NEED TO KNOW

Κορονοϊός: Όσοι έχουν ομάδα αίματος 0, έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν

Κορονοϊός: Πόσο θανατηφόρα είναι η βρετανική μετάλλαξη; Δύο νέες μελέτες απαντούν
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερα μαθαίνουν οι επιστήμονες για τον όχι τόσο άγνωστο πια, κορονοϊό, που βρίσκεται στη ζωή μας εδώ και οχτώ μήνες. Νέα δεδομένα έδειξαν πως οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0, έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν.

Δύο έρευνες, μία από τη Δανία και μία από τον Καναδά, υποστηρίζουν πως εκείνοι που έχουν ομάδα αίματος Α και ΑΒ παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν με σοβαρά κλινικά συμπτώματα, να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση. Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα αίματος 0, είναι πιθανότερο να νοσήσουν με ελαφρά συμπτώματα – ή και καθόλου.

Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Blood Advances» της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας και έρχονται να επιβεβαιώσουν αποτελέσματα προγενέστερων μελετών, ότι – δηλαδή- ο τύπος του αίματος παίζει ρόλο σε σχέση τόσο με το αν θα κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό SARS-CoV-2 όσο και πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει εξαιτίας του.

Στη μελέτη που διενήργησαν ερευνητές  του Πανεπιστήμιου της Νότιας Δανίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οντένσε, με επικεφαλής τον δρα Τόρμπεν Μπάρινγκτον, συνέκριναν στοιχεία από 473.000 άτομα που είχαν κάνει τεστ αίματος για κορονοϊό με τα στοιχεία αίματος 2,2 εκατομμυρίων ατόμων από τον γενικό πληθυσμό. Τα αποτέλεσμα που συνάχθηκε από αυτή την σύγκριση, ήταν πως σε σχέση με την κατανομή των ομάδων αίματος στον πληθυσμό της χώρας, αναλογικά λιγότεροι άνθρωποι με ομάδα 0 έχουν Covid-19. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στα ποσοστά λοίμωξης για τις ομάδες Α, Β και ΑΒ.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία έλαβε χώρα στον Καναδά, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Εντατικολογίας δρα Μαϊπίντερ Σεκχόν του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, εξέτασε στοιχεία από 95 σοβαρά νοσούντες με Covid-19, οι οποίοι νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο του Βανκούβερ. Η τελική διαπίστωση ήταν ότι όσοι ασθενείς είχαν ομάδα Α ή ΑΒ, ήταν πιθανότερο -σε σχέση με όσους ανήκαν στις ομάδες αίματος 0 και Β- να χρειασθούν διασωλήνωση, λόγω σοβαρότερης βλάβης στους πνεύμονες, καθώς και ότι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν αιμοκάθαρση εξαιτίας σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Άνγκελα Μέρκελ: Ο κορονοϊός θα κυριαρχεί στη ζωή μας για πολύ ακόμη

Επικεφαλής γιατρός της Moderna: Το εμβόλιο εμποδίζει να κολλήσουμε τον κορονοϊό – Δεν ξέρουμε αν εμποδίζει τη μετάδοση

Κορονοϊός: Πάνω από το 50% των ασθενών δεν εμφανίζουν συμπτώματα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση