NEED TO KNOW

«Μαύρη τρύπα» για τον τουρισμό και το 2021 – Αποκαρδιωτικά τα πρώτα στοιχεία για τις κρατήσεις

τουρισμός
Photo by Drew Dau on Unsplash

Bloomberg

Δύσκολη αναμένεται και η φετινή περίοδος για τον τουρισμό, καθώς τα πρώτα στοιχεία από τις κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021 είναι απογοητευτικές. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι τουριστικές ροές δεν θα επανέλθουν ακόμη στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Σε όλα τα τουριστικά hotspot της Νότιας Ευρώπης, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ετοιμάζονται και να ελπίζουν.

Οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό ξεκίνησαν, αλλά πρόκειται να περάσουν μήνες πριν από την χορήγηση αρκετών δόσεων προκειμένου οι άνθρωποι να γεμίσουν και πάλι τα αεροπλάνα, να κάνουν κρουαζιέρες ή να αρχίσουν να στοιβάζονται στα μπαρ κατά μήκος της παραλίας. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Υπάρχει προσδοκία ότι η σεζόν θα είναι καλύτερη από το 2020, αλλά πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης, μόλις τρία κρουαζιερόπλοια έφτασαν πέρυσι, σε σύγκριση με περίπου 600 το 2019. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι νύχτες παραμονής στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα εκτός των μόνιμών κατοίκων των χωρών, μειώθηκαν τουλάχιστον 70%, και προειδοποίησε τη βιομηχανία να προετοιμαστεί για μια ακόμη «ήσυχη» χρονιά.

«Οι τουριστικές ροές στο σύνολό τους δεν αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως στα επίπεδα πριν από την κρίση κατά το 2021″, ανέφερε η επιτροπή. Στην Ιταλία, ο τουρισμός θα μείνει πίσω από την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι επισκέπτες «επιστρέφουν σταδιακά, όσο μειώνεται η αβεβαιότητα».

Ζητούνται τουρίστες

Για όσους δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο αυτό είναι ήδη εμφανές από τους πρώτους μήνες του έτους. Ο Paolo Manca, διευθυντής της αλυσίδας Felix Hotels στη Σαρδηνία, λέει ότι υπό κανονικές συνθήκες θα γνώριζε τις καλοκαιρινές κρατήσεις σε ποσοστό 30% μέχρι τώρα. Αντ ‘αυτού, κοιτάζει τα άδεια του βιβλία.

Είναι μια δύσκολη κατάσταση για τους ξενοδόχους, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν κόστος συντήρησης και μίσθωσης χωρίς εγγύηση εισοδήματος.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι χωρίς να γνωρίζουμε αν μπορούμε να ανοίξουμε», δήλωσε ο Μανώλης Καραμολέγκος, ιδιοκτήτης του Meltemi Hotels and Resorts στη Σαντορίνη και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις προετοιμασίες για την τελευταία στιγμή».

Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για πολλά μέρη της Νότιας Ευρώπης. Αντιπροσωπεύει το 21% της οικονομίας στην Ελλάδα και το 17% στην Πορτογαλία. Είναι συχνά η βασική μορφή απασχόλησης σε περιοχές όπου απουσιάζουν άλλες βιομηχανίες, παρέχοντας ζωτικό εισόδημα για τις οικογένειες και στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες.

Οι προοπτικές θα βελτιωθούν καθώς οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, και θα καταλήξουμε σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, η εμφάνιση στελεχών του ιού που είναι ανθεκτικά στο εμβόλιο σε ολόκληρη την ήπειρο, θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Ακόμα κι αν υπάρχει αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, τα οφέλη δεν θα είναι ομοιογενή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι θα ευνοηθούν οι κρατήσεις σε προορισμούς εντός των χωρών ή σε περιοχές όπου υπάρχει οδική πρόσβαση από μέρη όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Εν τω μεταξύ, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά αργά – και αμφιλεγόμενα – οι κυβερνήσεις αναζητούν οποιαδήποτε ευκαιρία να βοηθήσουν τον τουρισμό.

Η Ελλάδα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα πιστοποιητικό ώστε όσοι εμβολιάζονται να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Έχει ήδη συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ, το οποίο είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον εμβολιασμό, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.

Η TUI, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι στα σχέδια της είναι να προσφέρει τα 4/5 του συνήθους προγράμματος διακοπών της αυτό το καλοκαίρι. Εκτιμά ότι ο γρήγορος ρυθμός της διάθεσης εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει τη ζήτηση από τους Βρετανούς τουρίστες.

Ωστόσο, τον ενθουσιασμό αυτό δεν συμμερίζεται η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps ενημέρωσε τους Βρετανούς αυτήν την εβδομάδα να μην κάνουν κράτηση για διακοπές, δεδομένης της αβεβαιότητας.

Ορισμένα ξενοδοχεία στη Νότια Ευρώπη βλέπουν ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση, η οποία θα αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι ολοκληρωτικά, τις επιπτώσεις στα έσοδα. Στην Πορτογαλία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pestana Hotel Group, Jose Theotonio, είπε ότι τα δωμάτια του ξενοδοχείου έκλεισαν τον Ιανουάριο από τους ντόπιους, καθώς ο συνεχιζόμενος φόβος για απαγορεύσεις ταξιδιών και καραντίνες αποθάρρυνε τους ξένους επισκέπτες.

Ενώ τα εμβόλια πρέπει να βάλουν τέλος σε αυτά τα σκληρά μέτρα, είναι ακόμα πολύ ασαφές πότε θα γίνει αυτό.

«Χρειαζόμαστε ακριβή στοιχεία από την κυβέρνηση, όσον αφορά τις οδηγίες ασφαλείας και τα πρωτόκολλα, προκειμένου να προγραμματίσουμε τις κινήσεις μας», δήλωσε ο ξενοδόχος Manca. «Για τον τουρισμό, η έλλειψη σαφήνειας είναι τόσο επιβλαβής όσο ο ίδιος ο κορονοϊός».

Διαβάστε επίσης:

Ονειρεμένο Παρίσι: Η Λεωφόρος Champs-Élysées μετατρέπεται στον ομορφότερο κήπο

Εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό: Ο από μηχανής θεός για τις αεροπορικές εταιρείες και τον τουριστικό κλάδο

30 «μυστικά» νησιά για τις απόλυτα απομονωμένες διακοπές – Ανάμεσά τους ένα ελληνικό

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση