SUSTAINABILITY

Τα 3 βασικά λάθη που κάνετε στην ανακύκλωση

Τα 3 βασικά λάθη που κάνετε στην ανακύκλωση
Photo by Juan Pablo Serrano Arenas from Pexels

Η ανακύκλωση είναι καθήκον όλων μας. Αυτό, όμως, δε συνεπάγεται την ευκολία της. Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί υπευθυνότητα και ιδιαίτερη προσοχή.

Ας φέρουμε στο νου μας το χάρτινο ποτήρι του καφέ που παίρνουμε στο χέρι. Πόσες φορές το έχουμε πετάξει σε μπλε κάδο, αφού ήπιαμε το ρόφημά μας; Πολλές, είναι η απάντηση. Θεωρούμε ότι, εφόσον δεν είναι πλαστικό, φυσικά και ανακυκλώνεται. Η αλήθεια, βέβαια, απέχει αρκετά. Περιβάλλεται από αδιάβροχη μεμβράνη που δύσκολα διασπάται, με αποτέλεσμα να βρίσκει, τελικά, τη θέση του σε κάποια χωματερή.

Προκειμένου, λοιπόν, να είμαστε σωστοί και να βοηθάμε πραγματικά τον πλανήτη, είναι ανάγκη να προσέχουμε. Διότι η σκληρή πραγματικότητα, από την οποία ελάχιστη εξαιρούνται, είναι πως η ανακύκλωση δε γίνεται όπως πρέπει.

Το πρώτο και σημαντικότερο λάθος, είναι η ιδέα που έχουμε για την ανακύκλωση. Αυτό που θα θέλαμε να ανακυκλώνεται, δηλαδή, απέχει αρκετά από αυτό που μπορεί, πράγματι, να ανακυκλωθεί. Θεωρούμε πως οι ηλεκτρικές συσκευές, για παράδειγμα, θα πρέπει να πεταχτούν στον μπλε κάδο παρόλο που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ειδικά σημεία συγκέντρωσής τους και η διαδικασία που ακολυθείται διαφέρει. Ή, επειδή ένα καλαμάκι είναι πλαστικό, έχουμε στο νου μας ότι θα διασπαστεί εύκολα στις πρώτες ύλες του – είναι, άλλωστε, μικρό.

Δεύτερη έρχεται η λάθος αντίληψη που έχουμε για τις βρώμικες συσκευασίες. Ας μην ξεχνάμε πως πίσω από την ανακύκλωση βρίσκεται μία ολόκληρη βιομηχανία, η οποία κερδίζει χρήματα πουλώντας μεγάλες ποσότητες ανακυκλωμένων υλικών σε εταιρείες που, με τη σειρά τους, τα χρησιμοποιούν στην παραγωγή νέων προϊόντων. Αν, λοιπόν, το προϊόν είναι γεμάτο υπολείμματα τροφής ή βρεγμένο, κανείς δε θα θέλει να το αγοράσει. Ας έχουμε αυτό στο νου μας, την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να απορρίψουμε στον μπλε κάδο κάτι λερωμένο. Όχι μόνο δεν θα χρησιμοποιηθεί, αλλά είναι πιθανό να αχρηστεύσει ολόκληρο το περιεχόμενο του κάδου.

Τρίτη, όμως εξίσου σημαντική, είναι μία κίνηση που πολλοί κάνουμε. Μαζί με τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, πετάμε και την πλαστική σακούλα που τα περιέχει. Το αποτέλεσμα, είναι να καταλήξει η τσάντα με το περιεχόμενό της στη χωματερή.

Οι πλαστικές σακούλες, σύμφωνα με την ειδικό Έρικα Ντέγιαρμιν – Γιανγκ, οι πλαστικές σακούλες είναι 100% ανακυκλώσιμες. Όχι, όμως, με τον παραδοσιακό τρόπο. Σε χώρες του εξωτερικού και, κυρίως, στις ΗΠΑ, υπάρχουν ειδικά κέντρα στα οποία μπορούμε να τις πουλήσουμε. Στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Ας τις γεμίζουμε, λοιπόν, με απορρίμματα που ανήκουν στον μπλε κάδο κι ας τα αδειάζουμε, κρατώντας τις για μελλοντική χρήση.

 

Διαβάστε επίσης:

5 influencers που χρησιμοποιούν το Instagram για να σώσουν το περιβάλλον

Σωστή ανακύκλωση: Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε το αδιέξοδο του πλαστικού μίας χρήσης

Got Bag: Tο πρώτο σακίδιο φτιαγμένο αποκλειστικά από πλαστικό που βρέθηκε στη θάλασσα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση