ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 Κοινοί μύθοι για τη συναισθηματική κακοποίηση σε μια σχέση

Photo by Corey O’Brien on Unsplash

Μέσα σε μία σχέση, ακόμα κι οι πιο ισχυροί χαρακτήρες, μπορεί να δέχονται συναισθηματική κακοποίηση από έναν νάρκισσο σύντροφο. Όταν ένα άτομο πέφτει θύμα αυτής της συμπεριφοράς, τότε ξεκινά σταδιακά να αποδυναμώνεται ψυχολογικά και συναισθηματικά με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να έρχεται αντιμέτωπο με ζητήματα προσκόλλησης, προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, προβλήματα εθισμού, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, τελειομανή χαρακτηριστικά, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και τάση να θέλει να ευχαριστεί τους άλλους και όχι το ίδιο.

Το κακό σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι τα περισσότερα θύματα, παραμένουν σε πλήρη άρνηση, καθώς βασίζονται σε ορισμένους μύθους σχετικά με τη συναισθηματική κακοποίηση.

Δείτε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί:

1- Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους, είναι ότι η κακοποίηση μπορεί να είναι μόνο σωματική. Αυτό είναι απόλυτα λάθος. Η κατάχρηση μπορεί επίσης να είναι σωματική, συναισθηματική και λεκτική. Μερικές από τις ψυχο-συναισθηματικές κακοποιήσεις περιλαμβάνουν: έντονη κριτική, πρόκληση συναισθήματος ντροπής, κατηγορίες, κρίσεις κ.λπ.

2- Ο επόμενος μύθος, είναι ότι οι νάρκισσοι δεν μπορούν να ελέγχουν τον εαυτό τους όταν κυριεύονται από τα συναισθήματα τους. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν απόλυτα την αρνητική τους πλευρά. Ξέρουν τι είναι λάθος και σωστό. Η συμπεριφορά τους είναι μεθοδική.

3- Είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι εάν στο ενδιάμεσο υπάρχουν ευχάριστες στιγμές, τότε δεν υπάρχει κακοποίηση. Λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι θα είναι τοξικοί κάθε φορά που θα αισθάνονται ότι απειλούνται ή προκαλούνται.

4- Κάτι πολύ βασικό για έναν νάρκισσο χαρακτήρα, είναι ότι είχε μια σκληρή παιδική ηλικία που τον έκανε έτσι. Όμως, οι ειδικοί αναφέρουν ότι, δεν μπορεί να έχει ως μια μόνιμη δικαιολογία για το λόγο που φέρεται τοξικά στον σύντροφο του, τα άσχημα παιδικά του βιώματα. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να πέρασαν μία διαταραγμένη παιδική ηλικία, αλλά δεν μετατράπηκαν όλοι σε νάρκισσους. Όσοι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των άλλων, μειώνοντας τους διαρκώς, δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία.

5- Οι νάρκισσοι που κακοποιούν συναισθηματικά τον σύντροφο τους, χειρίζονται τόσο καλά το μυαλό του, που τον κάνουν να πιστεύει ότι όλα είναι φυσιολογικά. Ότι δεν κάνουν κανένα λάθος στη σχέση. Θα σας κάνουν να πιστεύετε ότι το λάθος είστε εσείς οι ίδιοι.

6- Ο τελευταίος μύθος λέει, ότι είναι πολύ εύκολο να βγείτε από μια τέτοια σχέση. Δεν είναι έτσι. Συχνά τα θύματα απομακρύνονται από την οικογένεια και τους φίλους τους. Έτσι, δεν μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από την κατάσταση, αφού έχουν ήδη χάσει ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 λάθη που κάνουν οι γυναίκες και οι άνδρες αντίστοιχα στη σχέση τους

5 λάθη στη γλώσσα του σώματος που κάνουν τους άλλους να σχηματίζουν αρνητική εικόνα για εμάς

Γιατί προωθούνται επαγγελματικά οι τοξικοί άνθρωποι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση