SUSTAINABILITY

Protect Our Winters: H νέα γενιά αθλητών μάχεται ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Η χρυσή Ολυμπιονίκης Chloe Kim, πηγή: Instagram @ChloeKim

Η νέα γενιά αθλητών των ΗΠΑ ενώνει τις δυνάμεις της απέναντι σ’ έναν ανελέητο, παγκόσμιο εχθρό: Την κλιματική αλλαγή. Αν συνεχίσει να εντείνεται με τον ίδιο ρυθμό, σε λίγο καιρό τα παιδιά που ονειρεύονται να συμμετάσχουν σε χειμερινή Ολυμπιάδα, δε θα μπορούν να προπονηθούν. Δε θα υπάρχουν μέρη που να υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους.

Ο Kai Jones είναι 14 ετών κι ασχολείται με το snowboard. Έχει κερδίσει χρυσά μετάλλια σε εθνικά πρωταθλήματα κι είναι ανιψιός του πρωταθλητή και ιδρυτή της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Protect Our Winters (POW), Jeremy Jones. Είναι μικρός σε ηλικία, όμως είναι τεράστιος άνθρωπος κι ποφασισμένος να αλλάξει τον κόσμο.

«Είναι ανάγκη να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερα ηλιακά πάνελ, να βασιζόμαστε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι θα μπορούμε να κάνουμε σκι στα βουνά», έχει τονίσει ο έφηβος, τον οποίο χορηγούν κολοσσοί όπως οι Quiksilver Outerwear και Smith Optics. Διοργανώνει εράνους για την υποστήριξη της POW, ενθαρρύνει τους συνομηλίκους του να μετακινούνται με τα πόδια και το ποδήλατο, να μη σπαταλούν το νερό και να σέβονται τον πλανήτη.

Στο πλευρό του στέκεται κι ο συναθλητής του, Brock Crouch, ο οποίος είναι 20 ετών κι έχει ήδη δει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα παγωμένα τοπία και τα βουνά. «Το 2015, είδα τις αλλαγές να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μου, στη Saas-Fee της Ελβετίας. Σοκαρίστηκα και δεν ήξερα τι να σκεφτώ», δήλωσε στο Forbes. Ελπίζει πως, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του 2022 στο Πεκίνο, θα γίνει γνωστός και θα μπορέσει να επισημοποιήσει περισσότερο κόσμο.

Από την ομάδα τους δε θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει μία γυναίκα. Πρόκειται για την Chloe Kim, τη νεότερη χρυσή Ολυμπιονίκη στο snowboard. Χάρη στο σημαντικό της αυτό επίτευγμα, φιλοξενήθηκε στο εξώφυλλο του Sports Illustrated το 2018.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chloe Kim (@chloekim) στις

Τον περασμένο Ιούλιο, κέρδισε το βραβείο ESPY για την Καλύτερη Αθλήτρια, την Καλύτερη Ολυμπιονίκη και την Καλύτερη Αθλήτρια Δυναμικών Σπορ.

Με περίπου μισό εκατομμύριο ακολούθους στα social media, αναμφίβολα επηρεάζει τη νέα γενιά. Μπορεί να έβαλε την καριέρα της σε παύση για να σπουδάσει στο Princeton, όμως δε σταματά να ενδιαφέρεται για το μέλλον του αθλητισμού. Συμμετέχει ενεργά στην POW και θεωρεί πως η δράση της καθίσταται αναγκαία για την «επιβίωση» όχι μόνο του δικού της, αλλά και των υπόλοιπων χειμερινών σπορ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chloe Kim (@chloekim) στις

«Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής μας, το φαγητό και την υγεία μας. Όσο νωρίτερα αρχίσουμε να παλεύουμε εναντίον της, όσο νωρίτερα αναλάβουμε δράση και στραφούμε στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τις “καθαρές” μεταφορές, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχουμε να τη νικήσουμε», ανέφερε στο Forbes.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chloe Kim (@chloekim) στις

Διαβάστε επίσης:

«Τι μπορώ να κάνω για την κλιματική αλλαγή;»: Μία ακτιβίστρια απαντά

Melati Wijsen: Η ακτιβίστρια που αλλάζει τον κόσμο με 3 βήματα

Gudrun Campbell: Μία έφηβη αποφασισμένη να αλλάξει τον κόσμο