NEED TO KNOW

Δικαστήριο στην Κίνα κοστολόγισε τις δουλειές του σπιτιού στα 106 ευρώ το μήνα

Δικαστήριο στην Κίνα κοστολόγισε τις δουλειές του σπιτιού στα 106 ευρώ το μήνα
Photo by Felipe Cespedes from Pexels

Ένα δικαστήριο στην Κίνα, αποφάσισε πως ένας άνδρας έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 50 χιλιάδων γουάν (6.354 ευρώ) στην πρώην σύζυγό του, ως αποζημίωση για τα πέντε χρόνια που πέρασε κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού. Η συγκεκριμένη υπόθεση, έφερε στο φως μία πραγματικότητα που πολλοί επιλέγουν να κρύβουν κάτω από το χαλί: Την υποτίμηση των ανθρώπων που αναλαμβάνουν το νοικοκυριό.

Η γυναίκα που ασχολούταν αποκλειστικά με τη φροντίδα του σπιτιού, είχε απαιτήσει αρχικά ένα μεγαλύτερο ποσό – 20.248 ευρώ, περίπου. Υποστήριξε πως είχε επωμιστεί εξ ολοκλήρου την ανατροφή του παιδιού τους και τις οικιακές υποχρεώσεις, αναφέροντας πως εκείνος «ελάχιστα ενδιαφερόταν για τέτοια ζητήματα», σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κίνας.

Ο δικαστής, βέβαια, είχε διαφορετική άποψη. Όρισε «αποζημίωση νοικοκυριού» τα 6.354 ευρώ για ολόκληρη την πενταετία – 105,9ευρώ το μήνα, δηλαδή.

Από εκείνη τη μέρα, ξεκίνησε μία συζήτηση. Ήταν δίκαιο αυτό το ποσό; Την Τετάρτη, στο Weibo – το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως «κινεζικό Twitter» – το hashtag για την συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ανάμεσα στα πιο δημοφιλή. Ενώ πολλοί έδωσαν συγχαρητήρια, για τη δικαστική αυτή απόφαση που αναγνώριζε πως το νοικοκυριό δε θα έπρεπε να υποτιμάται, άλλοι σημείωσαν ότι τα χρήματα ήταν ελάχιστα.

Η ανισότητα στο σπίτι, είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν συχνά τους πολίτες εκείνης της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος, πολλές γυναίκες διεκδικούν αυτά που τους αξίζουν. Παρότι η μόρφωση και η οικονομική τους κατάσταση έχουν εξελιχθεί σημαντικά, οι πατριαρχικές δομές της κοινωνίας συνεχίζουν να τις κρατούν πίσω. Μετά το γάμο, ακόμη κι αν εργάζονται, εκείνες έχουν την ευθύνη του νοικοκυριού και της ανατροφής των παιδιών. Οι σύζυγοί τους, έχουν μία μόνο υποχρέωση: Να ακολουθούν την καριέρα τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς η ανισότητα στην οικογένεια επηρεάζει την καριέρα μας;

Είναι το 2020 η χρονιά που θα φέρει το τέλος στο μισθολογικό χάσμα ανδρών και γυναικών;

9 στους 10 γονείς στη Βρετανία ανησυχούν ότι η τηλεκπαίδευση θα βλάψει το μέλλον των παιδιών τους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση