SUCCESS STORIES

Ιnna Braverman: H επιχειρηματίας που επέζησε από το Chernobyl και χρησιμοποιεί τον ωκεανό για την παραγωγή ηλεκτρικης ενέργειας

πηγή: Instagram @ecowavepower

Τον Απρίλιο του 1986, όταν η Ιnna Braverman ήταν μόλις δύο εβδομάδων, έλαβε χώρα το πυρηνικό δυστύχημα του Chernobyl. Η οικογένειά της έμενε λίγο έξω από το Κίεβο, οπότε όλα τα μέλη της αναγκάστηκαν να εισπνεύσουν αέρα με ραδιενεργή σκόνη. Εκείνη, δεν μπορούσε να πάρει ανάσα, οι πνεύμονές της δεν άντεχαν. Ήταν κλινικά νεκρή.

Η μητέρα της, που ευτυχώς εργαζόταν ως νοσηλεύτρια, έτρεξε πάνω από την κούνια της. Τα πρώτα δευτερόλεπτα, ούρλιαζε. Έπειτα, συγκεντρώθηκε και ξεκίνησε να της κάνει μαλάξεις ανάνηψης. Της είχε σώσει τη ζωή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eco Wave Power (@ecowavepower) στις


Τέσσερα χρόνια μετά, όλοι μαζί μετακόμισαν στο Ισραήλ. Εκείνη, όμως, συνέχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. «Μελάνιαζε το σώμα μου, σαν να με είχαν χτυπήσει», έχει αναφέρει σε συνέντευξή της. Σιγά – σιγά, η επίδραση της ραδιενέργειας έφυγε και πλέον είναι υγιής.

Το Chernobyl δεν επηρέασε την Inna Braverman μόνο με αυτόν τον τρόπο. Χάρη σ’ εκείνο, αποφάσισε να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

«Μου δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», δήλωσε στο Israel 21. «Και μεγάλωσα γνωρίζοντας καλά πως πρέπει να κάνω τη διαφορά, να κάνω κάτι μεγάλο. Αν το Chernobyl παρήγε ενέργεια μ’ έναν επικίνδυνο τρόπο, αναρωτιόμουν μήπως υπήρχε κάτι άλλο, μία καθαρή μέθοδος παραγωγής ηλεκτρισμού.»

Είκοσι χρόνια αργότερα, έχοντας μόλις αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Haifa, βρήκε την απάντηση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eco Wave Power (@ecowavepower) στις


Υπήρχαν πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούσαν ηλιακή, αιολική και υδρο-ηλεκτρική ενέργεια. Καμιά τους, όμως, δεν είχε καταφέρει να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά τα κύματα της θάλασσας.

Ο ωκεανός κινείται διαρκώς, όπως το ποτάμι που ρέει. Όμως, ένα πολύ δυνατό του κύμα θα μπορούσε να καταστρέψει τον εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας. Αυτό συνέβη στην Pelamisin της Ευρώπης και το Oceanlinx της Αυστραλίας, δύο μεγάλες επιχειρήσεις που πλέον έχουν κλείσει.

Η Inna, λοιπόν, έπρεπε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Θα μπορούσε να κατασκευάσει μία τεράστια εγκατάσταση μακριά από την ακτή, μέσα στη θάλασσα. Αλλά με ένα μόνο τσουνάμι, θα γινόταν συντρίμμια. Επιπλέον, θα τάραζε την ηρεμία της θαλάσσιας ζωής, κάτι που θα έφερνε απέναντί της τους ακτιβιστές για το περιβάλλον. Έτσι, αναζήτησε μία πιο οικονομική και ασφαλή λύση. Πήγε σε ήδη υπάρχουσες δομές, όπως κυματοθραύστες και προβλήτες, τοποθέτησε πλωτές κατασκευές και, πάνω τους, έβαλε τον εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας που χρειαζόταν. Στη στεριά, βρίσκονταν ευαίσθητοι υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας μαζί με γεννήτριες.

Στα 24 της χρόνια, συνεργάστηκε με τον David Leb, έναν επιχειρηματία που είχε αφήσει τα πάντα πίσω του για να εγκατασταθεί στον Παναμά και να ανοίξει κατασκήνωση για surfers. Η ιδέα μίας εταιρείας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας τον ενθουσίασε τόσο που η επιστροφή του στον αλλοτινό επαγγελματικό τομέα του δε χωρούσε δεύτερη σκέψη. Οι δυο τους, ίδρυσαν την Eco Wave Power.

Τα εγκαίνια έγιναν στο Γιβραλτάρ και η δεύτερη εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι της Γιάφα. Αυτή, χρησιμοποιείται ως δείγμα για επενδυτές και πραγματοποιείται για τις δοκιμές των νέων εφαρμογών.

Τώρα, γίνονται διαπραγματεύσεις για μία εγκατάσταση 4.1 Megawatt στο Μεξικό και ήδη προετοιμάζεται μία μικρότερη στην Πορτογαλία.

Ο μεγαλύτερος στόχος της Braverman είναι να πείσει τον κόσμο πως η κυματική ενέργεια είναι το μέλλον. «Κοστίζει ακριβώς όσο η ηλιακή, αλλά είναι διαθέσιμη κάθε μέρα, όλη μέρα. Η ορμή του νερού είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από εκείνη του αέρα, οπότε οι εγκαταστάσεις μας είναι μικρότερες», σημείωσε. Επιπλέον, είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον.

Στις 18 Ιουλίου, η Eco Wave Power έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο NASDAQ κι έχει πια την έδρα της στη Σουηδία. Είναι, άλλωστε, μία χώρα που δίνει σημασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το περιβάλλον.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eco Wave Power (@ecowavepower) στις

Η Inna Braverman θεωρείται μία από τις 30 πιο επιδραστικές γυναίκες του 20ου αιώνα κι όχι άδικα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Michelle Obama και την Oprah. Αν έχει καταφέρει τόσα από τώρα, το μέλλον της θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες που διαπρέπουν στον τομέα Τεχνητής Νοημοσύνης

Lisa Su: O ζωντανός θρύλος της AMD

Margaret Hamilton: Η γυναίκα που οδήγησε τον άνθρωπο στο φεγγάρι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση