NEED TO KNOW

7 γυναικείες φιλίες που άφησαν ιστορία

φιλίες
Πηγή φωτογραφίας instagram @feyandpoehler

Από την πολιτική και τη λογοτεχνία μέχρι τις επιστήμες και τη μουσική βιομηχανία, υπάρχουν ορισμένες γυναικείες φιλίες, που έχουν αφήσει ιστορία. Προερχόμενες από διαφορετικές φυλές, κοινωνικές τάξεις και οικονομική κατάσταση, οι γυναίκες αυτές ήρθαν κοντά μέσω της δουλειάς και των κοινών στόχων τους και άφησαν το στίγμα τους.

Elizabeth I και Mary Dudley

Η Mary Dudley ήταν η αδερφή του Robert Dudley, του αγαπημένου της Βασίλισσας Elizabeth I, και οι δύο υπηρέτησαν στο δικαστήριο της Βασίλισσας ως οι πιο αξιόπιστοι σύμβουλοί της. Εκείνη ήταν που πρόσεχε και βοηθούσε την Βασίλισσα, όταν είχε αρρωστήσει από ευλογιά το 1562. Μάλιστα, η Mary πλήρωσε το τίμημα της πράξης της αυτής, καθώς η ασθένεια της άφησε τρομακτικά σημάδια σε όλο της το σώμα.

Η σχέση των δυο τους ήταν δυνατή και γεμάτη εντάσεις.

Susan B. Anthony και Elizabeth Cady Stanton

Δύο από τα ιδρυτικά μέλη του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, η Susan B. Anthony και η Elizabeth Cady Stanton αγωνίστηκαν για την ψήφο των γυναικών, με την Anthony να είναι η επικεφαλής της εκστρατείας και η Stanton συγγραφέας. «Καμία δύναμη στον ουρανό, στην κόλαση ή στη γη δεν μπορεί να μας χωρίσει, γιατί οι καρδιές μας είναι παντρεμένες αιώνια», έγραψε κάποτε η Stanton στην Anthony.

Ήταν φίλες έως μέχρι το θάνατο της Stanton, περίπου 50 χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση.

Virginia Woolf και Katherine Mansfield

Μια φιλία που χαρακτηριζόταν από αγάπη και ζήλια. Μετά την ίδρυση της The Hogarth Press με τον σύζυγό της το 1917, η συγγραφέας Virginia Woolf δημοσίευσε τα γραπτά της Mansfield το 1918. Η φιλία τους πέρασε από πολλές δυσκολίες, καθώς οι δυο τους απομακρύνθηκαν όταν το 1919 η Woolf μετακόμισε στην Ιταλική Ριβιέρα και έμαθε για της αρνητική κριτική που είχε δημοσιεύσει η Manfield σχετικά με το δεύτερο μυθιστόρημά της, Night and Day.

Παρά τον επαγγελματικό ανταγωνισμό που διείπε τη σχέση τους, η Woolf  είχε γράψει στο ημερολόγιό της μετά τον ξαφνικό θάνατο της φίλης της ότι ήταν το «μόνο γράψιμο που έχω ζηλέψει ποτέ».

Tina Fey και Amy Poehler

Η φιλία των δυο κωμικών μετράει αρκετές δεκαετίες. Γνωρίστηκαν το 1993 σε μια τάξη αυτοσχεδιασμού και από τότε έχουν κάνει πολλές κοινές εμφανίσεις και shows. Όταν η Poehler εντάχθηκε στο δυναμικό της εκπομπής Saturday Night Live, η Fey είχε γράψει στα απομνημονεύματα της, Bossypants, «Ήμουν τόσο χαρούμενη. Θυμάμαι να σκέφτομαι: Η φίλη μου είναι εδώ! Η φίλη μου είναι εδώ! Παρόλο που τα πράγματα πήγαιναν καλά στην εκπομπή, με την Amy εκεί, ένιωσα λιγότερο μόνη.»

Eleanor Roosevelt και Pauli Murray

Η μακροχρόνια φιλία μεταξύ της πρώην Πρώτης κυρίας Eleanor Roosevelt και της Pauli Murray, μιας έγχρωμης συγγραφέως και ακτιβίστριας, ξεκίνησε από μια διαμαρτυρία. Η τελευταία είχε γράψει στον Πρόεδρο Franklin Delano Roosevelt μια επιστολή το 1938 και έστειλε ένα αντίγραφο της επιστολής στην Πρώτη Κυρία, η οποία ήταν ιδιαίτερα ενεργή στον αγώνα για την υπεράσπιση των Αφροαμερικανών και ενθουσιάστηκε από τη δυναμικότητα της Murray.

Το πάθος τους για την πολιτική, τις έφερε κοντά και τις ένωσε με μια ισχυρή φιλία για 25 χρόνια.

Jackie Kennedy και Lee Radziwill

H Jacqueline και η Caroline Lee Bouvier έζησαν μια μοναδική ζωή, αλλά αντιμετώπισαν από μικρή ηλικία το πρόβλημα του πατέρα τους με το ποτό και την πίεση να πετύχουν. Σπούδασαν και εργάστηκαν στην Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα υψηλή θέση στους κοινωνικούς κύκλους της Ανατολικής Ακτής μέχρι τη δεκαετία του 1940 και του 1950. Και οι δύο παντρεύτηκαν άντρες, που βρίσκονταν στην εξουσία, με την Jackie να γίνεται τελικά η Πρώτη Κυρία και η Lee πριγκίπισσα. Μέσα από πολλά ταξίδια και τραγωδίες, οι αδελφές είχαν στενές σχέσεις μέχρι το θάνατο της Jackie το 1994.

Mary Todd Lincoln και Elizabeth Keckley

Η Elizabeth Keckley είχε πουληθεί σε σκλαβοπάζαρο, προτού ιδρύσει τη δική της επιχείρηση υψηλής ραπτικής στην Washington. Το 1861, η πρώτη κυρία Mary Todd Lincoln την προσέλαβε και μια δυνατή φιλία αναπτύχθηκε. Έγινε έμπιστη σύμβουλός της, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Lincoln στον Λευκό Οίκο, η οποία στιγματίστηκε από αρνητικές αναφορές για την ύποπτη ψυχική της ασθένεια και τις υπερβολικές δαπάνες. Αλλά η φιλία τους τερματίστηκε, όταν η Keckley δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της, με τίτλο: «Πίσω από τις σκηνές: Ή, 30 χρόνια σκλάβος και τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο».

 

Διαβάστε επίσης:

Jane Fraser: Ποια είναι η γυναίκα που καταφέρε να καταλάβει το ανδροκρατούμενο οχυρό της Wall Street αναλαμβάνοντας τα ηνία της Citi

H πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern διασφαλίζει με νόμο ίσες αμοιβές μεταξύ αντρών-γυναικών

Erin Brockovich: H επιστροφή της ατρόμητης δικηγόρου και ακτιβίστριας που γνωρίσαμε μέσα από μια ταινία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση