NEED TO KNOW

“Έφυγε” η Ελληνίδα – «θρύλος της Νεογνολογίας», Μαρία Δεληβοριά-Παπαδοπούλου

Η Ελληνίδα στην οποία είχε αποδοθεί ο τίτλος “θρύλος της Νεογνολογίας”, Μαρία Δεληβοριά – Παπαδοπούλου, έφυγε από τη ζωή, την περασμένη Παρασκευή, στην Αμερική. Η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) θρηνεί για την απώλεια και τιμά την σπουδαία αυτή γυναίκα. Σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Η Μαρία Δεληβοριά έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, αλλά η μνήμη της θα μείνει ζωντανή μέσα από το επιστημονικό της έργο και τα εκατομμύρια των νεογνών που κέρδισαν τη μάχη για τη ζωή χάρις στους ορίζοντες που άνοιξε με τη διορατικότητα και την ευαισθησία της. Θα μείνει ζωντανή μέσα στην καρδιά και τη μνήμη των εκατοντάδων γιατρών τους οποίους εκπαίδευσε και ενέπνευσε την αγάπη για το άρρωστο παιδί, των εκατοντάδων Ελλήνων γιατρών στους οποίους άνοιξε δρόμους, των χιλιάδων Ελλήνων ασθενών που βρήκαν θεραπεία σε εξειδικευμένα κέντρα με τη βοήθεια και τη συνδρομή της. Η Μαρία Δεληβοριά θα μείνει για πάντα ζωντανή στη μνήμη και την καρδιά των ανθρώπων της Ιθάκης, στους οποίους χάρισε απλόχερα την αγάπη της. Η απώλειά της μεγάλη και το πένθος βαρύ για όλους εμάς που τη γνωρίσαμε προσωπικά και μας αγκάλιασε με στοργή χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρια. Αισθανόμαστε τυχεροί που είχαμε το προνόμιο να τη γνωρίσουμε και θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕ.

Η Μαρία Δεληβοριά – Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, στα χρόνια του μεσοπολέμου και έζησε τα νεανικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε την Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική κατά τη δεκαετία του ’50. Η ίδια όμως δεν αρκέστηκε σε αυτό και έφυγε σε Καναδά και ΗΠΑ, όπου μετεκπαιδεύτηκε στη Νεογνολογία, τη Γενική Φυσιολογία, την Εμβρυϊκή Φυσιολογία, τη Νεογνική Φυσιολογία και Παθοφυσιολογία, σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

Διακρίθηκε παγκοσμίως για το πρωτοποριακό της έργο στη Νεογνολογία και την Περιγεννητική Ιατρική. Μάλιστα, ήταν η πρώτη νεογνολόγος στον κόσμο, που υποστήριξε με μηχανικό αερισμό νεογνά με αναπνευστική δυσχέρεια κάνοντας μια επανάσταση στη διαχείριση των νεογνών με αναπνευστικά προβλήματα.

Χάρη σε εκείνη, εκατομμύρια νεογνών κέρδισαν τη μάχη για τη ζωή. Είχε επίσης παγκόσμια φήμη και για το πρωτοποριακό ερευνητικό της έργο σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς πρόκλησης εγκεφαλικής βλάβης στα έμβρυα και νεογνά με περιγεννητική ασφυξία και υποξαιμική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια.

Λόγω της αγάπης της για τους ανθρώπους και την επιστήμη της,  προσέφερε τις υπηρεσίες της στους μικρούς της ασθενείς που τόσο αγαπούσε υπηρετώντας στην πρώτη γραμμή σε Νοσοκομειακές θέσεις. Παράλληλα για περισσότερο από 50 χρόνια, υπηρέτησε σε πανεπιστημιακές θέσεις διαφόρων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ.

Κοντά της μαθήτευσαν εκατοντάδες γιατροί, που σήμερα κατέχουν σημαντικές θέσεις στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων του περιβάλλοντος της, είχε αναπτύξει ένα πλούσιο, αλλά ανώνυμο φιλανθρωπικό έργο.

Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, ενώ οι ερευνητικές της δραστηριότητες χρηματοδοτούνταν διαρκώς από το 1969 από το Εθνικό Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ.  Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξε η αναγόρευσή της ως Επίτιμης Διδάκτορος των Ιατρικών Σχολών του ΑΠΘ και ΕΚΠΑ, όπως επίσης και η απονομή του τίτλου του “θρύλου της νεογνολογίας” (Legends in Neonatology).

Διαβάστε επίσης:

Έφυγε από τη ζωή στα 79 του χρόνια ο Γιάννης Πουλόπουλος

Olivia de Havilland: Έφυγε από τη ζωή η κορυφαία σταρ της Χρυσής Εποχής του Hollywood

Έφυγε ο τελευταίος μεγάλος των Θεσσαλονικιών ποιητών Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση