NEED TO KNOW

Κορονοϊός: Τα κρούσματα το Δεκέμβριο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1000 την ημέρα

Photo by engin akyurt on Unsplash

Τα κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα μας την Τρίτη, σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ. Το γεγονός αυτό έχει σημάνει το συναγερμό, με τους ειδικούς να προβλέπουν δυσάρεστες εξελίξεις, όσον αφορά τη διασπορά του ιού τις επόμενες εβδομάδες αλλά και μέσα στο Δεκέμβριο.

Χθες κορυφώθηκε η αυξητική τάση των κρουσμάτων, τα οποία έφτασαν τα 667 επιβεβαιωμένα. Αυτό δείχνει ότι το Νοέμβριο δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν μέχρι και τα 1.000.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τόνισε πως σε περίπτωση που δεν αυστηροποιηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς, τα κρούσματα θα διπλασιαστούν.

«Αν δεν σοβαρευτούμε πιο πολύ και δεν πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, οι εξελίξεις μπορεί να είναι αρνητικές, φτάνοντας κοντά στα 800 κρούσματα μέχρι αρχές Νοεμβρίου και πάνω από τα 1.000 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου.

Όταν έχεις αυτή τη διασπορά είναι εύκολο να πας σε υψηλότερες τιμές γρήγορα. Επίσης ο καιρός θα είναι χειρότερος, οπότε θα κλειστούμε πιο πολύ μέσα. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα αρχίσουν να εφαρμόζουν πιο σωστά τα μέτρα προστασίας», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε αναλύσει το σενάριο του ‘μάσκες παντού’ με την έννοια ενός απλού μέτρου που μπορεί να έχει κατευναστική επίδραση στην εξάπλωση της πανδημίας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες πιο ενεργές παρεμβάσεις όπου υπάρχει συγχρωτισμός, όπως τα ΜΜΜ με συσκευές που μπορούν να απολυμαίνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων.

Και στα εστιατόρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου είδους τεχνολογίες. Σημαντική είναι και η ύγρανση του χώρου. Το να έχουμε ένα επίπεδο 60% στους εσωτερικούς χώρους, θα ήταν σημαντικό. Είναι σωστό να αποφεύγουμε τον ξηρό αέρα. Ένας επιχειρηματίας θα έπρεπε να βάλει έναν υγραντήρα στο χώρο του», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Να γίνουν οι νέοι πρεσβευτές κατά του κορονοϊού
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, είπε στο MEGA πως «ό,τι και να γίνει πρέπει να υπάρχει απόσταση. Στο λεωφορείο δεν μπορείς να πάρεις μέτρα. Είναι θέμα της πολιτείας πλέον αυτό. Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει. Έχει προταθεί στην Αμερική να μην τρώνε τα παιδιά στο σχολείο στην αίθουσα, γιατί εκεί θα γίνει η διασπορά. Η μεγαλύτερη διασπορά είναι όταν τα παιδιά τραγουδούν. Η αξιοποίηση του εξωτερικού χώρου είναι σημαντική και οι αποστάσεις. Υπάρχουν πολιτείες που ζητούν να δωρίσει κάποιος τη χρήση της αυλής του για μικρά παιδιά».

Απευθυνόμενη στους νέους, που φέρονται να αποτελούν μία εκ των βασικών εστιών διασποράς του ιού στην κοινότητα, λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητάς τους, η κ. Λινού είπε ότι «Νομίζω ότι η πλειονότητα των νέων έχουν ανάγκη να εκφραστούν, να δουν άλλους ανθρώπους. Πρέπει με κάποιο τρόπο να τους ανατρέψουμε την αίσθηση ότι πρέπει να δω τον φίλο μου. Αυτό που θα έκανα θα ήταν να κινητοποιήσω τις πρυτανικές αρχές να συνεργαστούν με όλες τις παρατάξεις των φοιτητών, για να τους ζητήσω να γίνουν πρεσβευτές κατά του κορονοϊού και να ενισχύσουν την προσπάθεια της χώρας κατά της πανδημίας».

«Τα πιο πολλά παιδιά πάνε σε κάποιο πανεπιστήμιο ή κάποια σχολή. Πάντα ξέραμε, από χώρες όπου γίνονταν πολλά τεστ, ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι 20-29 ετών. Αυτό είναι γνωστό εδώ και μήνες. Αλλά δεν επικοινωνήσαμε με τα παιδιά. Θα έπρεπε τα παιδιά να ενημερώνονται για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του σε όλη αυτή την κατάσταση. Αν μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε όλους τους νέους ένα καθημερινό μήνυμα ευθύνης και συμμετοχής, ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Στα πανεπιστήμιά της Αμερικής τον Αύγουστο τους είπαν μέσα σε 20 ημέρες να μετακομίσουν από τις εστίες. Και τους έδωσαν επίδομα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και να αποθηκεύσουν τα πράγματά τους μέχρι να επιστρέψουν», σημείωσε η ίδια, περιγράφοντας την οργάνωση άλλων χωρών στο θέμα.

Ανησυχία για το ΑΧΕΠΑ
Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Χαράλαμπος Κοροξένος – πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου έχουν εντοπιστεί θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

«Στο ΑΧΕΠΑ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, ξέρουμε από εχτές ότι έχουμε δέκα κρούσματα. Μας ανησύχησε ότι οι εργαζόμενοι που νόσησαν δεν έχουν άμεση επαφή με τους ασθενείς. Είναι διοικητικοί υπάλληλοι οι περισσότεροι και εργαζόμενοι στα παραϊατρικά επαγγέλματα. Η μετάδοση λοιπόν δεν πρέπει να έγινε μέσα στο νοσοκομείο, αλλά στο περιβάλλον τους, από τα Μέσα Μεταφοράς, ή τα παιδιά τους. Ελπίζουμε να μην έχουμε περισσότερα κρούσματα. Χτες έγινε μεγάλη κινητοποίηση για να κάνουν οι εργαζόμενοι το τεστ. Ελπίζω μέχρι την Παρασκευή να ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο κ. Κοροξένος.

 

Διαβάστε επίσης:

«Γιατί δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να γίνουμε Σουηδία» – O Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί

Πώς να μείνετε ασφαλείς όσο διαρκεί η πανδημία το φθινόπωρο

Δερμιτζάκης για κορονοϊό: Στις χειρότερες χώρες η Ελλάδα – Πάνω από1.000 κρούσματα ημερησίως

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση