστικών μπουκαλιών στα συστατικά τους προκειμένου να δημιουργηθούν νέα προϊόντα. Αυτό σημαίνει πως όλα τα πλαστικά που παράγονται κάθε χρόνο, χρησιμοποιούν για πρώτη ύλη το πετρέλαιο.

Το νέο ένζυμο σχεδιάστηκε όταν συνδέθηκαν δύο άλλα, ξεχωριστά, τα οποία βρέθηκαν σε βακτήριο που έτρωγε πλαστικό κι ανακαλύφθηκε το 2016 σε χωματερή της Ιαπωνίας.

«Όταν κάναμε τη σύνδεση αυτή, παρατηρήσαμε μία τεράστια αύξηση στη δραστηριότητα», δήλωσε στη Guardian ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Portsmouth, John McGeehan. «Είναι μία από τις φορές που μάθαμε κάτι από τη φύση και το φέραμε, στη συνέχεια, στο εργαστήριο.»

Η γαλλική εταιρεία Carbios, βέβαια, ήδη από τον Απρίλιο έχει δημιουργήσει ένα άλλο ένζυμο έπειτα από κομποστοποίηση φύλλων, το οποίο διασπά το 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέσα σε δέκα μόλις ώρες! Είναι όμως δύσχρηστο. Απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 70 βαθμών Κελσίου.

Αντίθετα, η βρετανική ανακάλυψη λειτουργεί σε θερμοκρασία δωματίου. «Αν δημιουργήσουμε νέα, γρηγορότερα ένζυμα, συνδυάζοντας τα ήδη υπάρχοντα και δίνοντάς στα σε εταιρείες σαν την Carbios κι εργαστούμε μαζί, θα μπορέσουμε να το εισάγουμε στη διαδικασία ανακύκλωσης μέσα στον επόμενο χρόνο, ή τον μεθεπόμενο», τόνισε ο McGeehan.

Τώρα, η ομάδα του εξερευνά νέες δυνατότητες. Ξεκίνησε την οικοδόμηση κέντρου δοκιμών στο Πόρτσμουθ και παλεύει να λύσει το ζήτημα των συνθετικών ρούχων.

Οι ακτιβιστές λένε πως το κλειδί για τη σωτηρία του πλανήτη, είναι ο περιορισμός του πλαστικού. Οι επιστήμονες, όμως, βλέπουν πως το πρόβλημα λύνεται και με την τεχνολογική εξέλιξη.

 

Διαβάστε επίσης:

H μάχη ενάντια στο πλαστικό μπορεί να κοστίσει 400 δισ. δολάρια στη βιομηχανία του πετρελαίου

#ΝοPlasticChallenge: Μπορείτε να περάσετε μία μέρα χωρίς πλαστικό;

Ο λόγος που η ανακύκλωση των ρούχων δε θα σώσει τον πλανήτη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση