NEED TO KNOW

Λίζα Μοντγκόμερι: Η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε μετά το 1953 – Το αδιανόητο έγκλημα που επανέφερε τη θανατική ποινή

πηγή: wikipedia.org

Σήμερα, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση γυναίκας μετά το 1953.

Νωρίς το πρωί, έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η Λίζα Μοντγκόμερι που είχε καταδικαστεί σε θάνατο από το 2008, έφυγε από τη ζωή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε στις 07:00 ώρα Ελλάδος τις ύστατες προσφυγές των συνηγόρων υπεράσπισής της, παρά τη διαφωνία των τριών προοδευτικών δικαστών του. Η 52χρονη εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση.

Το αδιανόητο έγκλημα που επανέφερε τη θανατική ποινή

Όλα ξεκίνησαν από ένα διαδικτυακό φόρουμ συζητήσεων, όπου ξεκίνησε να μιλάει με την 23χρονη Μπόμπι Τζο Στίνετ. Ήταν ιδιοκτήτρια ενός εκτροφείου σκύλων και 8 μηνών έγκυος. Οι δυο γυναίκες δεν είχαν συναντηθεί ποτέ – απ’ όσο γνώριζε η δεύτερη, τουλάχιστον. Η γνωριμία τους περιοριζόταν σε online κουβέντες για την εγκυμοσύνη.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2004, η Μοντγκόμερι οδήγησε από το Κάνσας στο Μισούρι κι εμφανίστηκε στην επιχείρηση της Stinnett. Συστήθηκε ως  Darlene Fischer και ζήτησε να δει τα κουτάβια. Φαινόταν τόσο συμπαθητική που το θύμα δε δίστασε να την καλέσει στο σπίτι της. Δεν είχε ιδέα για όσα θα ακολουθούσαν.

Δέχθηκε επίθεση από πίσω. Ξαφνιάστηκε όταν ένιωσε τα χέρια της υποτιθέμενης πελάτισσάς της γύρω από το λαιμό της. Αντιστάθηκε όσο μπορούσε, όμως έχασε τις αισθήσεις της. Η Λίζα, τότε, πήρε ένα μαχαίρι κι επιχείρησε να αφαιρέσει το αγέννητο ακόμη παιδί από την κοιλιά της. Ο πόνος ήταν τόσο δυνατός που η Στίνετ ξύπνησε. Προσπάθησε να παλέψει, έδωσε όλες της τις δυνάμεις, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η δολοφόνος, έπειτα, πήρε το βρέφος και προσπάθησε να πείσει γνωστούς και φίλους πως ήταν δικό της. Για κακή της τύχη, η αλήθεια βγήκε στο φως την επόμενη μέρα.

Μία ώρα μετά την επίθεση, η μητέρα της Bobbie Jo αποφάσισε να την επισκεφθεί. Το θέαμα που αντίκρυσε, θα τη στοιχειώνει για πάντα. Αμέσως κάλεσε την αστυνομία και οι ντετέκτιβ έδρασαν με αποφασιστικότητα, ξεκινώντας με τον έλεγχο του υπολογιστή του θύματος. Εκεί ανακάλυψαν συνομιλίες με τη δολοφόνο της.

Ποια είναι η Lisa Montgomery;

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1968. Μεγάλωσε σε ένα αρκετά προβληματικό περιβάλλον, με τον πατριό της να την κακοποιεί και να τη βιάζει για χρόνια. Έβρισκε καταφύγιο στο αλκοόλ και δεν έλεγε τίποτα σε κανέναν για όσα βίωνε. Στα 14 της, η μητέρα της έμαθε την αλήθεια. Αντί να τη στηρίξει, όμως, στράφηκε εναντίον της. Την απείλησε με όπλο, την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να της «κλέψει τον άνδρα». Παντρεύτηκε στα 18 για να ξεφύγει. Ο σύζυγός της δε φερόταν διαφορετικά. Δεν τη σεβόταν, τη χτυπούσε, της μιλούσε άσχημα. Το ίδιο και ο επόμενος.

Μέχρι το 1990, είχε τέσσερα παιδιά και αποφάσισε να αφαιρέσει τις σάλπιγγές της. Για χρόνια, έλεγε ψέματα στους συντρόφους της πως είναι έγκυος.

Χρησιμοποίησε το παρελθόν της σαν δικαιολογία για τις πράξεις της, οι δικηγόροι της προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο πως δεν έπρεπε να φυλακιστεί αλλά να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Οι ειδικοί Β.Σ. Ράματσαντραν και Γουίλιαμ Λόγκαν εξήγησαν πως όχι μόνο έπασχε από κατάθλιψη, οριακή διαταραχή προσωπικότητας, διαταραχή μετατραυματικού στρες, αλλά και ψευδοκύηση – ένα ψυχοσωματικό φαινόμενο εξαιτίας του οποίου μια γυναίκα παρουσιάζει συμπτώματα εγκυμοσύνης, όμως το έμβρυο απουσιάζει.

Η απέναντι πλευρά, βέβαια, με το δικό της ειδικό, διαφωνούσε.

Στις 22 Οκτωβρίου 2007, η Λίζα Μοντγκόμερι κρίθηκε ένοχη. Στις 26 του μήνα προτάθηκε η θανατική ποινή. Στις 4 Απριλίου της επόμενης χρονιάς, καταδικάστηκε κι επίσημα.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε θανατική ποινή σε γυναίκα ήταν το Δεκέμβριο του 1953. Η Μπόμπι Μπράουν Χέντι εκτελέστηκε σε θάλαμο αερίων για την απαγωγή και δολοφονία του εξάχρονου Μπόμπι Γκρίνλις Τζούνιορ.

 

Διαβάστε επίσης:

Δεν είναι έγκλημα πάθους. Δεν είναι έγκλημα τιμής. Είναι γυναικοκτονία – Της Μίνας Καούνη

Keeda Haynes: Φυλακίστηκε για ένα έγκλημα που δε διέπραξε ποτέ και τώρα διεκδικεί τη θέση της στο Κογκρέσο

Τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα κατά τη δάρκεια ενός μετατραυματικού στρες

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση