NEED TO KNOW

H Γουχάν ένα χρόνο μετά: Από το σκληρό lockdown στη νέα κανονικότητα

Photo by Macau Photo Agency on Unsplash

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, η Κίνα ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για 27 κρούσματα μίας ραγδαίως μεταδιδόμενης πνευμονίας. Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, η πόλη απ’ την οποία ξεκίνησαν όλα, φαίνεται να έχει σχεδόν επιστρέψει στην κανονικότητα. Εδώ και μήνες, δεν έχει καταγραφεί κανένα νέο κρούσμα στη Γουχάν. Οι επιχειρήσεις μπορεί να μην λειτουργούν όπως πριν, όμως οι πολίτες απολαμβάνουν την «ελευθερία» τους.

Οι νέοι βγαίνουν το βράδυ, έτοιμοι να αναπληρώσουν τη χαμένη διασκέδαση της χρονιάς που πέρασε. Τα κέντρα διασκέδασης είναι ασφυκτικά γεμάτα, οι μουσικές εκδηλώσεις και τα πάρτι έχουν επιστρέψει δυναμικά κι εμείς μένουμε να βλέπουμε εικόνες που φαντάζουν τόσο μακρινές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη haberankara (@haberankaracom)

Φυσικά, προκειμένου να φτάσει σε αυτό το σημείο η χώρα, επιβλήθηκαν σκληρά lockdowns, με την αστυνομία να εισβάλλει ακόμη και σε σπίτια προκειμένου να ελέγξει αν τηρείται η απαγόρευση συναθροίσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις του κορυφαίου επιδημιολόγου της Κίνας, Ζονγκ Νασάν, και τις έρευνες για τους διάφορους κορονοϊούς, οδήγησαν τη χώρα στη νέα της πραγματικότητα. Τώρα λοιπόν, που όλοι οι υπόλοιποι βρισκόμαστε σπίτι, που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, ο Νασάν δε μιλά ούτε για νέα κρούσματα, ούτε για διασωληνωμένους.

Παρότι το Πεκίνο δίστασε, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων δόθηκε άδεια έρευνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δέκα επιστήμονες λοιπόν, πρόκειται να φτάσουν στην Γουχάν τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένου να μάθουν – ή, έστω, να προσπαθήσουν – τι ήταν αυτό που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας κι έσπειρε τον τρόμο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Βιολόγος της ομάδας ειδικών, σύμφωνα με το BBC, εξήγησε πως δεν έχουν καμία πρόθεση να κατηγορήσουν μία ολόκληρη χώρα για αυτό που συνέβη. «Θέλουμε απλώς να κατανοήσουμε τι συνέβη και να δούμε αν, με βάση τα δεδομένα μας, μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο στο μέλλον».

 

Διαβάστε επίσης:

CNN: Η Κίνα απέκρυπτε στοιχεία για τον κορονοϊό – Ανακοίνωνε λιγότερα κρούσματα

Βασιλιάς Σουηδίας: «Νομίζω αποτύχαμε» στη διαχείριση της πανδημίας

Πώς ο κορονοϊός επηρέασε τη ζωή μας: Η ανασκόπηση της χρονιάς από την Παγκόσμια Τράπεζα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση