NEED TO KNOW

Τι σχέση έχει το «glamour», με τη γραμματική και τη μαγεία;

Πηγή φωτογραφίας Instagram @ilovemarilyn

Όταν ακούμε τη λέξη glamour, μας έρχονται στο μυαλό glitter, σταρ του Hollywood, κόκκινο χαλί. Κι όμως, έχει τις ρίζες της στη Σκωτία και συνδέεται με τη μαγεία.

Όλα ξεκινούν από την ελληνικη γραμματική και το λατινικό grammatica. Ο κόσμος της μεσαιωνικής Σκωτίας την ερμήνευε σαν ευρυμάθεια, σαν την κλίση ενός ανθρώπου στη μελέτη και τη μόρφωση. Η προφορά της άλλαξε κι έγινε glamour, ενώ σταδιακά έγινε πιο συγκεκριμένη. Έφτασε, το 180 αιώνα, να αφορά αποκλειστικά τα ξόρκια και τα μάγια.

Όπως είναι γνωστό, οι γυναίκες κατηγορούνταν για εξάσκηση μαγείας επειδή ήταν όμορφες, έξυπνες, ανεξάρτητες ή διαφορετικές. Οι κοκκινομάλλες, μάλιστα, οδηγούνταν σχεδόν αμέσως στη πυρά – δε χρειαζόταν να κάνουν κάτι, το χρώμα των μαλλιών τους αρκούσε για να τις καταδικάσει. Ήταν αυτό που τις έκανε να ξεχωρίζουν, άλλωστε.

Glamour σημαίνει παραίσθηση. Όπως οι μάγισσες είχαν τη δυνατότητα να μεταμορφώνονται σε ό, τι ήθελαν, έτσι και το μακιγιάζ, τα εντυπωσιακά ρούχα, η λάμψη, μας μεταμορφώνουν. Βγάζουν προς τα έξω μία άλλη πλευρά του εαυτού μας, προσθέτουν δύναμη στην εικόνα, μας κάνουν να αισθανόμαστε πανίσχυροι. Στις παραδοσιακές σκωτσέζικες ιστορίες, συγκεκριμένα, οι γοργόνες, οι νεράιδες, τα πνεύματα περιγράφονταν ως glamorous.

Ταυτόχρονα, με τη λέξη αυτή έρχεται η έννοια της φαντασίωσης. To 18o αιώνα, συνδέθηκε με τη γοητεία και τη σαγήνη. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έγινε συνώνυμο των σταρ του ασπρόμαυρου κινηματογράφου, τις οποίες οι «κοινοί θνητοί» αντιμετώπιζαν σαν άπιαστο όνειρο με το οποίο, όμως, μπορούσε κάπως να μοιάσει. Όχι, καμία δε θα γινόταν Marlene Dietrich στη θέση της Marlene Dietrich, όμως με λίγο κόκκινο κραγιόν, η αυτοπεποίθησή της ανέβαινε στα ουράνια. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το glamour έδινε την ψευδαίσθηση της ελευθερίας, αποτελούσε μία διέξοδο από τη θλιβερή καθημερινότητα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kate Thompson (@katethompsonauthor) στις

Ας μην ξεχνάμε πως η βρετανική κυβέρνηση, εκείνα τα χρόνια, προσπαθούσε να κάνει πλύση εγκεφάλου στις γυναίκες με τη φράση Beauty is your Duty (Η ομορφιά είναι το καθήκον σου). Αφίσες, διαφημίσεις και περιοδικά τους τόνιζαν ξανά και ξανά πως το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι να παραμένουν όμορφες και περιποιημένες.

Όσο κι αν οι τάσεις της μόδας αλλάζουν και τα πρότυπα ομορφιάς προσαρμόζονται στην κάθε εποχή, η έννοια του glamour παραμένει αξεπέραστη – για πάντα συνδεδεμένη με τη φαντασίωση, τη λάμψη, τη μαγεία.

 

Διαβάστε επίσης:

H ανατριχιαστική ιστορία πίσω από το Halloween

Πώς τελείωσαν οι πιο θανατηφόρες πανδημίες της ιστορίας;

7 γυναικείες φιλίες που άφησαν ιστορία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση