NEED TO KNOW

Unilever: Εφαρμόζει την τετραήμερη εργασία χωρίς να μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων

πηγή: unsplash

Η Unilever, σχεδιάζει να εφαρμόσει την τετραήμερη εργασία, στη Νέα Ζηλανδία δοκιμαστικά, δίνοντας στο προσωπικό την ευκαιρία να μειώσει τις ώρες του κατά 20% χωρίς να μειώσει αντίστοιχα τον μισθό του.

Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τον κολοσσό καταναλωτικών αγαθών, είναι να διερευνήσει ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα σε μια ευρύτερη κλίμακα στο μέλλον.

Η εταιρεία θεωρεί «ξεπερασμένες» τις τωρινές συνθήκες εργασίας και ο διευθύνων σύμβουλος Νικ Μπανγκς είπε ότι στόχος της τετραήμερης εργασίας είναι «αυξηθεί η απόδοση στην έξοδο όχι ο χρόνος».

Η απόφαση αυτή, μάλλον πάρθηκε στην καταλληλότερη περίοδο και αυτό γιατί η πανδημία, έχει εξαντλήσει ήδη ψυχικά τη μεγαλύτερη μερίδα των εργαζομένων, οι οποίοι είτε έχουν μείνει άνεργοι, είτε δουλεύουν καθημερινά πολλές παραπάνω ώρες από το ωράριο τους.

Επομένως το χρονικό διάστημα δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Η πανδημία ώθησε σε τηλεργασία περισσότερους από 81 υπαλλήλους. Επομένως τώρα ήταν η στιγμή για «μια ολιστική κατανόηση, του πώς η εργασία και η ζωή ταιριάζουν μαζί και για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας”, δήλωσε ο Μπανγκς στο BBC και πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε να μοιραστούμε τα συμπεράσματα από αυτήν τη δοκιμή με άλλες επιχειρήσεις, με την ελπίδα να επηρεάσουν περισσότερες ώστε να προβληματιστούν σχετικά με τους τρόπους που γίνεται η εργασία».

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία φέτος, πολλές εταιρείες εφαρμόζουν την τηλεργασία, ενώ δεν αποκλείεται η συνθήκη αυτή να συνεχιστεί και μετά τη λήξη της πανδημίας.

Η πανδημία ήταν μεν η αφορμή, αλλά οι σκέψεις για τετραήμερη εργασία, δεν προέκυψαν τώρα.

Το 2019, η Microsoft Japan, ανέφερε αύξηση πωλήσεων 40% όταν μείωσε την εβδομάδα εργασίας. Η εταιρεία σχεδιασμού ακινήτων της Νέας Ζηλανδίας Perpetual Guardian, σημείωσε και αυτή καλύτερη πρόοδο, σύμφωνα με τον Μπανγκς.

Η δοκιμή της Unilever θα διαρκέσει από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Η εταιρεία συνεργάζεται με ερευνητές του Business School University of Technology του Σίδνεϋ (UTS) για τη μέτρηση της τιμής των επιδόσεων.

Η εταιρεία, η οποία απασχολεί περισσότερα από 150.000 άτομα παγκοσμίως, δραστηριοποιείται στη Νέα Ζηλανδία για περισσότερα από 100 χρόνια. Στη δοκιμή θα συμμετέχουν και οι 81 εργαζόμενοι.

Διαβάστε επίσης:

Unilever: Εκτίναξη πωλήσεων σε αντισηπτικά και παγωτά μέσα στην πανδημία

Unilever: Επενδύει 1 δις. ευρώ σε ταμείο για την κλιματική αλλαγή

Η Unilever πρωτοπορεί: Μηδένισε το «χάσμα» των φύλων

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση