SUSTAINABILITY

Ο λόγος που η ανακύκλωση των ρούχων δε θα σώσει τον πλανήτη

Photo by Julia Kuzenkov from Pexels

Μπαίνουμε σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων γρήγορης μόδας και το βλέπουμε να μας περιμένει – δίπλα στα ταμεία, συνήθως. Μας υπόσχεται έκπτωση στις επόμενες αγορές μας αν τον χρησιμοποιήσουμε, ενώ τονίζει ότι προστατεύει το περιβάλλον. Όμως, κατά βάθος, γνωρίζουμε κι εμείς ότι το καλάθι ανακύκλωσης ρούχων φαίνεται πολύ καλό, για να είναι αληθινό.

Πολλές εταιρείες παρουσιάζουν την ανακύκλωση σαν κάτι συνηθισμένο στη βιομηχανία αυτή, ενώ το φιλικό προς τον πλανήτη πρόσωπο που προωθούν έρχεται σε αντίθεση με την πραγματική τους επίδραση σ΄αυτόν και τους συνανθρώπους μας. Ίσως αισθάνονται λιγότερο ένοχα – ίσως, βέβαια, είναι και θέμα διαφήμισης για να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AXLO (@axlo.fashion) στις


Στην πραγματικότητα, από μία μπλούζα, για παράδειγμα, που θα τοποθετήσουμε στα καλάθια ανακύκλωσης, μόνο ένα μικρό μέρος θα μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με το Treehugger, πρόκειται για μία αρκετά σύνθετη διαδικασία αποδόμησης των ινών του υφάσματος, η οποία χαμηλώνει αρκετά την ποιότητά του. Υπάρχουν start ups όπως η Worn Again που προσπαθούν να τελειοποιήσουν την τεχνική αυτή, αλλά έχουν δρόμο μπροστά τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AXLO (@axlo.fashion) στις


Μία από τις δημοφιλέστερες και, δυστυχώς, μη ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες για τα ρούχα μας, είναι το polyester. Το 60% των προϊόντων ένδυσης παγκοσμίως αποτελείται από αυτό, παρά το γεγονός ότι εκπέμπει τριπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από το βαμβάκι, ενώ ρυπαίνει τις θάλασσες γεμίζοντάς τις μικροπλαστικά κάθε φορά που πλένεται.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι πως δε γίνεται σαφής ορισμός της «ανακύκλωσης». Συνήθως, αφορά στη μεταφορά και διάθεση των ρούχων σε αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες, κάτι που προκαλεί σημαντικά προβλήματα. Στην Αφρική, επειδή οι πολίτες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά, υποφέρουν οι τοπικές βιοτεχνίες, ενώ όταν πια θα αποφασίσουν πως και οι ίδιοι δεν τα θέλουν, καταλήγουν στη χωματερή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AXLO (@axlo.fashion) στις


Είναι ανάγκη, ως καταναλωτές, να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να ξεκινήσουμε να αντιλαμβανόμαστε το greenwashing ισχυρών επιχειρήσεων. Η ανακύκλωση των ρούχων δε βοηθά τον πλανήτη – μάλιστα, είναι προτιμότερο να τα πετάξουμε απευθείας στα σκουπίδια. Αντί για αυτήν, ας αλλάξουμε τρόπο ζωής κι ας κάνουμε πιο βιώσιμες και «πράσινες» επιλογές.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Jennifer Atilemile θέλει να φέρει τη διαφορετικότητα στην ηθική μόδα

Arizona Muse: Ένα μοντέλο μάχεται για την ηθική μόδα

Oscars 2020: H βιωσιμότητα ήταν το trend στο κόκκινο χαλί

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση