NEED TO KNOW

Τι συμβαίνει με το clubhouse; Γιατί το επιλέγουν οι μεγάλοι της τεχνολογίας;

Τι συμβαίνει με το clubhouse; Γιατί το επιλέγουν οι μεγάλοι της τεχνολογίας;

Το clubhouse είναι η νέα πλατφόρμα που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας και σήμερα η αξία του υπολογίζεται στο 2 δισ. δολάρια.

Απασχολεί 10 άτομα και φιλοξενεί συζητήσεις τόσο ενδιαφέρουσες που τον προηγούμενο μήνα τράβηξε το ενδιαφέρον των Έλον Μασκ και  Μαρκ Ζούκερμπεργκ που έκαναν την εμφάνισή τους στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Για μικρό χρονικό διάστημα, άνθρωποι σε συζητήσεις στην κινεζική γλώσσα καταπιάστηκαν με το ζήτημα του Σινγιάνγκ και των Ουϊγούρων με ειλικρίνεια και ανοιχτό τρόπο, προσελκύοντας ευρεία προσοχή εκ μέρους του κοινού.

Αν και ο ιδρυτής της VivaWallet, Χάρης Καρώνης, κάνει εκεί τις ανακοινώσεις για τους νέους επενδυτές στην εταιρεία του, σε δύο εβδομάδες όπως φημολογείται, θα είναι ο πρώτος έλληνας επιχειρηματίας, που θα ακολουθήσει την παγκόσμια τάση.

Γιατί όμως επιλέγουν το clubhouse; Μα γιατί είναι η πιο σύγχρονη τάση επικοινωνίας, για εταιρείες που δεν ακολουθούν την πεπατημένη και που θέλουν να περάσουν άμεσα το μήνυμά τους στις ειδικές ομάδες ανθρώπων που πραγματικά τους ενδιαφέρει. Πετυχαίνουν έτσι, χωρίς κόστος τη μέγιστη προβολή, αφού μετά το μήνυμα διαδίδεται ακολούθως σε όλους  από τα social media.

Γιατί στο clubhouse

Μετρώντας λιγότερο από ένα χρόνο “ζωής”, η εφαρμογή clubhouse πληροί όλες τις προδιαγραφές για την επόμενη επιτυχία στα social media, με μία πολύ διαφορετική προσέγγιση όμως από τα συνηθισμένα. Υπάρχει τεράστιο hype γύρω από αυτήν, έχει εξαιρετικά διάσημους χρήστες όπως οι Drake, Kanye West, Oprah Winfrey και άλλοι. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, υπάρχει ήδη και στην Ελλάδα και αυξάνει συνεχώς τους χρήστες του

Γεννημένο με την κρίση της πανδημίας, το clubhouse, έδωσε την ευκαιρία της επικοινωνίας, που χάθηκε το 2020, καθώς ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του.

Για πολλούς θεωρείται μια πλατφόρμα επικοινωνίας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση του ειρηνικού λόγου και της ευγένειας αντί της επιδείνωσης των εντάσεων και του φανατισμού που δημιουργείται σε άλλες πλατφόρμες ου δίνουν τη δυνατότητα μόνο γραπτών σχολίων και όχι διαλόγου. Αντίθετα το clubhouse   λειτουργεί λίγο σαν ανάμεσα σε ραδιοφωνική εκπομπή με «ανοικτές γραμμές» και λίγο σαν ένα χαλαρό βραδινό πάρτι.

Πολλοί στο  Clubhouse ακούγονται σαν γέροντες που συνομιλούν γύρω από μια παραδοσιακή φωτιά, με πολλούς από τους νεότερους να παρακολουθούν/ακούνε τον διάλογό τους , ενώ  «πόντους» κερδίζουν όσοι είναι γνήσιοι, ελκυστικοί και καλοί στο να σκέφτονται δυνατά και να ηγούνται μιας ομάδας. Υπάρχει ένα λεπτό αλλά σαφές πλέγμα ιεραρχιών, αν και προς όφελος της συζήτησης και όχι προς ζημία της.

Η τεχνολογία βρήκε το χώρο της

Στα  θέματα συζήτησης στο Clubhouse,  σημαντική θέση έχει η τεχνολογία αλλά υπάρχουν επίσης συζητήσεις για το NBA, την κουζίνα της Νοτίου Ασίας, την πολιτική κατάσταση στη Νιγηρία και τις συμβουλές για γνωριμίες προς σύναψη σχέσης, καθώς και πολλά άλλα θέματα. Εάν είστε μέλος, μπορείτε να ξεκινήσετε το δικό σας δωμάτιο. Οι φωνές της μαύρης κοινότητας είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Οι υπηρεσίες στο Clubhouse προέρχονται από το λογισμικό του, ενώ  η εταιρεία έχει προσωπικό μόλις 10 άτομα.

Σε αντίθεση με μια κλήση στο Zoom, δεν υπάρχει επιλογή βίντεο, οπότε είναι πιο χαλαρωτικό (μπορείτε ακόμη και να πλένετε τα πιάτα ενώ ακούτε). Κάθε μέλος του κοινού αντιπροσωπεύεται στην εικόνα του δωματίου ως μια φωτογραφία-ψηφίδα – κι έτσι οι ομιλητές αισθάνονται τη δύναμη και τον όγκο του πλήθους, γεγονός το οποίο ενθαρρύνει περαιτέρω την ευχάριστη συμπεριφορά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Clubhouse

-Μέχρι στιγμής υπάρχουν περίπου 3,4 εκατομμύρια downloads του Clubhouse, με περίπου 900.000 από αυτά μόλις τον περασμένο μήνα.

– Είναι αποκλειστικά ηχητικό.

– Όλα είναι live, συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο.

– Ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει ένα εικονικό δωμάτιο ή να μπει σε άλλα στα οποία συνομιλούν άνθρωποι.

– Σε κάθε “δωμάτιο” έχουν όλοι το δικαίωμα να ακούν, αλλά μόνο ορισμένοι έχουν το δικαίωμα να μιλούν.

– Οι ακροατές μπορούν να σηκώσουν το εικονικό χέρι τους για να τους επιτραπεί να μιλήσουν.

– Οι συζητήσεις δεν καταγράφονται ούτε είναι διαθέσιμες για αναπαραγωγή αργότερα, οπότε πρέπει να συμμετέχετε live σε κάτι που σας ενδιαφέρει.

– Οι συντονιστές της αίθουσας μπορούν να αποφασίσουν ποιος έχει δικαίωμα ομιλίας και ποιος όχι.

– Οι πρακτικές του να καλεί κανείς άτομα και να παρέχει δικαίωμα ομιλίας, δημιουργούν ομαλές συζητήσεις

– Υπάρχουν επίσης πιο περίεργα δωμάτια με 30 ή περισσότερα άτομα με δικαίωμα ομιλίας.

– Τα μέλη συμμετέχουν μόνον με πρόσκληση

– Μέσω της πρόσβασης στο βιβλίο διευθύνσεών σας και στη λίστα των ατόμων που «ακολουθείτε», το Clubhouse σάς συνδέει με συνομιλίες και άτομα με έναν τρόπο τον οποίο το Zoom δεν μπορεί να επιτύχει.

– Η καταγραφή συνομιλιών είναι αντίθετη στους κανόνες.

– Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ποινής για μια παραπλανητική παρατήρηση. Οι άνθρωποι εξακολουθούν φυσικά να λένε κακά πράγματα στο Clubhouse

– Όσοι αναστατώνονται τείνουν να κατευθύνονται στο Twitter για να παραπονεθούν.

– Οι συντονιστές μπορούν να αποκαταστήσουν την τάξη, ενώ οι δυσαρεστημένοι ακροατές μπορούν απλώς να εγκαταλείψουν από το δωμάτιο.

– Από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Clubhouse είναι η φιλικότητα του προς τους διασήμους.

 

Διαβάστε επίσης:

Silicon Valley: Οι μεγαλύτερες κόντρες των τιτάνων της τεχνολογίας

«Αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούν»: Πώς η μητέρα της CEO της Spanx μεγάλωσε δύο επιτυχημένους επιχειρηματίες

Elizabeth Holmes: Πώς από παιδί θαύμα και κορυφαία CEO έγινε ο έκπτωτος άγγελος του Silicon Valley

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση