NEED TO KNOW

Ένα σούπερ γιοτ αξίας 353 εκατ. δολαρίων, μήλον της έριδος στη μεγαλύτερη υπόθεση διαζυγίου της Βρετανίας

Ένα σούπερ γιοτ αξίας 353 εκατ. δολαρίων, μήλον της έριδος στη μεγαλύτερη υπόθεση διαζυγίου της Βρετανίας

Bloomberg

Στο επίκεντρο της μεγαλύτερης δικαστικής υπόθεσης διαζυγίου του Λονδίνου, βρίσκεται το Luna – ένα πολυτελές γιοτ  115 μέτρων (380 πόδια), που παραμένει αγκυροβολημένο σε μια μαρίνα στο Ντουμπάι.

Το σούπερ γιοτ είναι το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο που κατέχουν εταιρείες που συνδέονται με τον μεγιστάνα πετρελαίου και φυσικού αερίου Φαρχάντ Αχμέντοφ, ο οποίος το αγόρασε από έναν άλλο Ρώσο δισεκατομμυριούχο, τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Αποτελεί επίσης τον βασικό στόχο της Τατιάνα Αχμέντοβα, πρώην συζύγου του μεγιστάνα, επί 21 χρόνια.

Η αξία του ανέρχεται περίπου στα 250 εκατ. στερλίνες (353 εκατομμύρια δολάρια), και η κατάσχεση του θα μπορέσει να ικανοποιήσει μεγάλο μέρος του ποσού των 450 εκατ. στερλίνων που έχει επιδικάσει το δικαστήριο του Λονδίνου στην Τατιάνα από την κοινή περιουσία του ζευγαριού.

Luna

Ωστόσο, αυτό, όπως έχει ήδη καταλάβει η πρώην σύζυγος του δισεκατομμυριούχου, δεν θα είναι εύκολο. Καθώς οι συζητήσεις με τον Aχμέντοφ για την διευθέτηση του ποσού που της αναλογεί δεν έχουν καταλήξει πουθενά, η Τατιάνα αποφάσισε να δώσει την μάχη της σε πολλές δικαιοδοσίες, από το Ντουμπάι και το Λιχτενστάιν μέχρι τα Νησιά Μάρσαλ.

Αυτό που δείχνει το κυνήγι των χρημάτων στο οποίο έχει επιδοθεί η Τατιάνα, είναι ότι μια απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου μπορεί να μην εκτελεστεί, όταν κάποιος μπορεί να μετακινεί τα περιουσιακά του στοιχεία σε όλο τον κόσμο και είναι αποφασισμένος να μην πληρώσει τα χρήματα.

Ο Φαρχάντ έχει πει, άλλωστε, ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσει ότι η πρώην σύζυγός του δεν θα απλώσει τα χέρια της στην περιουσία του.

Στο τελευταίο δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, η Τατιάνα δεν δίστασε να κατηγορήσει τον 27χρονο γιο της Τεμούρ, ότι συνεργάζεται με τον πατέρα του για να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία, με τον Αχμέντοφ να χαρακτηρίζει την υπόθεση «ευκαταφρόνητη» τονίζοντας ότι δεν αλλάζει τίποτα στις αποφάσεις του.

Προτιμώ να κάψω τα χρήματα

Η Τατιάνα και ο Φαρχάντ γνωρίστηκαν το 1989, παντρεύτηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα και μετακόμισαν στο Λονδίνο, όπου εκείνη ζει από τότε μαζί με τα δύο τους παιδιά. Ο γάμος τους έλαβε τέλος επίσημα το 2014.

Δύο χρόνια αργότερα, ένας δικαστής του Λονδίνου αποφάσισε ότι η Τατιάνα δικαιούται το 41% ​των περιουσιακών στοιχείων του Φαρχάντ . Ο μεγιστάνας χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση του διαζυγίου και μετακόμισε στη Ρωσία. «Προτιμώ να κάψω αυτά τα χρήματα παρά να τα δώσω σε αυτή», έγραψε σε ένα μήνυμα WhatsApp στον γιο του, τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Ο Φαρχάντ , γεννημένος στο Αζερμπαϊτζάν, κέρδισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του από την πώληση του μεριδίου του σε ένα Ρώσο παραγωγό φυσικού αερίου το Νοέμβριο του 2012, έναντι 1,4 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει χρήματα στην πρώην σύζυγο του, αναγκάζοντας την να ξεκινήσει δικαστικούς αγώνες σε τουλάχιστον εννέα χώρες.

Φαρχάντ Αχμέντοβ

Νωρίτερα φέτος, το πρώην ζευγάρι πραγματοποίησε συζητήσεις για να καταλήξει σε διακανονισμό, με τον δισεκατομμυριούχο να υπόσχεται ότι θα της καταβάλει 100 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν είχαν αίσια κατάληξη με αποτέλεσμα η Τατιάνα να συνεχίσει το κυνήγι της μέσω δικαστηρίων.

Μέχρι στιγμής έχει κατασχέσει ένα ελικόπτερο αξίας 6 εκατ. στερλίνων και είναι πολύ κοντά στο να κατασχέσει και ένα ιδιωτικό αεροπλάνο. Ωστόσο, βρίσκει συνεχώς εμπόδια, με τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην συζύγου της να αλλάζουν συνεχώς ιδιοκτήτη και να μετακινούνται σε διαφορετικές χώρες.

Το σούπερ γιοτ Luna

Ενώ η δίκη βρισκόταν σε εξέλιξη, μεγάλο μέρος της περιουσίας της οικογένειας μετακινήθηκε από το όνομα του Φαρχάντ , σε καταπιστεύματα στο Λιχτενστάιν. Έργα τέχνης αξίας περίπου 150 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των έργων ζωγραφικής των Άντι Γουόρχολ και Μαρκ Ρόθκο, τοποθετήθηκαν σε έναν τεράστιο θησαυροφυλάκιο που ονομάζεται «Treasure House» μέσα στο κρατίδιο.

Ωστόσο, το σούπερ γιοτ Luna, το οποίο  – με το πλήρωμα των 50 μελών του – παραμένει αγκυροβολημένο στο Ντουμπάι για περισσότερα από δύο χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης τους.

Κατά περιόδους, οι Φαρχάντ και Τεμούρ χρησιμοποιούν το σκάφος, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα πολυτελή γιοτ παγκοσμίως που διαθέτει κήτος από χάλυβα, σχεδιασμένο για να διαπερνά τον πάγο.

Ο τίτλος ιδιοκτησίας του Luna άλλαξε τέσσερις φορές, μερικές φορές εν μία νυκτί, σύμφωνα με τους δικηγόρους της Τατιάνα.

Οι ερευνητές της ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν μια ύποπτη τραπεζική μεταφορά το 2018, ακριβώς όταν οι δικηγόροι της βρήκαν το καταπίστευμα στου οποίου τη δικαιοδοσία είχε περάσει το σκάφος, στο Λιχτενστάιν. Πρόκειται για μια πληρωμή 65.000 δολαρίων πραγματοποιήθηκε σε μια ναυτιλιακή εταιρεία του Ντουμπάι από τον προσωπικό λογαριασμό του Φαρχάντ.

Τα χρήματα προορίζονταν για ένα μεγάλο ρυμουλκό και για μια στιγμή, σύμφωνα με τους δικηγόρους της Τατιάνα, φάνηκε ότι ο μεγιστάνας προσπαθούσε και πάλι να ξεφύγει. Ωστόσο, η πληρωμή αφορούσε τελικά την ρυμούλκηση του γιοτ στις αποβάθρες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του επιχειρηματία.

Τατιάνα Αχμέντοβα

Η Τατιάνα προσπάθησε να αναγνωρίσει τις αποφάσεις του Λονδίνου και σε άλλα δικαστήρια, ωστόσο, τα τοπικά δικαστήρια του Ντουμπάι απέρριψαν την απόφασή, αφού ο Φαρχάντ ισχυρίστηκε ότι δεν συμβάδισε με τον νόμο της σαρία. «Είναι ουσιαστικά αδύνατο» να επιβληθούν αγγλικές αποφάσεις στο Λιχτενστάιν, παραπονέθηκε ένας δικαστής του Λονδίνου.

Ωστόσο, η πιο ισχυρή απόφαση αναμένεται να έρθει για την πρώην σύζυγο του μεγιστάνα από μια μικρή αλυσίδα νησιών, χιλιάδες μίλια μακριά στον Ειρηνικό.

Ένα πλοίο δεσμεύεται από τον νόμο της της χώρας της σημαίας που φέρει και το Luna έχει τη σημαία των Νησιών Μάρσαλ. Νωρίτερα φέτος, ένα τοπικό δικαστήριο τάχθηκε υπέρ μίας απόφασης που καθιστά την Τατιάνα τη νέα ιδιοκτήτρια του σκάφους.

Μάλιστα, ανέφερε ότι οι ενέργειες που πραγματοποίησαν ο δισεκατομμυριούχος και το καταπίστευμα του Λιχτενστάιν είχαν ως σκοπό να «παρεμποδίσουν, να καθυστερήσουν και να αποφύγουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Αγγλίας».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Φαρχάντ απέρριψε και πάλι την απόφαση, λέγοντας «δεν υπάρχει αξιόπιστη ναυτική ή νομική άποψη που να πιστεύει ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί αναγκαστική αλλαγή ιδιοκτησίας».

Η μάχη συνεχίζεται

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Luna παραμένει στο Ντουμπάι, με την αξία του σταδιακά να υποχωρεί. Ένας μεσίτης υποστήριξε ότι ήδη είναι χαμηλότερη κατά 110 εκατ. δολάρια.

Αν και η Τατιάνα έχει προσλάβει μια εταιρεία ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, τελικά θα χρειαστεί βοήθεια από τα τοπικά δικαστήρια του εμιράτου.

«Είμαστε οι ιδιοκτήτες και το Ντουμπάι θα πρέπει να το αναγνωρίσει», τονίζει ο Τζέιμς Πάουερ, Αμερικανός δικηγόρος της Τατιάνα. O Power είναι ένας από τους πολλούς δικηγόρους που χρηματοδοτούνται από την Burford Capital, την εταιρεία δικαστικών διαφορών, που θα λάβει το 30% των περιουσιακών στοιχείων που ανακτήθηκαν με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση της διαμάχης, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου. Από πέρυσι, είχε διαθέσει 18 εκατομμύρια στερλίνες για τις δικαστικές διαφορές.

Τα μετρητά της Burford επέτρεψαν στην Τατιάνα να μηνύσει τον γιο της Τεμούρ στο Λονδίνο και να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του πολυτελούς διαμερίσματός του δισεκατομμυριούχου με θέα στο Hyde Park.

Μάλιστα, ο δικαστής αποφάσισε ότι ο Τεμούρ πρέπει να πληρώσει στη μητέρα του περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια επειδή έκανε ό, τι μπορούσε για να την εμποδίσει να λάβει τα χρήματα του διαζυγίου που είχε επιδικάσει το δικαστήριο.

Εξοργισμένος από την απόφαση ο Φαρχάντ δήλωσε: «Η Burford έχει ξεκινήσει μια υπερβολικά ακριβή παγκόσμια περιοδεία στα δικαστήρια του κόσμου επιδιώκοντας να αρπάξει περιουσιακά στοιχεία από εμένα και από τα οικογενειακά καταπιστεύματα».

Προς το παρόν, το τεράστιο Luna παραμένει στα χέρια του μεγιστάνα. Ωστόσο, οι δικηγόροι της Τατιάνα δεν χάνουν τις ελπίδες τους.

«Οι άνθρωποι με πολλά χρήματα πάντα καθυστερούν τα πράγματα αλλά στο τέλος θα υποστούν τις συνέπειες», υποστήριξε ο Πάουερ.

 

Διαβάστε επίσης:

O πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη δικαστική διαμάχη διαζυγίου στη Βρετανία

Μελίντα Γκέιτς: Μετά το διαζύγιο, προτεραιότητά της η στήριξη των γυναικών των επιχειρήσεων

Γιατί πολλές γυναίκες από τη Συρία παίρνουν διαζύγιο όταν μεταναστεύουν στο δυτικό κόσμο;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση