POWER

Κάθι Τσέσνικ: H ανεξιχνίαστη δολοφονία που έφερε στο φως ένα κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

Κάθι Τσέσνικ: H ανεξιχνίαστη δολοφονία που έφερε στο φως ένα κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης
πηγή: Instagram @ justiceforsistercathycesnik

Η ιστορία έγινε γνωστή από το ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο The Keepers. Ξεκινά όπως οι περισσότερες μίνι-σειρές εγκλήματος, δίνοντας την εντύπωση πως θα παρουσιάσει μία ενδελεχή έρευνα για την ανεξιχνίαστη δολοφονία της Αδελφής Κάθι Τσέσνικ, μίας μοναχής και δασκάλας από το Μέριλαντ. Γρήγορα, όμως, η ιστορία σοβαρεύει περισσότερο. Έρχονται στο φως δεκάδες υποθέσεις παιδικής κακοποίησης, τις οποίες η εκκλησία και η αστυνομία πάλεψαν να κρύψουν κάτω από το χαλί, φιμώνοντας τα θύματα.

Η Κάθι Τσέσνικ ήταν 26 ετών στις 7 Νοεμβρίου 1969, όταν χάθηκαν τα ίχνη της. Δύο μήνες μετά, βρέθηκε το νεκρό σώμα της. Και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, οι αξιωματικοί έπαψαν να ψάχνουν το δολοφόνο της. Η υπόθεση δεν άργησε, ωστόσο, να ξανανοίξει. Αυτήν τη φορά, επειδή μαθεύτηκε πως είχε στα χέρια της στοιχεία για ένα σκάνδαλο που έλαβε χώρα στο σχολείο που εργαζόταν – στοιχεία που, πιθανότατα, της κόστισαν την ίδια της τη ζωή.

Η Αδελφή Κάθι, όπως τη φώναζαν, ήξερε πολλά. 

Όπως έχει γίνει πια γνωστό, η διοίκηση της εκκλησίας έκανε τα πάντα για να καλύψει τα ίχνη των δραστών – των ιερέων, δηλαδή, που στιγμάτισαν για πάντα τη ζωή των παιδιών. Τους μετέθετε από τη μία ενορία στην άλλη, χωρίς να δίνει καμία σημασία τις αθώες ψυχές που υπέφεραν. Αν αυτό σήμερα φαντάζει εξωφρενικό, ας φανταστούμε πώς ήταν τα πράγματα τη δεκαετία του ’60, όταν τα θύματα ήταν αδύναμα και, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, προσπαθούσαν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε πανίσχυρους άνδρες.

Ποια ήταν η Αδελφή Κάθι Τσέσνικ;

Γεννημένη το 1942, η Κάθι πήρε το δρόμο που ακολουθούσαν πολλές κοπέλες της ηλικίας της: Να γίνει καλόγρια. Στα 26 της, θεωρούταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, μάλιστα. Εργαζόταν στο «διαμάντι της Αρχιεπισκοπής», το σχολείo θηλέων Αρχιεπίσκοπος Κιου.

Οι συνάδελφοί της την έχουν περιγράψει ως όμορφη και «ζεστή». Οι μαθήτριές της τη λάτρευαν. Σε επιστολή που έγραψε η πρώην μαθήτριά της, Ρεμπέκα Φερράρα Κουίν το 2014, χρησιμοποίησε τα ομορφότερα λόγια.

«Δεν ήταν μόνο εξαιρετική καθηγήτρια, αλλά ήταν ιδιαίτερα χαρισματικός άνθρωπος, τα κορίτσια την εμπιστευόμασταν και της εκμυστηρευόμασταν τα μυστικά μας», σημείωσε. Αυτή, ίσως, η σχέση εμπιστοσύνης που είχαν σχηματίσει, αυτά τα μυστικά που μάθαινε, να ήταν η αιτία του θανάτου της.

Το μυστήριο ξετυλίγεται

Όταν η αδελφή της Κάθι αρραβωνιάστηκε, στις αρχές εκείνου του Νοέμβρη του 1969, η μοναχή ήθελε να της πάρει ένα όμορφο δώρο για να τη συγχαρεί. Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, λοιπόν, έφυγε, από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τη συνάδελφο κι επίσης μοναχή Έλεν Ράσελ Φίλιπς κατά τις 7:30 το απόγευμα. Πήγε στην τράπεζα της γειτονιάς της για να εξαργυρώσει μία επιταγή και προχώρησε προς την αγορά.

Δεν επέστρεψε ποτέ.

Όπως ανέφερε η τοπική εφημερίδα The Sun στις 9 Νοεμβρίου 1969, ένας ιερέας με το όνομα Πίτερ Μακιού που οδηγούσε προς τη Βαλτιμόρη για να καθησυχάσει την ταραγμένη Ράσελ, βρήκε, στις 5 παρά τα ξημερώματα, εγκαταλελειμμένο το αυτοκίνητο της Κάθι.

Το όχημα βρέθηκε ξεκλείδωτο, πολύ κοντά στο σπίτι της μοναχής. Μέσα υπήρχαν κλαδιά και φύλλα, ενώ εκείνη δεν έδινε σημεία ζωής. Όλοι γνώριζαν πως κάτι της συνέβαινε, πως ήταν κακόκεφη και σκεπτική, όμως κανείς δεν περίμενε πως θα εξαφανιζόταν από τη μία μέρα στην άλλη.

Το σώμα της Αδελφής Κάθι βρέθηκε δύο μήνες μετά, στις 3 Ιανουαρίου 1970. Δύο κυνηγοί το ανακάλυψαν τυχαία, σε αποσύνθεση. Τα σημάδια στα χέρια και το λαιμό της, όμως, όπως ανέφερε η ιατροδικαστική εξέταση, μαρτυρούσαν πνιγμό, ενώ αιτία θανάτου ήτα το χτύπημα στο κεφάλι από βαρύ αντικείμενο.

Κι όμως, πίσω στο Νοέμβριο, μία 16χρονη μαθήτριά της, η Τζιν Χάργκαντον Τσάπλεϊν, είχε βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος. Την είχε οδηγήσει εκεί ο ιερέας Τζόζεφ Μάσκελ. Είχε δει, μάλιστα, τη σορό της άτυχης καθηγήτριας. «Το ήξερα πως ήταν εκείνη», είπε δεκαετίες μετά, σε συνέντευξή της στη Huffington Post.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η έφηβη Τζιν περνούσε χρόνο μόνη με τον Μάρσελ. Την κακοποιούσε για χρόνια, όπως υποστηρίζει η ίδια – τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά – ενώ εκμεταλλευόταν τη θέση του με κάθε τρόπο.

«Βλέπεις τι παθαίνεις όταν λες άσχημα πράγματα για τον κόσμο;» της ψιθύρισε στο αυτί, δείχνοντάς της το άψυχο σώμα της λατρεμένης της καθηγήτριας. Όπως είναι επόμενο, εκείνη δεν μίλησε σε κανέναν για αυτό που είδε. Και δεν το ανέφερε ποτέ μέχρι το 1992.

Η σεξουαλική κακοποίηση

Η Τζιν προσπάθησε να θάψει τα πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού της. Τα είχε καταφέρει μέχρι που, σχεδόν 20 χρόνια μετά, συναντήθηκε με κάποια παλιά της συμμαθήτρια και μίλησαν για το παρελθόν – ένα παρελθόν που περιλάμβανε τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε από έναν θείο της, ο οποίος στεκόταν στο πλάι και παρατηρούσε άλλους άνδρες να τη βιάζουν, ενώ η ίδια ήταν ακόμη παιδί. Ένα παρελθόν στο οποίο ένιωθε αμαρτωλή επειδή υπήρξε θύμα και αναγκάστηκε να κλείσει ραντεβού για εξομολόγηση με έναν ιερέα από το σχολείο – τον Μάσκελ. Εκείνος, πέρασε ώρες προσευχής για να εξαγνίσει την ψυχή της. Κι έπειτα, την καλούσε στο γραφείο του μετά το τέλος των μαθημάτων, προκειμένου να τη βιάσει. Αργότερα, την έδιωχνε λέγοντας πως το Άγιο Πνεύμα θα έπαιρνε τις αμαρτίες της.

Ήταν ένα τρομερό παρελθόν.

Η Τζιν δεν ήταν η μόνη μαθήτρια που είχε αυτήν την εμπειρία. Ούτε ήταν η μίνη που την κατήγγειλε. Η Αδελφή Κάθι, όμως, η οποία γνώριζε για όλες, είχε προσπαθήσει να δώσει ένα τέλος σε όλα αυτά.


Γι’ αυτό δολοφονήθηκε, άραγε; Για να μείνει για πάντα σιωπηλή;

Η δικαίωση που δεν ήρθε ποτέ

Οι έρευνες της αστυνομίας άνοιξαν εκ νέου το 1992, όταν η Τζιν ανοίχτηκε στις παλιές της συμμαθήτριες. Το θάρρος της ενέπνευσε κι άλλες γυναίκες, ανάμεσά τους και η Τερέζα Λάνκαστερ με την οποία υπέβαλαν κοινή μήνυση ενάντια στον Μάσκελ.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Η Εκκλησία, η οποία τάχθηκε υπέρ του ιερέα, υποστήριξε πως ήταν αδύνατο τα δύο θύματα να κρατούσαν μυστικό κάτι τόσο σοβαρό, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Μάσκελ αθωώθηκε. Δεν πέρασε ούτε μία μέρα στη φυλακή. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ελεύθερος, έχοντας καταστρέψει εκείνη τόσων γυναικών.

 

Διαβάστε επίσης:

#metinSofia: Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε την…κάμαρα με τα μυστικά

Δεν μπορείς να σώσεις τον κόσμο. Μπορείς να σώσεις τη Σοφία δίπλα σου – Γράφει η Μαρία Ζαφειράτου

#WhyIDidntReport: Θύματα βιασμού εξηγούν γιατί ποτέ δεν κατήγγειλαν αυτό που τους συνέβη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση