NEED TO KNOW

Πώς να κάνετε τη γάτα σας να σας συμπαθήσει-Μια νέα μελέτη δείχνει τον τρόπο

γάτα
Photo by Sam Lion from Pexels

Ερευνητές στην Αγγλία βρήκαν έναν τρόπο που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε πιο δυνατό δέσιμο με τη γάτα σας.

Η τεχνική με τα μισόκλειστα μάτια, δεν είναι νέα, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε σε ένα ελεγχόμενο πείραμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι λένε ότι το παιχνίδι με τα μάτια, μπορεί να είναι μια μορφή «θετικής συναισθηματικής επικοινωνίας μεταξύ γατών και ανθρώπων».

Οι ειδικοί το αποκαλούν «χαμόγελο γάτας».

Σημειώνουν επίσης ότι τα ευρήματά τους μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατανόησης των ανθρώπων για την ευεξία των αιλουροειδών, ειδικά για τους κτηνίατρους και τα καταφύγια όπου απαιτούνται ισχυρές συνδέσεις για την παροχή φροντίδας στα ζώα.

Να τι πρέπει να κάνετε: τοποθετήστε τον εαυτό σας μπροστά στη γάτα σας, κλείστε τα μάτια σας όπως θα κάνατε με ένα χαλαρό χαμόγελο και στη συνέχεια, κλείστε τα για μερικά δευτερόλεπτα, μιμούμενοι τη δική της κίνηση.

Για να δοκιμάσουν την τεχνική, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστά πειράματα. Το πρώτο, αφορούσε 21 γάτες από 14 διαφορετικά νοικοκυριά. Οι ιδιοκτήτες διδάσκονταν την τεχνική, ενώ καθόντουσαν περίπου 2 μέτρα μακριά από τη γάτα τους.

Το πείραμα έδειξε ότι οι γάτες είναι πιο πιθανό να αντιδρούν στις κινήσεις των ιδιοκτητών τους και να κάνουν και αυτές το ίδιο΄, αναπτύσσοντας έτσι μια αλληλεπίδραση, που υπό διαφορετικές συνθήκες δε θα γινόταν.

Το δεύτερο πείραμα δημιουργήθηκε με παρόμοιο τρόπο, αλλά με 24 διαφορετικές γάτες από οκτώ διαφορετικά σπίτια. Αυτή τη φορά, η γάτα συνεργάστηκε με έναν άγνωστο ερευνητή για το βλέμμα.

Ο ξένος είτε ανοιγόκλεινε αργά τα μάτια στη γάτα, ή καθόταν απέναντι της με ουδέτερη έκφραση χωρίς άμεση επαφή με τα μάτια. Τους ζητήθηκε επίσης να απλώσουν μια ανοιχτή παλάμη στη γάτα ή απλά να καθίσουν απέναντί ​​της. Αποδεικνύεται ότι οι γάτες ήταν πιο πιθανό να πλησιάσουν το τεντωμένο χέρι του ξένου, μετά από αυτή την τεχνική.

Για ποιο λόγο οι γάτες γοητεύονται από την τεχνική με τα μισόκλειστα μάτια;

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι γάτες συμπεριφέρονται πιο φιλικά, όταν οι ιδιοκτήτες τους στενεύουν τα μάτια τους γιατί με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι μπορεί να τις ανταμείβουν με θετικό τρόπο.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι γάτες ανοιγοκλείνουν αργά τα μάτια, επειδή είναι ένας τρόπος να διαλυθεί το έντονο βλέμμα τους, που χρησιμοποιούν την υπόλοιπη μέρα.

Αν και οι γάτες είναι πιο μυστηριώδεις από τους σκύλους, πλέον ξέρουμε ότι μπορούν να προσελκύσουν και να χειριστούν την ανθρώπινη προσοχή, μπορούν να διαφοροποιήσουν το όνομά τους από άλλες λέξεις και μπορούν να δείχνουν ευαισθησία στα ανθρώπινα συναισθήματα, τρίβοντας τα κεφάλια τους στον ιδιοκτήτη τους για να τον παρηγορήσουν, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτές οι δράσεις αποτελούν από καιρό μέρος αυτού που καθιστά τις γάτες τόσο δημοφιλή κατοικίδια ζώα, αλλά η μελέτη της φυσικής τους συμπεριφοράς και η παροχή αποδείξεων μέσω πειραμάτων, μπορεί να παρέχει «σπάνια εικόνα για τον κόσμο της επικοινωνίας γάτας-ανθρώπου», δήλωσε σε ανακοίνωση του η επόπτρια της μελέτης δρ. Λίαν Προυπς από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Αγγλία.

Διαβάστε επίσης:

Meow Talk: Η εφαρμογή που μεταφράζει τα νιαουρίσματα μιας γάτας σε λόγια

Τι συμβαίνει με τις πορτοκαλί γάτες και είναι τόσο ξεχωριστές;

Οι άντρες με γάτες δεν έχουν πέραση στις γυναίκες – Έρευνα μαρτυρά τον ρόλο των στερεοτύπων

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση