ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η σχέση της τηλεργασίας με το σύνδρομο του απατεώνα και πώς αντιμετωπίζεται

τηλεργασία
Photo by Josh Duke on Unsplash

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η τηλεργασία σχετίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό με το σύνδρομο των απατεώνων.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση είναι ενοχικά και έχουν μια μόνιμη ανησυχία για την εργασία τους.

Φοβούνται ότι δεν αξίζουν μια αύξηση, δεν είναι κατάλληλοι για να φέρουν εις πέρας μια δουλειά που θα τους ανατεθεί, δυσκολεύονται να αισθάνονται επαγγελματίες και είναι ικανοί να κάνουν οτιδήποτε τους ζητηθεί από τον προϊστάμενο εξαιτίας της ανασφάλειας και την χαμηλής αυτοπεποίθησης τους.

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται με το σύνδρομο απατεώνα συχνά αναφέρουν ότι η λύση για να ανακτούν τις δυνάμεις τους, είναι να αφήνουν ενθαρρυντικά σημειώματα στον καθρέφτη του μπάνιου και να τα διαβάζουν κάθε φορά που κοιτιούνται μπροστά σε αυτόν ή να στέλνουν σημειώματα αυτοπεποίθησης σε κοντινά τους πρόσωπα. Αυτές οι τακτικές, σαφώς και μπορούν να βοηθήσουν, όμως δεν αποτελούν την οριστική λύση στο πρόβλημα.

Αυτό ισχύει επειδή δεν έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη, αλλά με την αντικειμενικότητα. Οι άνθρωποι που τείνουν να είναι οι λιγότερο ανήσυχοι για μια μεγάλη συνάντηση ή μια νέα προώθηση, είναι αυτοί που μπορούν να εκτιμούν ρεαλιστικά μια κατάσταση, χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να πάρουν έναν έπαινο ή μια καλή κτιρική από τους άλλους.

Όμως είναι δύσκολο να είστε ξεκάθαροι για την απόδοσή σας αν δεν μπορείτε να ορίσετε ακριβώς τις προσπαθείτε να κάνετε και ποιοι είστε. Χωρίς να κατέχετε αυτές τις δύο πολύ βασικές παραμέτρους, το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιείτε τις αντιδράσεις των άλλων ως μέτρο βαθμολόγησης του εαυτού σας.

Τώρα με την τηλεργασία, όπου είναι δύσκολο να αντικρύσετε τους άλλους ή να ακούσετε τον τόνο της φωνής τους, είναι ευκολότερο να υποθέσετε ψευδώς ότι ενοχλείτε τους συναδέλφους σας ή απογοητεύετε το αφεντικό σας .

Για να παραμείνετε αντικειμενικοί σχετικά με το πόσο καλοί είστε στην εργασία σας, αναρωτηθείτε:

-Πώς θα ορίσω το κριτήριο για να δείξω την καλή δουλειά που παρήγα σήμερσ;

-Τι νομίζω ότι έκανα καλά σήμερα;

-Τι χρειάζεται ακόμη προσοχή και βελτίωση;

-Από ποιον, θα ζητήσω σχόλια εάν θεωρήσω ότι τα χρειάζομαι;

Αντί να εστιάζετε αποκλειστικά στις αντιδράσεις των άλλων, στηριχτείτε στην κριτική σας σκέψη για το έργο που παράγετε. Όσο πιο αντικειμενικοί γίνεστε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να επηρεαστείτε αρνητικά όταν το αφεντικό σας στείλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα μπορούσε να διαβαστεί ως παθητικό-επιθετικό ή όταν ακούτε ότι ένας συνάδελφος έχει λάβει μια προαγωγή, την οποία και εσείς παλεύατε να αποκτήσετε.

Τα άτομα με το σύνδρομο του απατεώνα, εστιάζουν περισσότερο σε επιφανειακά πράγματα παρά στην ίδια την εργασία.

Εάν σας ενδιαφέρει πραγματικά η δουλειά σας και έχετε δεσμευτεί στις υποχρεώσεις σας, τότε δεν χρειάζεται να περιμένετε κάποιον να σας το επιβεβαιώσει, γιατί το γνωρίζετε ήδη αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Το 65% των γυναικών αντιμετωπίζει εργασιακό burnout εν μέσω πανδημίας

4 ερωτήσεις που δικαιούστε να κάνετε σε μια συνέντευξη εργασίας

Πώς να δημιουργήσετε ένα άψογο βιογραφικό σύμφωνα με την director of talent της Google

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση