ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν μπορείς να σώσεις τον κόσμο. Μπορείς να σώσεις τη Σοφία δίπλα σου – Γράφει η Μαρία Ζαφειράτου

Δεν μπορείς να σώσεις τον κόσμο. Μπορείς να σώσεις τη Σοφία δίπλα σου - Γράφει η Μαρία Ζαφειράτου
πηγή: Instagram @e.l.p.i.z.w

Γράφει η Μαρία Ζαφειράτου*

Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου μας τάραξε όλους. Κυριολεκτικά. Και στο «τάραξε» και στο «όλους». Κανέναν δεν άφησε αδιάφορο.

Ούτε εμάς που γεμίσαμε φρίκη διαβάζοντας την περιγραφή της εμπειρίας της, ούτε τους άλλους που φρίκαραν (και έμειναν απορημένοι) με την επιλογή της να θυμηθεί μετά από 23 χρόνια να κατηγορήσει τον – πλέον πρώην- αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Και κάπως έτσι, χωρίστηκαν οι δύο «ομάδες».

Η πρώτη «ομάδα», εκτός από την ενστικτώδη αντίδραση αμέριστης διαδικτυακής συμπαράστασης, ανέλαβε χωρίς δεύτερη σκέψη (και κυρίως χωρίς να της το ζητήσει κανείς) τον ρόλο του… δικηγόρου της Σοφίας, με σκοπό να την δικαιολογήσει αλλά και να εξηγήσει στη δεύτερη «ομάδα» γιατί τώρα, γιατί όχι τότε, γιατί έμεινε, γιατί δεν μίλησε, γιατί, γιατί, γιατί…

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν πάμπολλες εποικοδομητικές συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, ανταλλαγή απόψεων και σε κάποιες περιπτώσεις στροφή 180 μοιρών στη γνώμη πολλών!

Τι; όχι;!

Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι μπορεί να μετατρέψει τον «κάτι θέλει αυτή και το βγάζει τώρα» σε κάποιον «μπράβο της που βρήκε τη δύναμη να πει, άλλες δεν μιλούν ποτέ»;

Να κάνει την «δεν μπορεί, θα τον προκάλεσε με τον τρόπο της», σε μία «όχι, σημαίνει όχι»;

Θεωρώ ότι το μυαλό κάποιου που πιστεύει τα παραπάνω, δεν αλλάζει. Ούτε με κουβέντες, ούτε με παραδείγματα, ούτε με μαρτυρίες. Χαμένος κόπος, σαν να προσπαθείς να αδειάσεις τη θάλασσα με ένα ποτήρι.

Πάντα θα ξεπετάγεται ένα «ναι, αλλά… » και θα τα διαλύει όλα.

Όμως πολλοί από εκείνους που ανήκουν στην πρώτη «ομάδα», έχουν βαθύ το αίσθημα της ευθύνης ώστε ο κόσμος μας να πάει μπροστά, να υποστηρίξει, να συμπαρασταθεί, να αφήσει πίσω του προκαταλήψεις, εμμονές, σκεπτικό μισανθρωπισμού.

Και δεν μπορεί να μείνει άπραγος, θέλει και πρέπει κάτι να κάνει.

Ίσως το πιο σωστό που μένει, είναι να κοιτάξει ο καθένας τον εαυτό του, αυτό να κάνει.

Δεν μπορείς να σώσεις τον κόσμο. Μπορείς να σώσεις τη Σοφία δίπλα σου.

Εγώ, ως μάνα, ως φίλη, ως συνάδελφος, να δώσω τα σωστά παραδείγματα στα παιδιά μου, να σταθώ στους ανθρώπους που με χρειάζονται, να έχω τα μάτια και τα αυτιά μου ανοιχτά σε εκείνους με τους οποίους συνεργάζομαι.

Υπάρχουν πολλές «Σοφίες» γύρω μας, όλων των φύλων, που έχουν ανάγκη, να μιλήσουν, να ζητήσουν μια συμβουλή, ένα «μη φοβάσαι, είμαι εγώ εδώ».

Αν ο καθένας «φροντίσει την αυλή του», αν έχουμε τον νου για τους γύρω μας, ο κόσμος θα μοιάζει όλο και πιο καθαρός κάθε μέρα.

Ίσως ποτέ, εντελώς καθαρός, πάντως σίγουρα λιγότερο βρώμικος από χθες.

* Η Μαρία Ζαφειράτου είναι δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM και παρουσιάστρια στο κανάλι YouTube του Novasports, κατ’ ανάγκην οικιακή εκπαιδευτικός, κατ’ επιλογήν blogger και μαγείρισσα στο Mummylovesfoodball 

 

Διαβάστε επίσης:

#metinSofia: Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε την… κάμαρα με τα μυστικά

«Με τη Σοφία και την κάθε Σοφία»: Ο Σπύρος Καπράλος, στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου

Σοφία Μπεκατώρου: «Nα υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση