NEED TO KNOW

Μπιλ Γκέιτς: Οι 3 καινοτομίες που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας

Μπιλ Γκέιτς
πηγή: instagram @thisisbillgates

Το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς, έχει δεσμεύσει μέχρι σήμερα 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια στον αγώνα κατά του κορονοϊού. Παραμένει ενεργός σε αυτή τη μάχη που δίνει όλη η ανθρωπότητα και προτείνει 3 στρατηγικές που πιστεύει ότι θα βοηθήσουν στα μελλοντικά κρούσματα:

«Mega-testing» και ταχύτερες θεραπείες

Στην αρχή της πανδημίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν σε σχέση με πολλές χώρες όσον αφορά την ικανότητα διαγνωστικών τεστ.

«Μέχρι την επόμενη πανδημία, ελπίζω ότι θα έχουμε αυτό που αποκαλώ mega-διαγνωστικές πλατφόρμες, οι οποίες θα μπορούσαν να ελέγξουν έως και το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε εβδομάδα», έγραψε ο Γκέιτς.

Εκτός από τα τεστ, ο Γκέιτς επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά υποσχόμενες θεραπείες, όπως μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου θανάτου και νοσηλείας από τον κορονοϊό. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μόρια που παράγονται στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τα επιβλαβή αντιγόνα όπως οι ιοί, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η επιτυχία των εμβολίων RNA messenger (τόσο τα εμβόλια Pfizer όσο και τα εμβόλια Morderna Covid είναι RNA) είναι ένας άλλος λόγος για να είμαστε αισιόδοξοι. «Βασικά μετατρέπουν το σώμα σας σε δική του μονάδα παραγωγής εμβολίων», έγραψε ο Γκέιτς σε μια δημοσίευση του Απριλίου 2020 στο blog του. Τα εμβόλια RNA είναι πιο ευέλικτα και μπορούν να παρασκευαστούν πιο εύκολα και ταχύτερα από τα συμβατικά εμβόλια.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων RNA θα αυξηθεί: «Προβλέπω ότι τα εμβόλια mRNA θα αναπτύσσονται ταχύτερα, ευκολότερα και θα είναι πιο σταθερά για αποθήκευση τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια», δήλωσε ο Gates στην ετήσια επιστολή του ιδρύματος. «Αυτό θα ήταν μια τεράστια ανακάλυψη, τόσο για μελλοντικές πανδημίες όσο και για άλλες παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία».

«Πανδημικοί πυροσβέστες» που εντοπίζουν κρούσματα

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Γκέιτς είπε ότι πρέπει να υπάρχει μια ομάδα 3.000 εμπειρογνωμόνων για τις μολυσματικές ασθένειες των οποίων η δουλειά είναι να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει γρήγορα μια πανδημία όταν εμφανιστεί.

Μάλιστα σύγκρινε την ομάδα αυτή με τη δουλειά που κάνουν οι πυροσβέστες, που «είναι πλήρως εκπαιδευμένοι επαγγελματίες έτοιμοι να ανταποκριθούν αμέσως σε πιθανές κρίσεις.»

Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένα «παγκόσμιο σύστημα συναγερμού» μεγάλης κλίμακας που οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να καταγράφουν δεδομένα ασθενών, να εντοπίζουν τάσεις και τελικά να αντιμετωπίζουν μια πανδημία νωρίτερα, πρόσθεσε.

«Παιχνίδια μικροβίων» και προσομοιώσεις

Προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα, ο Γκέιτς πρότεινε παγκόσμια «παιχνίδια μικροβίων», τα οποία είναι οργανωμένες και εξελιγμένες «προσομοιώσεις» που επιτρέπουν στους ειδικούς να εξασκήσουν, να αναλύσουν και να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στα κρούσματα ασθενειών, όπως και τα πολεμικά παιχνίδια που επιτρέπουν στον στρατό να προετοιμαστεί για μια πραγματική μάχη.

Πριν από την πανδημία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν μεγάλη εμπειρία στο χειρισμό αναπνευστικών κρουσμάτων, κάτι που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους άργησε να αντιδράσει. Οι προσομοιώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση και την προετοιμασία των ομάδων εμπειρογνωμόνων μολυσματικών ασθενειών.

«Η ταχύτητα έχει σημασία σε μια πανδημία», είπε ο Γκέιτς. «Όσο πιο γρήγορα ενεργείς, τόσο πιο γρήγορα θα αποκόψεις την εκθετική ανάπτυξη του ιού».

Διαβάστε επίσης:

Μπιλ Γκέιτς: Πιο εύκολα θα «λυθεί» η πανδημία παρά η κλιματική αλλαγή

«Βοηθήστε τις γυναίκες»: Η συμβουλή των Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς για την επόμενη μέρα της πανδημίας

Μπιλ Γκέιτς: Aπαντά για πρώτη φορά στις θεωρίες συνωμοσίας που λέγονται εις βάρος του

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση