ΥΓΕΙΑ

Πόσο βρώμικα είναι τα χρήματα;

οικονομικά
Photo by Markus Spiske from Pexels

Το να κρατάμε καθαρά τα χέρια, πλένοντας τα συχνά με νερό και σαπούνι, μπορεί να μας προφυλάξει καλά από μία πιθανή μόλυνση.

Ανάμεσα σε μία πληθώρα μέτρων κατά του κορονοϊού, που ήδη τίθονται σε εφαρμογή, υπάρχει και η σύσταση να χρησιμοποιούμε για τις αγορές κυρίως τις κάρτες και όχι μετρητά, γιατί αποτελούν εστία πολλών μικροβίων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έχουν πει ότι η μετάδοση  του covid-19 μέσω επιφανειών, ίσως μην είναι τόσο συνηθισμένη όσο ανησυχούσαν στην αρχή. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα χαρτονομίσματα είναι καθαρά.

Το 2014, ερευνητές από το Κέντρο Γονιδιωματικής & Βιολογίας Συστημάτων της NYU εντόπισαν περίπου 3.000 τύπους βακτηρίων σε λογαριασμούς δολαρίων από μια τράπεζα του Manhattan. Αυτά τα μικρόβια περιελάμβαναν βακτήρια που συνδέονται με τροφική δηλητηρίαση, σταφυλόκοκκο, γαστρικά έλκη και πνευμονία.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Ο Philip M. Tierno, καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας στη Σχολή Ιατρικής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σημείωσε ότι στην έρευνα βρήκαν περισσότερα μικρόβια στα χαρτονομίσματα παρά στα κέρματα. Τα μεταλλικά νομίσματα, έχουν συστατικά όπως το νικέλιο, χαλκό, ασήμι και ψευδάργυρο, μερικά από τα οποία ίσως να είναι αντιμικροβιακά. Επομένως σύμφωνα με τον ίδιο, στα κέρματα συγκεντρώνονται χαμηλότερα ποσοστά βακτηρίων.

Πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες μελετούν ακόμα τον κορονοϊό για να δουν πόσα ιικά σωματίδια είναι γενικά απαραίτητα για να ξεπεραστεί η ανοσία.

Τα νεότερα νομίσματα συνήθως δεν έχουν τόσα μικρόβια όσο παλαιότερα.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των μικροοργανισμών σε ένα χαρτονόμισμα, περιλαμβάνουν το πόσο παλιό είναι και την εποχή του χρόνου.

Όσο παλαιότερα είναι τα χαρτονομίσματα, τόσο πιο πολλά μικρόβια έχουν. Η ζέστη και η υγρασία κάνουν επίσης τη διαφορά, οπότε μπορεί να βρείτε μεγάλες ποσότητες μικροοργανισμών σε χρήματα που βρίσκονται σε υγρά περιβάλλοντα.

Η έρευνα προτείνει επίσης ότι τα χρήματα χαμηλότερης αξίας είναι πιθανό να έχουν υψηλότερες ποσότητες μικροοργανισμών επειδή χρησιμοποιούνται συχνότερα.

Άλλες ουσίες εντοπίζονται συχνά σε μετρητά; Φάρμακα.

Πάνω στα χρήματα που διαχειριζόμαστε δεν υπάρχουν μόνο μικρόβια αλλά και ναρκωτικά. Μάλιστα έχουν βρεθεί ίχνη κοκαΐνης, στο 80% και 90% των χαρονομισμάτων. Μια μελέτη του 2001, εντόπισε ηρωίνη κατά 70%, μεθαμφεταμίνη κατά 30% και PCP κατά 20% σε μετρητά χρήματα.

Ο καθηγητής Tierno, δήλωσε στην Huffington Post ότι  «τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα ο μεγαλύτερος αγωγός μίας λοίμωξης, αλλά οποιοδήποτε αντικείμενο αγγίζεται πολλές φορές την ημέρα από διαφορετικά άτομα, όπως το τηλέφωνό σας, μπορεί να είναι πρόβλημα».

Κάτι που θα σας κάνει να πλένετε ακόμη πιο συχνά τα χέρια σας, είναι το γεγονός ότι στα χαρτονομίσματα βρέθηκαν μικροοργανισμοί από μούχλα, DNA ζώων και διάφορα άλλα σωματίδια.

Ο Tierno σημείωσε ότι οι πιθανότητες να αρρωστήσετε από τα μετρητά είναι ελάχιστες, αλλά τόνισε ότι είναι καλή ιδέα να πλένετε τα χέρια σας όταν χειρίζεστε χρήματα ή άλλα αντικείμενα, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Διαβάστε επίσης:

Tα ύποπτα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση από τον κορονοϊό

Πώς ξεχωρίζουν τα συμπτώματα του κορονοϊού από το κρυολόγημα

Kορονοϊός: Διαφορετικά τα συμπτώματα στα παιδιά – Ποια είναι

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση