NEED TO KNOW

Ο παίκτης του κρίκετ που ήρθε αντιμέτωπος με τον θάνατο, άλλαξε καριέρα και απέκτησε περιουσία 16 δισ. δολαρίων

Bloomberg

Αν δεν είχε συμβεί εκείνο το ατύχημα στο κρίκετ που παραλίγο να του στοιχίσει την ζωή, ο Uday Kotak πιθανότατα δεν θα γινόταν ο πλουσιότερος τραπεζίτης στον κόσμο.

Μια μπάλα τον χτύπησε στο κεφάλι και τον οδήγησε εσπευσμένα στο χειρουργείο για επέμβαση, με αποτέλεσμα ο 20χρονος τότε Uday να εγκαταλείψει το όνειρο του να γίνει επαγγελματίας παίκτης του κρίκετ.

Μετά από μια σύντομη θητεία στην επιχείρηση εμπορίας βαμβακιού της οικογένειας του, απέκτησε το MBA του στο διάσημο Ινστιτούτο Σπουδών Μάρκετινγκ Jamnalal Bajaj στη Βομβάη, πριν αρχίσει να ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά, το 1985, σε ηλικία 26 ετών.

Ο Kotak, 61 ετών σήμερα, έχει περιουσία ύψους 16 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

Ενώ η Ινδία αντιμετωπίζει μια κρίση στα τραπεζικά δάνεια, η Kotak Mahindra Bank κατάφερε να ξεχωρίσει, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Άρχισε σταδιακά να περιορίζει τον δανεισμό στους τομείς υψηλού ρίσκου πριν από δύο χρόνια και υιοθέτησε ένα σωστό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης.

Όταν η πανδημία επιδείνωσε την εικόνα του κλάδου, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τους δανειολήπτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, αυτή ήταν μία από τις πρώτες τράπεζες που συγκέντρωσε κεφάλαια για να ενισχύσει τον ισολογισμό της, ενισχύοντας παράλληλα την πεποίθηση των επενδυτών ότι θα είναι μεταξύ των μεγάλων νικητών όταν η χώρα βγει από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Η στρατηγική του απέδωσε: Καθώς οι τράπεζες έχουν βυθιστεί παγκοσμίως, οι μετοχές της Kotak Mahindra Bank σημείωσαν αύξηση 17% φέτος, τη μεγαλύτερη σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην Ινδία, και ο Kotak κατάφερε να παρατείνει τη θητεία του στην θέση του CEO της, για ακόμη τρία χρόνια.

«Κατά τη γνώμη μου, το να γίνεις ο πλουσιότερος τραπεζίτης στον κόσμο είναι μόνο ένας τίτλος γιατί ο Uday είναι ένας από τους πιο έξυπνους τραπεζίτες του κόσμου», δήλωσε ο Anand Mahindra, πρόεδρος του ομίλου Mahindra στη Βομβάη, του οποίου η σχέση με τον Kotak ξεκίνησε το 1986. «Το πιο σημαντικό, είναι ότι κατάλαβε πως αυτό που καθιστά μια τράπεζα βιώσιμη και ανθεκτική δεν είναι μόνο οι έξυπνες στρατηγικές αλλά και η σωστή διακυβέρνηση».

Η εταιρεία του Kotak ξεχωρίζει σε μια χώρα όπου οι τράπεζες έχουν μερικούς από τους χειρότερους δείκτες επισφαλών δανείων στον κόσμο. Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται το 2015, όταν η ρυθμιστική αρχή της Ινδίας ξεκίνησε έναν τεράστιο έλεγχο, ανακαλύπτοντας «κρυμμένα» δάνεια.  Αυτό οδήγησε σε μια τεράστια τραπεζική κρίση που επηρέασε αρνητικά την ευρύτερη οικονομία και έπληξε το ενεργητικό και τα κέρδη των τραπεζών.

Η Kotak Mahindra Bank, ωστόσο, μπόρεσε να προσαρμοστεί. Μείωσε τον δανεισμό στις μικρές και μεσαίες εταιρείες και στα ανασφάλιστα άτομα. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο άνω του 24% καθένα από τα τελευταία τρία χρόνια.

Αν και ο δείκτης επισφαλών δανείων της αυξήθηκε το 2020, παραμένει ο δεύτερος χαμηλότερος σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι ο υψηλότερος. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, εμφάνισε αύξηση κερδών 27% στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η τράπεζα έλαβε μια άλλη ώθηση τον περασμένο μήνα, όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας πρότεινε την αύξηση του ορίου του ποσοστού που μπορούν να κατέχουν οι ιδρυτές, μειώνοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο να αναγκαστεί ο Kotak να μειώσει το ποσοστό 26% που έχει, όπως είχε προηγουμένως απαιτήσει η Reserve Bank of India.

Ο Kotak, που προέρχεται από τη δυτική πολιτεία του Gujarat, δημιούργησε μια εταιρεία επενδύσεων το 1985 με δάνειο 3 εκατομμυρίων ρουπιών (41.000 δολάρια) από την οικογένεια του και τους φίλους του και συνεργάστηκε με τον Mahindra τον επόμενο χρόνο. Η εταιρεία, επέκτεινε αργότερα το χαρτοφυλάκιο της στα δάνεια, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στην επενδυτική τραπεζική, τις ασφάλειες και τα αμοιβαία κεφάλαια.

Το 2003 μετατράπηκε σε τράπεζα. Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος ανέλαβε τη θέση του CEO της Kotak Mahindra Bank από την αρχή και κέρδισε μεγαλύτερο έλεγχο το 2006, τερματίζοντας την εταιρική σχέση που διατηρούσε για περισσότερο από μια δεκαετία με την Goldman Sachs. Έκτοτε, εστίασε στην επέκταση των δανείων που παρέχονται με εγγυήσεις, για την αγορά αγροτικού εξοπλισμού και στις υποθήκες, αναφέρει ο Deepak Jasani, επικεφαλής λιανικής της HDFC Securities Ltd.

Αν και η κεντρική τράπεζα της Ινδίας, μόλις ενέκρινε την παράταση της θητείας του Kotak στη θέση του CEO, οι επενδυτές αρχίζουν να αναρωτιούνται τι θα συμβεί όταν αυτός παραδώσει τα ηνία.

Σε αντίθεση με πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ινδία, ο Kotak απέφυγε να συμπεριλάβει μέλη της οικογένειας του στο ΔΣ της τράπεζας ή σε ανώτατες εκτελεστικές θέσεις. Αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταθετών, σε μια χώρα όπου η έλλειψη εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας έχει ήδη καταστρέψει τρεις τράπεζες και οδήγησε δύο ακόμη «σκιώδεις» τράπεζες σε πτώχευση σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Προς το παρόν ο Kotak διερευνά την εξαγορά της μικρότερης τράπεζας IndusInd Bank Ltd., σύμφωνα με πληροφορίες, κίνηση που θα ισχυροποιήσει τη θέση του και θα ενισχύσει τα περιουσιακά  στοιχεία της τράπεζες κατά περισσότερο από 80%.

 

Διαβάστε επίσης:

Γκουίνν Σότουελ: Η γυναίκα πίσω από την επιτυχία της SpaceX που δε φοβήθηκε ποτέ το σεξισμό

4 κορυφαίες επιχειρηματίες που άργησαν να ξεκινήσουν την καριέρα τους

Οι 13 κορυφαίες γυναίκες της οικονομίας για το 2020

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση