NEED TO KNOW

Athlete A: Το ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ για τη σεξουαλική κακοποίηση και τη συγκάλυψή της

Athlete A: Το ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ για τη σεξουαλική κακοποίηση και τη συγκάλυψή της
πηγή: Instagram @athleteafilm

Όλοι το γνώριζαν, όμως δε μιλούσε κανείς. Εκείνος ο άνδρας πέρασε δεκαετίες κακοποιώντας σεξουαλικά γυναίκες και κορίτσια. Πίστευε πως ήταν ασφαλής, ήταν γιατρός, άλλωστε. Άτομο εμπιστοσύνης. Ώσπου η αλήθεια – μία αλήθεια επώδυνη που πολλοί προσπάθησαν να κρύψουν – βγήκε στην επιφάνεια.

Ο Λάρι Νάσαρ, αθλητίατρος της Εθνικής Ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής των ΗΠΑ, στιγμάτισε για πάντα τη ζωή εκατοντάδων αθλητριών. Από το 1992 έως το 2017, ένιωθε πανίσχυρος. Δεν περίμενε πως θα πρωταγωνιστούσε σε ένα από τα μεγαλύτερα σεξουαλικά σκάνδαλα της αμερικανικής ιστορίας. Κι όλα χάρη σε ομάδα δημοσιογράφων του The Indianapolis Star, η οποία δε φοβήθηκε να ρίξει φως στην υπόθεση.

Στο ντοκιμαντέρ του Netflix Athlete A, οι Μπόνι Κοέν και Τζον Σενκ αποκαλύπτουν το πιο σκοτεινό πρόσωπο της γυμναστικής.

Ο τίτλος του έργου αναφέρεται στη Μάγκι Νικόλς, η οποία πίστευε πως ήταν η πρώτη που τόλμησε να καταγγείλει την κακοποίηση που υπέστη από τον Νάσαρ, πίσω στο 2015. Η Ομοσπονδία δεν έλαβε κανένα μέτρο στην αρχή, οπότε εκείνος συνέχισε κανονικά το επάγγελμά του και τη συνεργασία με τις νεαρές αθλήτριες. Μάλιστα, όταν συνελήφθη, το 2016, εργαζόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μίσιγκαν.

Όταν η Νικόλς απέτυχε να περάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, αποφάσισε να αποσυρθεί από το χώρο – φημολογείται, μάλιστα, πως δεν την επέλεξαν επειδή μίλησε ανοιχτά για όσα βίωσε.

Στο Athlete A βλέπουμε τις survivors να μιλούν. Είπαν τη δική τους πλευρά της ιστορίας, ενώ αποκάλυψαν μία πραγματικότητα πολύ πιο βαθιά. Ο Νάσαρ ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Όλα ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ’80, όταν οι προπονήτριες Μπέλα και Μάρτα Κάρολι ανέλαβαν την αμερικανική ομάδα ενόργανης κι έθεσαν σε ισχύ ένα αυστηρό πρόγραμμα. Το μόνο που ήθελαν, ήταν να «γεννούν» Ολυμπιονίκες. Δεν είχε σημασία τίποτα πέρα από τη νίκη. Έτσι, δεν επέτρεπαν στους γονείς να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους, στα οποία συμπεριφέρονταν με ελάχιστο σεβασμό. Ο Νάσαρ λοιπόν, εμφανιζόταν ως ο «ευγενικός» και «κάπως αδέξιος» γιατρός, τον οποίο οι περισσότερες αθλήτριες συμπαθούσαν. Κι από μικρές μάθαιναν πως αν δεν κρατούσαν τη σιωπή τους, θα αποτύγχαναν.

Όπως δήλωσαν τα θύματά του, εκείνος τις άγγιζε σε σημεία που δε θα έπρεπε. Τους έλεγε, όμως, πως ήταν απαραίτητο. Πάνω από 150 γυναίκες κατέθεσαν ως μάρτυρες στη δίκη του, μιλώντας για όσα εκείνος έκανε.

Όσο σημαντικές ήταν οι μαρτυρίες αυτές, όμως, τόσο αξιέπαινο ήταν και το έργο των δημοσιογράφων. Κατάφεραν να αλλάξουν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Πέρασαν χρόνια συλλέγοντας στοιχεία, παίρνοντας συνεντεύξεις από αθλήτριες και γονείς. Προσπάθησαν σκληρά να χτίσουν μία σχέση εμπιστοσύνης με τις επιζώσες, οι οποίες ανοίχτηκαν για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που δεν είχαν ξεπεράσει. Ολοκλήρωσαν μία ευαίσθητη έρευνα και κατάφεραν να παγιδεύσουν το Λάρι Νάσαρ.

Τελικά, πάνω από 500 γυναίκες βγήκαν μπροστά και ύψωσαν τη φωνή τους εναντίον του. Έτσι, το 2016 κατηγορήθηκε για κακοποίηση ανηλίκου και 22 υποθέσεις παρενόχλησης ατόμων κάτω των 18 ετών. Λίγο μετά, ψάχνοντας τον υπολογιστή του, το FBI βρήκε περισσότερες από 37 χιλιάδες φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας. Έτσι λοιπόν, ο γιατρός συνελήφθη.

Δήλωσε ένοχος το 2017, μόνο για τις επτά υποθέσεις. Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας παραιτήθηκε, επειδή οι φήμες ότι όχι απλώς γνώριζε, αλλά κάλυπτε τον Νάσαρ, οργίαζαν. Την επόμενη χρονιά, ο τελευταίος καταδικάστηκε σε 175 έτη φυλάκισης.

Αθλήτριες που υπέστησαν κακοποίηση, ανάμεσά τους οι κορυφαίες Σιμόν Μπάιλς και Άλι Ράισμαν, δεν ικανοποιήθηκαν. Ο διακανονισμός εκατομμυρίων και η φυλάκιση του δράστη είναι μεν το πρώτο βήμα, αλλά όπως τόνισαν, η Ομοσπονδία πρέπει να εξηγήσει γιατί κανείς δεν έκανε τίποτα, ενώ όλοι γνώριζαν. Γιατί έπρεπε να υποφέρουν τόσα κορίτσια, για τόσον καιρό;

Το Athlete A δε δίνει απαντήσεις. Κλείνει, όμως, με την ελπίδα πως ο χώρος θα αλλάξει.

 

Διαβάστε επίσης:

Η χειροδικία που θυμάμαι

Κάθι Τσέσνικ: H ανεξιχνίαστη δολοφονία που έφερε στο φως ένα κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

Βούλα Ζυγούρη: Η Ομοσπονδία Πάλης όχι απλώς γνώριζε, αλλά κάλυπτε περιστατικά βιασμών και παρενοχλήσεων

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση