NEED TO KNOW

Σεξουαλική κακοποίηση: 8 έτη φυλάκισης στον προπονητή που βίασε 13χρονη αθλήτρια στίβου

παρενόχληση
Photo by Claudia Soraya on Unsplash

Σε κάθειρξη 8 ετών καταδικάστηκε ο 58χρονος προπονητής που βίαζε κατ’ εξακολούθηση 13χρονη αθλήτρια του στίβου, μέσα στα αποδυτήρια. Ο δράστης ήταν επίσης καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Η ανήλικη αθλήτρια δρόμου, το Μάιο του 2001, πηγαίνοντας για προπόνηση, διαπίστωσε ότι θα ήταν μόνη μαζί του. Τον ρώτησε πού βρίσκονται οι συναθλήτριές της, για να πάρει την απάντηση «Μια χαρά είμαστε οι δυο μας». Η άσκηση τελείωσε κι εκείνη κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια, για να αλλάξει.

Όπως αναφέρει η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου: «Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ βρισκόταν γυμνή πίσω από την ντουλάπα του δωματίου, σκουπίζοντας το σώμα της με μία πετσέτα, άκουσε την πόρτα να ανοίγει και στη συνέχεια να κλειδώνει. Η πρώτη της σκέψη ήταν ότι ο προπονητής ξέχασε την παρουσία της στον χώρο και έφυγε κλειδώνοντάς τη μέσα στα αποδυτήρια. Πριν προλάβει, όμως, να επεξεργαστεί την κατάσταση, ο προπονητής εμφανίστηκε μπροστά της. Η ανήλικη αιφνιδιάστηκε και η αυθόρμητη αντίδρασή της ήταν να προσπαθήσει να κρύψει το γυμνό της σώμα με την πετσέτα που κρατούσε».

Αμέσως, ο 58χρονος «άρχισε να της μιλάει καθησυχαστικά, λέγοντάς της να μη φοβάται και να του δείξει εμπιστοσύνη διότι δεν θα της έκανε κάτι κακό. Κατόπιν, εκμεταλλευόμενος αφενός το σάστισμα της ανήλικης, αφετέρου την υπέρτερη σωματική του δύναμη, την έπιασε από τα μπράτσα, πλησίασε το πρόσωπό του προς το δικό της και την έσπρωξε με δύναμη πάνω σε ένα τραπέζι.  Η ανήλικη φώναξε και επιχείρησε να τον απωθήσει. Εκείνος τότε, αφού κατέβασε το παντελόνι του, εισήγαγε το … στον …. της ανήλικης ασελγώντας σε βάρος της παρά φύσιν προς ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του, παρά την προσπάθειά της να τον απωθήσει. Όταν, δε, αυτή συνέχιζε να φωνάζει από τον πόνο που αισθανόταν, αλλά και από την ντροπή, αυτός της έκλεινε το στόμα και την προέτρεπε να σωπάσει για μη γίνουν αντιληπτοί».

Στη συνέχεια, ενώ η ανήλικη έκλαιγε, «την προειδοποίησε να μη μιλήσει σε κανέναν για το τι έγινε, απειλώντας την ότι, ακόμα και αν μιλούσε, επειδή αυτόν “τον γνωρίζει όλη η Ελλάδα”, δεν θα πιστέψουν τα λόγια της και θα τη θεωρήσουν τρελή, ενώ ντροπή για εκείνη θα αισθανθούν και οι γονείς της».  Της είπε, επίσης, πως «αν μιλούσε, κανείς πλέον προπονητής δεν θα την αναλάμβανε και το ταλέντο της θα πήγαινε χαμένο, προσπαθώντας και με τον τρόπο αυτό να πετύχει τη σιωπή της».

Την επόμενη μέσα, στο σχολείο, της μίλησε και της είπε πως όσα συνέβησαν ήταν κάτι «φυσιολογικό και ότι το κάνουν όλοι οι προπονητές με τις αθλήτριές τους».

Μάλιστα, αποκάλεσε το βιασμό «προπονητική μέθοδο που βοηθάει τον προπονητή να πλησιάσει τον αθλητή και ότι μετά από αυτό η συνεργασία τους θα ήταν καλύτερη», ενώ δε δίστασε να εκφράσει την αγάπη του για εκείνη.

Μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για κάθειρξη 12 ετών, ο προπονητής οδηγήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού. Επικαλούμενος, όμως, λόγους υγείας, δεν άργησε να αποφυλακιστεί και, έπειτα από πολλές αναβολές, στο δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών.

Από τις Φυλακές της Τρίπολης, διαβίβασε στον Άρειο Πάγο αίτηση, με την οποία ζήτησε να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον απόφαση και να δεχθεί το δικαστήριο τη μεταβολή της κατηγορίας από την πράξη του βιασμού σε αποπλάνηση ανηλίκου, επικαλούμενος εσφαλμένη αξιολόγηση αποδεικτικών στοιχείων. Επίσης, ζήτησε να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση για έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Και τα δύο αιτήματά του απορρίφθηκαν ως αβάσιμα.

Ζήτησε, παράλληλα, να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του άρθρου 84 του Ποινικού Κώδικα (ειλικρινής μετάνοια μετά την τέλεση της πράξης κ.ο.κ.), αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε καθώς:

– το 2014 καταδικάστηκε για ξυλοδαρμό αλλοδαπών,

– οι ενέργειές του δεν συνάδουν στην προσωπικότητα καθηγητή και οικογενειάρχη,

– συναθλήτριες της 13χρονης, της ανέφεραν ότι τις παρενοχλούσε σεξουαλικά,

– αθλήτρια που προπονούσε κατέθεσε ότι την παρενοχλούσε σεξουαλικά, αλλά αυτή δεν ενέδωσε,

– δημοσιογράφος κατέθεσε ότι αφού η ανήλικη γνωστοποίησε το γεγονός, δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα από πρώην αθλήτριες που είπαν ότι και οι ίδιες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, αλλά δεν ήθελαν επώνυμα να το γνωστοποιήσουν καθώς είχαν δημιουργήσει οικογένειες και δεν ήθελαν να εκτεθούν,

– επέδειξε συμπεριφορά απάδουσα στην ιδιότητα του καθηγητή, αλλά και του ανθρώπου,

– διαγράφηκε από την ΕΛΜΕ λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

 

Διαβάστε επίσης:

Παράγοντας κολυμβητικού ομίλου συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση – Οι αθλήτριες ήταν 10 ετών

Έρευνα: Το 65% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση

#JusticePourJulie: Πυροσβέστες τη βίαζαν συστηματικά στα 13 της, προσπάθησε να αυτοκτονήσει 16 φορές – Ήρθε η ώρα της δικαίωσης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση