NEED TO KNOW

Πειραματική μελέτη έδωσε 5.660 δολάρια σε άστεγους – Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά

πηγή: pexels

Το 2018, το «Foundations for Social Change», μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Βανκούβερ στον Καναδά, ξεκίνησε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο. Έσωσε 5.660 δολάρια σε 50 άστεγους, με σκοπό να παρατηρήσει πώς σκόπευαν να διαχειριστούν τα χρήματα τους.

Η επιλογή αυτών των ατόμων έγινε τυχαία, μέσα από ένα σύνολο 115 συμμετεχόντων, με τους υπόλοιπους, να σχηματίζουν ομάδα ελέγχου. Όλοι τους ήταν άστεγοι για τουλάχιστον έξι μήνες και δεν αντιμετώπιζαν σοβαρή χρήση ουσιών ή προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές μετά από 12 μήνες ήταν «θαυμάσιο».

Εκείνοι που έλαβαν τα χρήματα, έμειναν λιγότερες μέρες άστεγοι από εκείνους στην ομάδα ελέγχου. Επίσης μετακόμισαν σε σταθερή στέγαση μετά από τρεις περίπου μήνες, σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας ελέγχου, οι οποίοι χρειάστηκαν κατά μέσο όρο πέντε μήνες.

Σύμφωνα με το CBC, οι αποδέκτες μετρητών, ξόδεψαν το 52% των χρημάτων τους για φαγητό και ενοίκιο, 15% για άλλα είδη όπως φάρμακα και λογαριασμούς και 16% για ρούχα και μεταφορές.

Σχεδόν το 70% των ατόμων που έλαβαν χρήματα, ένα μήνα μετά είχαν ασφάλεια στα τρόφιμα. Συγκριτικά, οι δαπάνες για αλκοόλ, τσιγάρα και ναρκωτικά μειώθηκαν, κατά μέσο όρο, κατά 39%.

Εδώ είναι ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι δεδομένων από το έργο: Προφανώς, η εύρεση σταθερής στέγασης, σήμαινε ότι απελευθερώθηκε περισσότερος χώρος σε ξενώνες φιλοξενίας του Δήμου, κατά 6.000 δολάρια ανά άτομο για αυτούς τους 12 μήνες.

Η Claire Williams, Διευθύνουσα Σύμβουλος των Ιδρυμάτων για την Κοινωνική Αλλαγή, δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν στους άστεγους χρήματα, επειδή υποθέτουν ότι θα τα χρησιμοποιήσουν για καταχρήσεις ή για οποιαδήποτε άλλη κακή διαχείριση. Αυτή η μελέτη, ωστόσο, αμφισβητεί αυτήν την ιδέα και δείχνει πώς η οικονομική υποστήριξη, μπορεί όντως να βοηθήσει άτομα που ζουν στο περιθώριο.

Αυτή η καναδική μελέτη δείχνει το πώς η άμεση επένδυση σε ανθρώπους, μπορεί να βοηθήσει τους Δήμους να εξοικονομήσουν χρήματα, βελτιώνοντας παράλληλα δραματικά τη ζωή τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Oι έφηβοι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε ρούχα και φαγητό – Tα ποσά φτάνουν στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο δεκαετιών

H καραντίνα δεν είναι ίδια για όλους

Ποιο είναι το «τίμημα» της τηλεργασίας που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση