NEED TO KNOW

Η αλήθεια για την απολύμανση επιφανειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

σκόνη
Photo by Heather Ford on Unsplash

Ο ερχομός της πανδημίας, μας έκανε πιο προσεκτικούς στην απολύμανση του σπιτιού.

Καθώς αυτή συνεχίζεται, οι ερευνητές έχουν μάθει πολλά περισσότερα σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Ενώ πολλοί εμπειρογνώμονες νωρίτερα στην πανδημία έλεγαν στους ανθρώπους να απολυμάνουν σχεδόν τα πάντα, τώρα φαίνεται ότι το να είμαστε τόσο σχολαστικοί δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Ο μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers, Εμάνουελ Γκολντμαν, αναφέρει ότι είναι σχεδόν απίθανο να μολυνθεί κάποιος με κορονοϊό από το άγγιγμα μιας επιφάνειας.

Ο ιός εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο φτερνίζεται, βήχει ή ακόμη και μιλά δυνατά, απελευθερώνοντας σταγονίδια που μεταφέρουν σωματίδια του ιού. Αυτά τα σταγονίδια στη συνέχεια ταξιδεύουν στον αέρα .

Ο κορονοϊός δεν διαρκεί πολύ στις επιφάνειες

“Σε νοσοκομεία, έχουν ελεγχθεί επιφάνειες κοντά σε ασθενείς με κορονοϊό και δεν μπορεί να εντοπιστεί μολυσμένο φορτίο”, δήλωσε στο NPR . Ενώ έχει βρεθεί ιικό RNA, ο Γκολντμαν το παρομοίασε ως «νεκρό ιό» που δεν είναι μολυσματικός. “Δεν βρίσκουν μολυσματικό ιό και αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ εύθραυστος στο περιβάλλον – αποσυντίθεται πολύ γρήγορα”, εξήγησε.

Ο δρ Κέβιν Φένελι, ειδικός στις αναπνευστικές λοιμώξεις από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, δήλωσε στο NPR ότι η απολύμανση των επιφανειών είναι περιττή λαμβάνοντας υπόψη αυτό που γνωρίζουμε τώρα για τον ιό. “Βλέπουμε ανθρώπους να κάνουν απολύμανση ψεκασμού σε δρόμους και πεζοδρόμια, απλά δεν ξέρω κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει το γεγονός ότι μολυνόμαστε από ιούς που πηδούν από αυτά.”

Αν και ενδέχεται να μην είναι απαραίτητο να απολυμαίνονται τακτικά οι επιφάνειες, ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή. Είναι ακόμα σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας, να φοράτε μάσκα προσώπου και να διατηρείτε κοινωνικές αποστάσεις. Ο ειδικός λοιμωξιολόγος της ειδικής ομάδας του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό Άντονι Φάουτσι, είπε στο NBC ότι “Εάν κάνουμε αυτά τα πράγματα για να αμβλύνουμε τα κρούσματα έως ότου εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού , μπορούμε να το ξεπεράσουμε”.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γινόμαστε τόσο εμμονικοί με την απολύμανση, αρκεί να γνωρίζουμε τι χρειάζεται όντως να κάνουμε για να προστατευτούμε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, καθώς αρκετοί αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα με ιδεοψυχαναγκασμό.

Όλα αυτά τα «πρέπει», όλοι αυτοί οι κανόνες και οι περιορισμοί σε συνδυασμό πάντα με τον φόβο του αν δεν τα κάνουμε σωστά θα αρρωστήσουμε, έχει βλάψει κατά κάποιο τρόπο, την ψυχική μας υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Επιστρέφουν τα lockdown σε όλο τον κόσμο – Αύξηση κρουσμάτων και καθυστερήσεις εμβολιασμών

Πότε μπορεί να θεωρηθεί “ύποπτος” για κορονοϊό ένας βήχας

Κορονοϊός: Τα 3 τρόφιμα που θα επαναφέρουν την όσφρηση και τη γεύση σας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση