NEED TO KNOW

Έρευνα: Μπορεί η τηλεργασία να μας κάνει πιο παραγωγικούς;

τηλεργασία
Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Το ένα τρίτο των εργοδοτών δηλώνει ότι η εργασία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αύξησε την παραγωγικότητα, σε σύγκριση με μόλις το 28% τον Ιούνιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Chartered Institute of Personnel and Development στο Λονδίνο.

Η έρευνα για 2.000 εργοδότες και συνεντεύξεις με επτά οργανισμούς – που κυκλοφόρησε την 1η Απριλίου, στο πλαίσιο της ευέλικτης εργασίας: μαθήματα από την έκθεση πανδημίας – αποκάλυψε επίσης ότι λιγότερο από το ένα τέταρτο (23%) ανέφερε ότι η εργασία στο σπίτι έχει μειωμένη παραγωγικότητα σε σύγκριση στο 28% το περασμένο καλοκαίρι, υποδηλώνοντας μια σημαντική ώθηση στην καθαρή παραγωγικότητα.

Εφτά στους 10 (71%) δήλωσαν ότι η αύξηση της κατ ‘οίκον εργασίας είτε αύξησε είτε δεν είχε καμία διαφορά στην παραγωγικότητα.

Οι εργοδότες που προσφέρουν εκπαίδευση στη διαχείριση εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι, ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι η παραγωγικότητα είχε αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας (43%, σε σύγκριση όσων εργάζονται με τηλεργασία σε σχέση με το 29 % όσων δεν το έκαναν).

Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των εργοδοτών που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να εισαγάγουν ή να επεκτείνουν τη χρήση υβριδικής εργασίας, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) σχεδίαζαν να επεκτείνουν τη χρήση του ευέλικτου χρόνου, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να αλλάξουν τους χρόνους έναρξης και λήξης.

Τα ευρήματα συνάδουν με την έκθεση της Flex Appeal σχετικά με την ευέλικτη εργασία που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, η οποία αποκάλυψε ότι το 72% των εργαζομένων θέλει να συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι μετά την πανδημία . 70% θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με ευελιξία και 64% θέλουν να διατηρήσουν τις ώρες μερικής απασχόλησης.

Όμως, ενώ τα ευρήματα δείχνουν πρόοδο, το CIPD προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η ευελιξία των εργαζομένων.

Η έκθεση CIPD καθορίζει το πώς οι οργανισμοί μπορούν να εφαρμόσουν την υβριδική εργασία.

Η Κλερ Μακάρθι, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής για την ανάθεση πόρων και την ένταξη στο CIPD, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν πώς να κάνουν την υβριδική εργασία «μια επιτυχία».

«Οι εργοδότες πρέπει να εφαρμόσουν μια στρατηγική που να εστιάζει στην ευημερία, την επικοινωνία και τη συνεργασία, για να αναγνωρίσουν τις προτιμήσεις των ανθρώπων ως άτομα. Πρέπει επίσης να παρέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη στους διευθυντές, έτσι ώστε να διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για να υποστηρίξουν τους υπαλλήλους να εργάζονται από απόσταση », πρόσθεσε.

Ο Χιγιουνγκ Τανγκ, αναγνώστης της κοινωνιολογίας και της κοινωνικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, προειδοποίησε ότι η ευέλικτη εργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε θόλωση των ορίων και καταπάτηση της προσωπικής ζωής, καθώς οι ώρες εργασίας στο γραφείο, ήταν συχνά ένα μέτρο παραγωγικότητας, δέσμευσης και παραγωγής, κάτι που τονίζει επίσης η έκθεση του CIPD.

Συνέστησε στους εργοδότες να συζητήσουν ως ομάδα τι συνιστά καλή δουλειά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι υπάλληλοι μπορούν να αξιολογηθούν βάσει παραγωγικότητας και όχι των ωρών που εργάζονται και οι διευθυντές να ενθαρρύνουν συντομότερο και πιο εστιασμένο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Η σχέση της τηλεργασίας με το σύνδρομο του απατεώνα και πώς αντιμετωπίζεται

Τηλεργασία: Οι ευρωβουλευτές ζητούν να θεσπιστεί το «δικαίωμα στην αποσύνδεση»

Το παράδειγμα της Ισπανίας: Θα εφαρμόσουν άλλες χώρες την τετραήμερη εργασία;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση