SUSTAINABILITY

Τα «πράσινα» επαγγέλματα που θα δουν τη μεγαλύτερη άνθιση μετά την πανδημία

Τα «πράσινα» επαγγέλματα που θα δουν τη μεγαλύτερη άνθιση μετά την πανδημία
Photo by Steffen B. on Unsplash

Από τις μετακινήσεις μέχρι την αρχιτεκτονική, η βιωσιμότητα γίνεται προτεραιότητα.

Μέχρι το 2030, αναμένεται να δημιουργηθούν έως 20 εκατομμύρια «πράσινες» θέσεις εργασίας, ενώ το επαγγελματικό τοπίο στη μετά κορονοϊό εποχή, δε θα μοιάζει σε τίποτα με το σημερινό. Μάλιστα, όσο περνά ο καιρός και η πανδημία παραμένει στη ζωή μας, έρχονται στο φως όλο και περισσότερες ανησυχίες για τη σχέση μεταξύ δημόσιας και περιβαλλοντικής υγείας.

Τα πράγματα έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν – όπως αναφέρει έρευνα της Friends of Earth η ανεργία των νέων μπορεί να αντιμετωπισθεί, καθώς υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας 250 χιλιάδων νέων πράσινων επαγγελμάτων. Ο περιορισμός της χρήσης άνθρακα στον τομέα της ενέργειας, επίσης, ο οποίος ανήκει στο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να γίνονται απαραίτητοι οι μηχανικοί περιβάλλοντος.

Σε μία εποχή που η αβεβαιότητα κυριαρχεί, το ότι γνωρίζουμε πως η βιωσιμότητα μπορεί να κάνει την ανατροπή, είναι μία αχτίδα ελπίδας. Ας δούμε τους κλάδους που πρόκειται να ανθίσουν, καθώς οδηγούμαστε σε ένα καλύτερο, πιο φιλικό προς τον πλανήτη μέλλον.

Με περισσότερους από 14 εκατομμύρια Ευρωπαίους να απασχολούνται σε αυτοκινητοβιομηχανίες, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες «πράσινης» εξέλιξης. Όσο αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, οι κατασκευαστές θα χρειαστεί να προσαρμόσουν ανάλογα την προσφορά και να κάνουν τη μεγάλη μετάβαση σε οχήματα και μεθόδους που δεν επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον. Η Γερμανία, συγκεκριμένα, η οποία πρωταγωνιστεί στο συγκεκριμένο χώρο, θέλει να φέρει το 30% της παγκόσμιας απραγωγής ηλεκτροκίνητων στην Ευρώπη, ως το 2030.

Αστική γεωργία

Οι μουντές, γκρίζες πόλεις μπορούν να μεταμορφωθούν. Με λίγο πράσινο παραπάνω, θα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι αστικές καλλιέργειες ανατρέπουν τα πάντα. Κατακόρυφα θερμοκήπια και κήποι σε οροφές, αλλάζουν για πάντα τον τρόπο με τον οποόι αντιμετωπίζαμε τη φύση. Ο κλάδος αυτός, μάλιστα, αναπτύσσεται παράλληλα με τη βιώσιμη αρχιτεκτονική και απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Εναλλατικές ανακύκλωσης

Η ανακύκλωση γίνεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, παρότι ως σύνολο, κάναμε κινήσεις προς τη βιωσιμότητα. Οι επιστήμονες κάνουν προσπάθειες ώστε αυτό να διοθρωθεί κι ανακαλύπτουν νέες μεθόδους. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015, έδειξε πως η ενσωμάτωση της κοινωνίας σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να ανατρέψει τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Βρέθηκε πως, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσαν να εργαστούν παραπάνω από 205 χιλιάδες πολίτες.

Φυσικά, αυτό δεν περιορίζεται μόνο την ανακύκλωση – είναι και η ανωκύκλωση ένας πολύ σημαντικός παίκτης. Μάλιστα, λέγεται πως οι δύο αυτοί τομείς, δημιουργούν 9 φορές περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ ό, τι η αποκομιδή απορριμμάτων.

 

Διαβάστε επίσης:

Προσπάθεια για μία πράσινη πόλη: Πώς η «αιώνια έχθρα» μεταξύ Άμστερνταμ και Ρότερνταμ βοήθησε το περιβάλλον

Μπιλ Γκέιτς: Πιο εύκολα θα «λυθεί» η πανδημία παρά η κλιματική αλλαγή

Η «πράσινη» πρωτοβουλία της Σεβίλλης: Τα πορτοκάλια μετατρέπονται σε ηλεκτρικό ρεύμα για το καλό του πλανήτη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση