SUSTAINABILITY

Πλωτοί κήποι του Μπανγκλαντές: Ήρθε το μέλλον της βιώσιμης γεωργίας;

Πλωτοί κήποι του Μπανγκλαντές: Ήρθε το μέλλον της βιώσιμης γεωργίας;
Photo by Arifur Rahman on Unsplash

Οι αγρότες του Μπανγκλαντές ανέπτυσσαν εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας πριν ακόμη ξεκινήσει η ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Κι αυτό γιατί η εποχή των μουσώνων τους έθετε σχεδόν απροσπέραστα εμπόδια, με αποτέλεσμα εκείνοι να μένουν χωρίς σοδειά και οικονομικά ευάλωτοι. Πολλοί μετανάστευαν, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη.

Οι ειδικοί προβλέπουν πως μέχρι το 2050, το 20% της διαθέσιμης γης στο Μπανκλαντές θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει κι άλλα κράτη στην ίδια θέση, οπότε δε θα αργήσουν να προσαρμόζονται σε έναν τόπο με περισσότερο νερό και λιγότερο έδαφος.

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι ντόπιοι επικεντρώνονται στις φυτείες που ευδοκιμούν κοντά στα δέλτα των ποταμών. Έτσι, πολλές οικογένειες κατάφεραν να ζουν ήρεμα, να είναι αυτάρκεις, να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση κι αντικείμενο μελέτης για γεωλόγους και περιβαλλοντολόγους.

Οι πλωτοί κήποι για καλλιέργεια λαχανικών και βοτάνων

Η αρχαίες πρακτικές του Μπανγκλαντές περιστρέφοτναι γύρω από τις απρόβλεπτες αλλαγές του καιρού – ανάμεσά τους κι εκείνες που έρχονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Παραδοσιακά, οι γεωργοί χτίζουν μία πλωτή πράσινη πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί σαν βάση μέσα στο νερό. Εκεί, φυτεύουν λαχανικά και δημιουργούν τις συνθήκες που θα τα κρατούν ασφαλή, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ισχυρότερων βροχοπτώσεων.

Χάρη σε αυτές τις δομές, εξασφαλίζεται η ευημερία οικογενειακών επιχειρήσεων που εμπορεύονται σπανάκι, μελιτζάνες, μπάμιες, νεροκολοκύθες και πολλά βότανα και  μπαχαρικά. Περιορίζουν την οικονομική αβεβαιότητα των κατοίκων της περιοχής, ενώ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο θεωρούν πως το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.


«Επικεντρωνόμαστε σε μία σταδιακή μετάβαση για τα θύματα της κλιματικής αλλαγής, τα οποία όμως δεν ευθύνονται για εκείνη», έγραψε σε μελέτη του ο καθηγητής Κρεγκ Τζένκινς.

«Είναι ξεκάθαρο: Το Μπανγκλαντές δεν έχει καμία ευθύνη για το πρόβλημα του άνθρακα. Κι όμως, έρχεται αντιμέτωπο με τα αποτελέσματά του».

Η χρήση της υδροπονικής τεχνολογίας

Σύμφωνα με το BBC, η απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση θα μπορούσε να είναι η χρήση παραδοσιακής, υδροπονικής τεχνολογίας από το Μπανγκλαντές. Με απλά λόγια, καλλιεργεί φυτά εκτός εδάφους.

«Είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον – όλα τα απαραίτητα συστατικά είναι φυσικά, και δε δημιουργεί απορρίμματα ή βιοπροϊόντα που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον πλανήτη», δηλώνει η Φαχμίντα Ακτέρ, ερευνήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα.

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί το μοντέλο αυτό και σε άλλες χώρες;

Η γεωργία διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην οικονομία του Μπανγκλαντές. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται για τη βιομηχανία με το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό.

Το όλο αυξανόμενο επίπεδο της θάλασσας απειλεί πολλές ασιατικές περιοχές. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως χώρες όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ έχουν τα ποτάμια που θα στήριζαν έναν τέτοιον τύπο καλλιέργειας.

 

Διαβάστε επίσης:

Ειρηνικός Ωκεανός: 75 χρόνια μετά τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, επικρατεί περιβαλλοντικό χάος

Μεγάλη νίκη για το περιβάλλον: 3 κορυφαίες επιχειρήσεις τροφίμων στρέφονται στην «πράσινη» γεωργία

Βιώσιμη μόδα: Ο λόγος που αξίζει να επεκταθεί στην plus-size αγορά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση