NEED TO KNOW

Ο Κanye West και η εκκλησία της Σαϊεντολογίας μεταξύ των δισεκατομμυριούχων που πλούτισαν στον κορονοϊό

Photo by Serge Kutuzov on Unsplash

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής ακινήτων Joe Farrell, ένας εξέχων ρεπουμπλικανός φιλάνθρωπος, έλαβε έως και 1 εκατομμύριο δολάρια φοροελαφρύνσεις, για τα ταμεία εράνων εν μέσω κορονοϊού, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα.

Πολλά ακόμα ονόματα στον κόσμο των διασημοτήτων, εκμεταλλεύτηκαν δάνεια στο πλαίσιο του «Προγράμματος Προστασίας» (PPP), για να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις τους που αγωνίζονται να μην βάλουν λουκέτο.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η εταιρεία ρούχων και αθλητικών παπουτσιών αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Kanye West, του pop καλλιτέχνη Jeff Koons και της Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, η οποία αναφέρεται ότι αξίζει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

«Το Πρόγραμμα Προστασίας» πωλήθηκε στον αμερικανικό λαό για να βοηθήσει τα μαγαζιά να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Kyle Herrig, πρόεδρος του Accountable, ενός μη κυβερνητικού οργανισμού.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Trump, δημιούργησε ένα πρόγραμμα που στην ουσία βοηθά τους δισεκατομμυριούχους να παίρνουν υπέρογκα δάνεια».

Ο Farrell, διαχειριστής ακινήτων στα Hamptons της Νέας Υόρκης, είχε οργανώσει πάρτι συγκέντρωσης χρημάτων για τον Τrump. Το δάνειο που πήρε, ήταν για να διατηρήσει 41 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η «Small Business Administration», η οποία εγγυάται τα δάνεια.

Επίσης νωρίτερα φέτος, νοίκιασε το κτήμα του με έκταση 17.000 τετραγωνικά πόδια, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, για περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια σε μια πλούσια οικογένεια του Manhattan, που επέλεξε να περάσει εκεί την καραντίνα.

Η επείγουσα προσπάθεια ανακούφισης μισθοδοσίας, ξεπέρασε το 80% των εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων και το 27% των κοινοτήτων χαμηλού και μέτριου εισοδήματος, σύμφωνα με το SBA.

Τον Απρίλιο, μετά τον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης, ξέσπασαν έντονες αντιπαραθέσεις σχετικά με το ποιες εταιρείες άξιζαν όντως να πάρουν δάνεια.

Εκατοντάδες δημόσιες εταιρείες και ένας άγνωστος αριθμός ιδιωτικών εταιρειών, κατέληξαν να ακυρώσουν τα δάνεια τους και να επιστρέψουν τα χρήματα.
“Ακόμα κι αν τεχνικά μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι πληρούσαν τα κριτήρια, η λήψη των χρημάτων παραβιάζει σαφώς το πνεύμα του νόμου και φαίνεται απλώς άπληστη και λάθος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η διαφάνεια είναι τόσο σημαντική» δήλωσε ο Neil Barofsky, πρώην ειδικός γενικός επιθεωρητής του «Προγράμματος Ανακούφισης Προβλημάτων», το οποίο είχε την επίβλεψη για να ανακουφίσει οικονομικά εταιρείες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Η Yeezy LLC, είναι το brand με ρούχα που ανήκει στον West. Ο παραγωγός και σχεδιαστής μουσικής, έλαβε δάνειο για έως και 5 εκατομμύρια δολάρια. Αξιοποιώντας το, υποστήριξε τη διατήρηση 106 θέσεων εργασίας. Ο West κατέχει μερίδιο 100% στην εταιρεία του, η οποία εκτιμάται πρόσφατα ότι ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το studio καλών τεχνών του Koons, γνωστό για τη γλυπτική των ζώων με μεταλλικά μπαλόνια, τα οποία συγκεντρώνουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία, πήρε ένα δάνειο έως και 2 εκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας 53 θέσεις εργασίας.

Η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, της οποίας ο ιδρυτής, L.Ron Hubbard, έθεσε ως δηλωμένο στόχο την πρόσληψη διασημοτήτων. Eπίσης ισχυρίζεται ότι πολλοί ηθοποιοί μεταξύ των μελών της, έκαναν αίτηση για δάνεια.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του SBA, η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας της Νέας Υόρκης, η αποστολή του Belleair στο Largo της Florida · και η ιδρυτική Εκκλησία της Σαϊεντολογίας της Washington, DC, έλαβαν δάνεια η κάθε μία έως και 350.000 δολάρια, για να υποστηρίξουν συνολικά 137 θέσεις εργασίας. Σχεδόν οι 100 από αυτές βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονταν στο Βelleair. Ο οργανισμός DC όμως έκανε λόγο για μηδενικές θέσεις εργασίας.

Οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να αναφέρουν πόσες θέσεις εργασίας διατηρούν για να λάβουν τα δάνεια, αλλά πρέπει να το πράξουν εντός 24 εβδομάδων, ώστε αυτό να μετατραπεί σε δωρεάν επιχορήγηση. Σχεδόν 50.000 άλλες εταιρείες, είχαν μηδενικές θέσεις εργασίας στο σύνολο δεδομένων.

«Το «PPP» δημιουργήθηκε για να διατηρήσει θέσεις εργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της SBA Jim Billimoria σε ένα email. «Δεν μπορώ να κάνω εικασίες για το τι χρησιμοποίησαν οι δανειολήπτες».

Καμία από αυτές όμως δεν προέβη σε οποιοδήποτε σχολιασμό.

 

Διαβάστε επίσης:

Covid-19: Πώς κατάφεραν oι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι να γίνουν πλουσιότεροι

Michael Kors: Σχεδίασε ένα T-shirt «αγάπης» για φιλανθρωπικό σκοπό

Fashion News: Νέες καλοκαιρινές συλλογές και φιλανθρωπικές δράσεις στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση