NEED TO KNOW

Πακιστάν: Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι άνδρες που βίασαν μητέρα μπροστά στα παιδιά της

Πακιστάν: Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι άνδρες που βίασαν μητέρα μπροστά στα παιδιά της
Photo by Sora Shimazaki from Pexels

Το Σεπτέμβριο του 2020, ένα έγκλημα συγκλόνισε το Πακιστάν. Δύο άνδρες βίασαν μία μητέρα μπροστά στα παιδιά της. Το αυτοκίνητό της είχε μείνει από βενζίνη κοντά στη Λαχόρη. Εκείνοι, την κακοποίησαν και όταν το περιστατικό έφτασε στην αστυνομία, αξιωματικός αναρωτήθηκε γιατί μία γυναίκα οδηγούσε μόνη, με παιδία, τόσο αργά τη νύχτα.

Κανένας στο Πακιστάν «δεν επιτρέπει στις κόρες του και τις αδελφές του να ταξιδεύουν μόνες τόσο αργά», είχε πει ο Όμαρ Σέιχ, ο αρχηγός της αστυνομίας της Λαχόρης, στον πακιστανικό Τύπο. «Η οικογένειά της είναι από τη Γαλλία, ο άντρας της ζει στη Γαλλία. Το έκανε αυτό γιατί έχει ζήσει στη Γαλλία. Νόμιζε ότι η κοινωνία μας είναι εξίσου ασφαλής με αυτή της Γαλλίας».

Η υπόθεση και οι δηλώσεις του, ο οποίος φάνηκε να την κατηγορεί για το βιασμό της διότι οδήγησε χωρίς να συνοδεύεται από άνδρα, προκάλεσαν κύμα οργής. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και η κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει πιο αυστηρή νομοθεσία. Στη δίκη που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, οι δύο βιαστές καταδικάστηκαν σε θάνατο, για το έγκλημα που διέπραξαν.

«Καταδικάστηκαν και οι δύο σε θάνατο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσόντρι Κάσιμ Αράιν, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ενώ πρόσθεσε ότι ασκήθηκε έφεση.

Οργανώσεις που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, ζητούν να τερματιστεί η κουλτούρα του βιασμού και η ενοχοποίηση των θυμάτων. Η War Against Rape, μάλιστα, που έχει την έδρα της στο Καράτσι, υποστηρίζει πως το 97% των δραστών σε υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων, δεν καταδικάζεται ποτέ.

Αυτό που συνέβη στη μητέρα εκείνη, οδήγησε τους Πακιστανούς στο να διεκδικήσουν μία καλύτερη μοίρα για τις γυναίκες. Η κυβέρνηση αντέδρασε ψηφίζοντας νόμο που προβλέπει ιδίως τον χημικό ευνουχισμό των βιαστών – με το συγκεκριμένο μέτρο, μάλιστα, συμφώνησε και ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν.

Σε μία χώρα που τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής» και η πατριαρχία και η καταπίεση των γυναικών κυριαρχούν, ήρθε η ώρα τα πράγματα να αλλάξουν.

 

Διαβάστε επίσης:

Κάρμεν Ρουγγέρη: Ο βιασμός ακολουθεί το παιδί σε όλη του τη ζωή – Είναι δυνατό να παραγράφεται σε 15 χρόνια;

Με ισόβια κάθειρξη θα τιμωρείται ο βιασμός στην Κύπρο

Έμφυλη βία: Μία στις τέσσερις γυναίκες έχει υποστεί κακοποίηση από το σύντροφό της

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση