NEED TO KNOW

O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Oracle αγόρασε νησί στη Χαβάη και επένδυσε 500 εκατ.δολάρια στη αειφορία

πηγή: instagram @fslanai

Ο δισεκατομμυριούχος της Oracle, Λάρι Έλισον, έχει πλάνα να φέρει την αειφορία στο ιδιωτικό του νησί. Έχει ήδη δώσει 500 εκατ. Δολάρια για να αποκτήσει το Λανάι στη Χαβάη και πλέον έχει μετακομίσει μόνιμα στο νησί για να συνεχίσει το έργο του.


Ο Έλισον αποκάλυψε αυτήν την εβδομάδα σε διεθνή μέσα, ότι έχει μετακομίσει στο νησί Λανάι της Χαβάης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αγόρασε σχεδόν το 98% του νησιού το 2012 για 300 εκατομμύρια δολάρια – η αγορά του περιλάμβανε 87.000 από τα 90.000 στρέμματα του νησιού.

Το Λανάι, το οποίο φιλοξενεί περίπου 3.200 κατοίκους, είναι το μικρότερο κατοικημένο νησί στη Χαβάη και διαθέτει γαλήνιες παραλίες, τραχύ έδαφος, θέρετρα υψηλών προδιαγραφών και τις φιλοδοξίες του Έλισον για βιωσιμότητα, τις οποίες εκτελεί μέσω μιας εταιρείας ανάπτυξης που ονομάζεται Pulama Lanai.

Το νησί 141 τετραγωνικών μιλίων, το οποίο απέχει οκτώ μίλια από την ακτή του Maui, έχει λίγους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, σύμφωνα με το Forbes. Σε σύγκριση με άλλα νησιά της Χαβάης, είναι αρκετά απομονωμένο. Ο Έλισον όμως έχει διαφορετικά πλάνα καθώς σχεδιάζει να μετατρέψει το Λανάι σε τουριστικό προορισμό.


Το νησί διαθέτει ήδη δύο ξενοδοχεία Four Seasons. Η ρετιρέ σουίτα κοστίζει 21.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση και είναι η πιο ακριβή που υπάρχει στη Χαβάη.

Επίσης το 2014, ο Έλισον αγόρασε την Island Air, μια αεροπορική εταιρεία που μεταφέρει επιβάτες από το Οάχουστο Μάουι και στο Λανάι.

Εκτός από αυτές τις επενδύσεις, ο ίδιος αγόρασε και ένα κέντρο διάσωσης ζώων. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πόλο έλξης των τουριστών. Ωστόσο οι φιλοδοξίες του δισεκατομμυριούχου, δεν σταμάτησαν εκεί.

Στόχος του είναι να δημιουργήσει «την πρώτη οικονομικά βιώσιμη, 100% πράσινη κοινότητα», σύμφωνα με όσα αναφέρει το New York Times.

Για να το πετύχει αυτό, ο Έλισον ξεκίνησε το 2018, μια εταιρεία ευεξίας με την επωνυμία Sensei, η οποία ασχολείται με τρία κύρια θέματα: την παγκόσμια προσφορά τροφίμων, τη διατροφή και τη βιωσιμότητα. Ο στόχος είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να πετύχουν τη μακροζωία.

Η Sensei δημιούργησε δύο υδροπονικά θερμοκήπια 20.000 τετραγωνικών ποδιών, γνωστά ως «φάρμες». Τα θερμοκήπια διαθέτουν αισθητήρες και κάμερες που παρακολουθούν δεδομένα σχετικά με τα αγροκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης νερού και της ροής αέρα. Σύμφωνα με το Forbes, τροφοδοτούνται από 1.600 ηλιακούς συλλέκτες Tesla.

Δημιούργησε επίσης ένα πολυτελές σπα που ονομάζεται «Sensei Retreat», το οποίο κοστίζει 3.000 δολάρια τη βραδιά.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλισον θέλει να αγοράσει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και το ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού από την Hawaiian Electric Co. για να μεταφέρει το νησί μακριά από ορυκτά καύσιμα προς 100% ανανεώσιμη ενέργεια.

Η Χαβάη είναι εθνικός ηγέτης στην ηλιακή ενέργεια και το κράτος έχει έναν φιλόδοξο στόχο να χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2045. Ο στόχος του Έλισον είναι να λειτουργήσει το Λανάι ως πρωτότυπο για μια «ουτοπία υγείας», σύμφωνα με τον Forbes. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και ο στενός φίλος του Έλισον, Έλον Μασκ είπε στο Forbes ότι το Λανάι είναι σαν «μικρόκοσμος για τον κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

Πώς έχασε την περιουσία της η πρώην δισεκατομμυριούχος Τζόσλιν Γουαϊλντενστάιν;

Antoine Arnault (LVMH): Πανδημία και κλιματική αλλαγή φέρουν μεγάλες αλλαγές στον κλάδο πολυτελών ειδών

Βιωσιμότητα vs Zero Waste: Ποια είναι η διαφορά τους;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση