SUSTAINABILITY

«Το ρύζι της θάλασσας»: Το οικολογικό superfood που αλλάζει την υψηλή γαστρονομία

«Το ρύζι της θάλασσας»: Το οικολογικό superfood που αλλάζει την υψηλή γαστρονομία
Photo by Steve Halama on Unsplash

Ο καταξιωμένος Ισπανός σεφ Άνχελ Λεόν, γνωστός και ως Chef del Mar (σεφ της Θάλασσας), κάνει την επανάσταση στην υψηλή γαστρονομία. Το εστιατόριό του, Aponiente, το οποίο κέρδισε το τρίτο του αστέρι Michelin το 2017, παρουσιάζει τα πιο εναλλακτικά πιάτα θαλασσινών και τώρα παρουσίασε στον κόσμο ένα νέο βιώσιμο superfood.

Πρόκειται για το «ρύζι της θάλασσας», το οποίο προέρχεται από τον Κόλπο του Κάντιθ, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο εστιατόριο. Ο Λεόν παρατήρισε πράσινους σπόρους που έμοιαζαν με ρύζι, άκουσε το ένστικτό του και αποφάσισε να δει αν ήταν βρώσιμοι. Όπως αποδείχθηκε, όχι απλώς τρώγονται, αλλά είναι εξαιρετικά.

Έκανε την έρευνά του και είδε πως οι σπότοι αυτοί είναι gluten-free, με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-6 και Ω-9 λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν 50% περισσότερη πρωτεΐνη ανά κόκκο από το ρύζι. Επιπλέον, για την καλλιέργειά τους δεν απαιτείται πόσιμο νερό ή φυτοφάρμακα.

Ο Λεόν είναι γνωστός για τα ιδιαίτερα πιάτα που δημιουργεί με υποτιμημένα ή άγνωστα υλικά. «Όταν ξεκίνησα το Aponiente, δώδεκα χρόνια πριν, στόχος μου ήταν να ανοίξω ένα εστιατόριο που σέρβιρε οτιδήποτε ήταν ασήμαντο στη θάλασσα. Τα πρώτα χρόνια ήταν απαίσια, γιατί κανείς δεν καταλάβαινε το λόγο που σέρβιρα στους πελάτες πράγματα που κανείς δεν ήθελε», δήλωσε στην Guardian.


Με αποφασιστικότητα και όρεξη για δουλειά, συνέχισε να πιέζει «για μια κουζίνα των άγνωστων θαλασσών», μαγειρεύοντας από θαλασσινά υποκατάστατα της ντομάτας μέχρι τσορίθο από απομεινάρια ψαριών. Τελικά, ο κόπος του αναγνωρίστηκε το 2010 – τη χρονιά που πήρε το πρώτο του αστέρι Michelin.

Τώρα, μαζί με την ομάδα του, ετοιμάζεται να αποδείξει την αξία του «ρυζιού της θάλασσας». Μελέτησε σε βάθος το Zostera marina, όπως ονομάζεται, το οποίο έπαιζε σημαντικό ρόλο στη διατροφή των ιθαγενών της Σονόρα στο Μεξικό. Με εξαίρεση εκείνη τη φυλή, κανείς άλλος δεν είχε δοκιμάσει να το εντάξει στη δίαιτά του. Συνεργάστηκε επίσης με το Πανεπιστήμιο του Καντίθ, προκειμένου να μάθει αν και πού μπορεί να καλλιεργηθεί. Μαζί, ξεκίνησαν ένα project για την καλλιέργειά του. 

Δεκαοχτώ μήνες μετά, όταν τα φυτά είχαν βγάλει ρίζες και έδιναν καρπούς, ο Λεόν αποφάσισε να τους δοκιμάσει. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, θα ήταν η κακή του γεύση. Τελικά, έμοιαζε πολύ με το καστανό ρύζι κι άφηνε μία θαλασσινή νότα στο στόμα.


Σύμφωνα με τη WWF, το συγκεκριμένο superfood μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον πλανήτη. Απορροφά έως 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εξαιρετικό εργαλείο» στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης. Τα φύκη απορροφούν περίπου το 10% του άνθρακα που βρίσκεται στον ωκεανό και καλύπτει μόλις το 0,2% του βυθού του.

Η ιδέα του Λεόν είναι εξαιρετική όχι μόνο για τον κόσμο της μαγειρικής, αλλά και για το περιβάλλον. Δε βλάπτει τη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και παρέχει τη διατροφική ασφάλεια που πολλοί έχουν ανάγκη.

 

Διαβάστε επίσης:

Φυτικό ή ζωικό: Ποιο γάλα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

Η πραγματική επίδραση της vegan διατροφής στο περιβάλλον

Λίντσι Μακόρμικ: Ξεκίνησε από ένα viral video και κυριάρχησε στη zero waste βιομηχανία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση