NEED TO KNOW

Τηλεργασία με παρακολούθηση: Πάνω από το 50% των υπαλλήλων εργάζονται παραπάνω από το κανονικό

τηλεργασία
Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση 2.000 υπαλλήλων από το Kaspersky, τον πολυεθνικό πάροχο κυβερνοασφάλειας και προστασίας από ιούς που εδρεύει στη Μόσχα και λειτουργεί από μια εταιρεία χαρτοφυλακίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι με τηλεργασία, εργάζονται περισσότερο από πριν.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι παρέμειναν συνδεδεμένοι στις συσκευές εργασίας παραπάνω από το συμφωνημένο ωράριο, καθώς ο εργοδότης, τους εγκατέστησε λογισμικό παρακολούθησης στις συσκευές τους.

Το Kaspersky διαπίστωσε ότι από εκείνους που είχαν εγκατεστημένο λογισμικό παρακολούθησης, το 46% παραδέχτηκε ότι έμειναν συνδεδεμένοι στις συσκευές τους περισσότερο από ό,τι έπρεπε.

Πάνω από τα δύο πέμπτα (44 %) εκείνων που εργάζονται από το σπίτι, είχαν εγκαταστήσει λογισμικό παρακολούθησης στις συσκευές τους, σύμφωνα με την έρευνα, εκ των οποίων το 37 % είπε ότι οι διευθυντές τους τους έλεγχαν διαρκώς για να βεβαιωθούν ότι εργάζονται.

Αν και περισσότεροι από τους μισούς (54%) των εργαζομένων δήλωσαν ότι δείχνουν εμπιστοσύνη στην εργασία από το σπίτι, ο ένας στους πέντε (19%) παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε προσωπικές συσκευές για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο από τον εργοδότη τους. Ωστόσο, το ένα τέταρτο (25%) είπε ότι δούλεψαν σκληρότερα από ό, τι στο γραφείο.

Ο Ντέιβιντ Εμ, κύριος ερευνητής ασφάλειας στο Kaspersky, δήλωσε ότι οι εργοδότες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η υπερβολική παρακολούθηση των εργαζομένων «οδηγεί σε ανθυγιεινές συμπεριφορές των εργαζομένων», συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που αισθάνονται ότι πρέπει να εργάζονται περισσότερες ώρες για να δείξουν καλή διαγωγή.

Ο Εμ, προειδοποίησε επίσης για μια ακόμη παράμετρο. Η βαριά επιτήρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχίες για την ασφάλεια: «Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν ακατάλληλες προσωπικές συσκευές για εργασίες, αφήνουν εκτεθειμένα τα εταιρικά δεδομένα και τα  περιουσιακά στοιχεία σε χάκερ».

Ενώ η απομακρυσμένη παρακολούθηση ήταν μια νόμιμη επιχειρηματική πρακτική, ο Πολ Κόουλ, συνεργάτης της TLT, προειδοποίησε ότι υπάρχει «ένας σωστός και λανθασμένος τρόπος να το κάνουμε».

Είπε ότι οι εργοδότες που σκέφτονται να εφαρμόσουν τέτοια είδη τεχνολογίας, πρέπει να ενημερώσουν τους υπαλλήλους για την πρόθεσή τους να παρακολουθούν και να βεβαιώνουν ότι υπάρχουν επαρκείς διασφαλίσεις για την αποφυγή τυχόν κατάχρησης ή υπερβολικής παρακολούθησης.

Οι εργαζόμενοι έπρεπε επίσης να είναι προσεκτικοί σχετικά με τον κίνδυνο διάκρισης και τυχόν ζητήματα απορρήτου δεδομένων.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ενώ ορισμένοι εργοδότες χρησιμοποιούν εργαλεία παρακολούθησης της απόδοσης, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν επίσης να τα χρησιμοποιήσουν με άλλους τρόπους.

Μία πρόταση του  ήταν να παρακολουθούνται οι εργαζόμενοι από άποψη ευεξίας. Οι συσκευές για παράδειγμα θα βοηθούσαν αν μπορούσαν να εντοπίσουν πότε οι άνθρωποι υποφέρουν από εξάντληση λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή άγχος ή εργάζονται επίσης πολλές ώρες.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση