NEED TO KNOW

Πώς προβλέπουν οι ειδικοί το μέλλον των επιχειρήσεων

Photo by Zane Lee on Unsplash

Η πανδημία άλλαξε για πάντα τις ζωές μας, διαμορφώνοντας μία διαφορετική καθημερινότητα. Στο επίπεδο των επιχειρήσεων, οι εξελίξεις δυστυχώς δεν προβλέπονται καλές για κάποιους ιδιοκτήτες, που αγωνίζονται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Καθώς όμως συνεχίζεται αυτή η αναταραχή σε κοινωνικό, υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά είναι το «νέο φυσιολογικό».

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι αν ο εκάστοτε επιχειρηματίας περιμένει για την επιχείρηση του να λειτουργεί στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο όπως έκανε πριν τον Ιανουάριο του 2020, το πιο πιθανό είναι ότι θα απογοητευτεί πολύ.

Διότι, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη κρίση, γνωρίζουμε ότι η ζωή σημαίνει αλλαγή. Οι ειδικοί των επιχειρήσεων, προβλέπουν ότι οι επιχειρηματίες που θα τα καταφέρουν στο μέλλον, είναι εκείνοι που θα το δημιουργήσουν.

Αυτό σημαίνει ότι προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, δείχνουν ευελιξία και δεν διστάζουν να αλλάξουν ως προς τον τρόπο που εντοπίζουν ευκαιρίες και κινδύνους, διαχειρίζονται και χρησιμοποιούν την τεχνολογία, δικτυώνονται για να κερδίσουν νέους πελάτες, αλλά και πώς αντιλαμβάνονται την αξία της ίδιας της εργασίας.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και γενικά στη ζωή. Οι άνθρωποι που «αγκαλιάζουν» την αλλαγή ταχύτερα είναι αυτοί που μπορούν να κερδίσουν τα περισσότερα.

Με άλλα λόγια, δεν αναρωτιούνται. Δεν ελπίζουν. Αποφασίζουν ότι θα τα καταφέρουν. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους πολύ μαθαίνοντας να κάνουν το ίδιο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν την αλλαγή. Ωστόσο, ορισμένοι το βλέπουν ως ευκαιρία να αναπτυχθούν γρήγορα, να βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό και να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό. Αυτή είναι η απόλυτη νοοτροπία ενός καλού πολεμιστή.

Κανείς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα στον κόσμο μετά την πανδημία. Αυτή η συνθήκη, μας κάνει όλους ίσους. Επομένως τώρα είναι η ευκαιρία για αλλαγή και προσαρμοστικότητα.

Η κρίση του κορονοϊού  οδήγησε πολλές εταιρείες να μειώσουν ή να εξαλείψουν τα περιττά συστήματα και έχει αναγκάσει τους οργανισμούς να συντομεύσουν ορισμένες διαδικασίες για να ανταποκριθούν πιο γρήγορα στις ανάγκες που έχουν προκύψει.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες έπρεπε να αναθέσουν σε  νέο προσωπικό τη λήψη αποφάσεων για να βελτιώσουν την ταχύτητα τους, είτε πρόκειται για συστήματα HR, ανάπτυξης, παραγωγής ή πελατών, η ικανότητα γρήγορης απόκρισης είναι πιθανό να έχει θετική επίδραση στο μέλλον.

Η καινοτομία θα ακμάσει . Οι πιο καινοτόμες λύσεις προκύπτουν συχνά ενόψει των μεγαλύτερων περιορισμών. Οι τρέχουσες προκλήσεις της πανδημίας έχουν φέρει πολλές επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής. Η ανάγκη για επιβίωση, οδηγεί μερικούς στο να βρίσκουν νέους τρόπους σκέψης, καλύτερες προσεγγίσεις και εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα.

Οι εταιρείες θα συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά Είναι πολύ πιθανό να προκύψει η ανάγκη για συνεργασία. Υπάρχουν παραδείγματα εστιατορίων που παραδοσιακά ανταγωνίζονταν, ενώ τώρα συνεργάζονται για να δωρίσουν φαγητό σε άπορους, ή κατασκευαστικές οργανώσεις που συνεργάζονται για την παροχή θέσεων εργασίας σε απολυμένους εργαζόμενους.

Υπάρχουν ακόμη και παραδείγματα προηγουμένως ανταγωνιστικών εταιρειών που μοιράζονται πληροφορίες μηχανικής για την κατασκευή κρίσιμων ιατρικών προμηθειών. Αν και δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι εταιρείες θα μοιράζονται μελλοντικά μυστικά IP ή ανάπτυξης, θα έχουν σίγουρα μια ανανεωμένη αίσθηση ευθύνης στις κοινότητές τους και την προθυμία να συνεργαστούν για το μεγαλύτερο καλό στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται.

 

Διαβάστε επίσης:

6 τρόποι να ακολουθήσετε την καριέρα που πάντα ονειρευόσασταν

Οι άνδρες πιστεύουν ότι η καριέρα της γυναίκας εκτοξεύθηκε στην καραντίνα – Έρευνα αποδεικνύει το αντίθετο

Πώς ο κορονοϊός έπληξε τη καριέρα της εργαζόμενης μητέρας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση