ΥΓΕΙΑ

Πότε μπορεί να θεωρηθεί “ύποπτος” για κορονοϊό ένας βήχας

Photo by Mikael Blomkvist from Pexels

Πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός, όποιος φτερνιζόταν ή είχε κάποιο ξερόβηχα, δεν προβληματιζόταν ιδιαίτερα, καθώς πίστευε ότι πρόκειται για ένα απλό κρύωμα. Πλέον θεωρείται από τα πιο βασικά συμπτώματα, αφού είναι γνωστό ότι μοιάζουν αρκετά με αυτά της γρίπης.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν ότι έχουν κολλήσει επειδή εμφανίζουν ορισμένα από αυτά. Ο ξηρός βήχας είναι το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα που είναι κοινό και στα δύο.

Πώς όμως θα μπορέσει κάποιος να καταλάβει αν είναι θετικός στον ιό;

Αυτό που συμβουλεύουν γενικά οι γιατροί, είναι να είμαστε ψύχραιμοι και να παρατηρούμε τη συνολική κατάσταση της υγείας μας.

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Τι αίσθηση έχει ένας ξηρός βήχας;

Σε γενικές γραμμές, μοιάζει με οποιοδήποτε βήχα χωρίς φλέγμα και υπάρχει περίπτωση να νιώσετε σαν να έχετε ξηρότητα, ζάλη ή σφίξιμο στο στήθος.

Αν επιμένει θα νιώθετε ενόχληση στους πνεύμονες. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι ξηρόβηχες που αποτελούν σύμπτωμα του κορονοϊού, είναι ένας πολύ βαθύς, χαμηλός βήχας από το κάτω μέρος των πνευμόνων

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για έναν ξηρό βήχα ως σημάδι του κορονοϊού;

Εάν αναπτύξετε ένα ξηρό βήχα, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για κάποια αλλεργία, ή να ευθύνονται άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Εκεί που μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσετε ότι έχετε προσβληθεί από τον κορονοϊό, είναι αν παράλληλα έχετε και κάποια άλλα από τα συμπτώματα του. Μια πρόσφατη έκθεση από τον ΠΟΥ αναφέρει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων εκτός από τα τρία βασικά που απαριθμούνται από το Κέντρα Διάγνωσης Ασθενειών, όπως:

Κούραση

Ρήγος

Η παραγωγή πτυέλων

Πονόλαιμος

Μυϊκός πόνος

Πονοκέφαλοι

Ναυτία, έμετος, διάρροια (όχι τόσο συχνά)

Οποιοσδήποτε βήχας συνδέεται με πυρετό πάνω από 38° C κινεί τις υποψίες για κορονοϊό. Σε αυτή την περίπτωση, καλέστε το γιατρό σας και μην πάτε στο νοσοκομείο, γιατί σε περίπτωση που δεν έχετε κάτι, είναι πολύ πιθανό να τον κολλήσετε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε το τεστ και να παραμείνετε στο σπίτι για να παρακολουθείτε την εξέλιξη της υγείας σας, φροντίζοντας παράλληλα τη διατροφή σας, διότι είναι ζωτικής σημασίας.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Οδηγίες για ασφαλείς γιορτινές συναθροίσεις

Η ψεύτικη μετακίνηση που μπορεί να βοηθήσει την ψυχική σας υγεία

Θεσσαλονίκη και κορονοϊός: Ο Δήμος ενεργοποιεί δωρεάν γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση