NEED TO KNOW

Τι έλεγε ο Ελύτης για το μέλλον – Αφιέρωμα στα 25 χρόνια από το θάνατό του

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη και το υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει σε βίντεο ένα απόσπασμα από το βιβλίο του ποιητή «Συν τοις άλλοις» (εκδόσεις Ύψιλον), το οποίο επέλεξε να διαβάσει η σύντροφός του, Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Στις 18 Μαρτίου του 1996 έφυγε από τη ζωή ο ποιητής, που το έργο του καταξιώθηκε παγκοσμίως με τη βράβευση του «Άξιον Εστί» το 1979 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ένα έργο στο οποίο συναντήθηκε η ελληνική παράδοση με τον υπερρεαλισμό, η πολυσημία των λέξεων με τον λυρισμό, το φως του Αιγαίου με το μυστήριο της ύπαρξης.

Η νησιωτική καταγωγή του Ελύτη επηρέασε άλλωστε ανεξίτηλα το έργο του, το διαπότισε με δημιουργική επαναστατικότητα και συναισθηματική φόρτιση. Ο ίδιος αναδείχθηκε έτσι, σε έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές με εθνική και παγκόσμια απήχηση.

Το κείμενο που διαβάζει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου είναι η απάντηση του Οδυσσέα Ελύτη στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε δώσει το 1976, στο ερώτημα «Τι σας ανησυχεί περισσότερο όταν αναλογίζεστε το μέλλον;»:

«Είναι η βαρβαρότητα, την βλέπω να έρχεται μεταμφιεσμένη κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί καθυπόταξη του ανθρώπου για τον πλήρη εξευτελισμό τους για την ατίμωσή του, οπόταν αναρωτιέται κανείς γιατί παλεύουμε νύχτα μέρα κλεισμένοι στα εργαστήριά μας; Παλεύουμε για ένα τίποτε που ωστόσο είναι το παν. Είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί που όλα δείχνουν ότι δεν θα αντέξουν για πολύ, είναι η ποιότητα που γι΄ αυτήν δεν δίνει κανείς πεντάρα, είναι η ολότητα του ατόμου που βαίνει προς την ολική της έκλειψη, είναι η ανεξαρτησία των μικρών λαών που έχει καταντήσει ήδη ένα γράμμα νεκρό, είναι η αμάθεια και το σκότος. Ότι οι λεγόμενοι πρακτικοί άνθρωποι κατά πλειονότητα οι σημερινοί αστοί μας κοροϊδεύουν είναι χαρακτηριστικό, Εκείνοι βλέπουν το τίποτε, εμείς το παν. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Θα φανεί μια μέρα, όταν δεν θα είμαστε πια εδώ. Θα είναι όμως, εάν αξίζει το έργο κάποιου από εμάς. Και αυτό θα σώσει και την τιμή όλων μας και της εποχής μας».

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Οδυσσέα Ελύτη Συν τοις άλλοις, εκδόσεις Ύψιλον. Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται συνεντεύξεις που έδωσε ο ποιητής στη διάρκεια μιας πεντηκονταετίας (1942-1992).

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

 

Διαβάστε επίσης:

Αλ. Σαμαράς: Πώς βρήκαμε «σπίτι» για τον Οδυσσέα Ελύτη

Maya Angelou: Η ζωή και το έργο ενός όμορφου ανθρώπου

Harriet Beecher Stowe: Η συγγραφέας που έφερε την αρχή του τέλους της σκλαβιάς

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση