NEED TO KNOW

Ζιμπάμπουε: Οι έγκυοι αναγκάζονται να δωροδοκούν τους γιατρούς για να γεννήσουν με ασφάλεια

Photo by Zach Vessels on Unsplash

Οι έγκυοι της Ζιμπάμπουε αναγκάζονται να δωροδοκούν γιατρούς και νοσηλευτές προκειμένου να φέρουν το παιδί τους στον κόσμο με ασφάλεια. Πρόκειται για  μία χώρα στην οποία το σύστημα υγείας ήταν ανέκαθεν αδύναμο, όμως η πανδημία, σύμφωνα με την Guardian, επιβάρυνε την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

Οι Aurage Katume και Melody Mapani, έχοντας βιώσει τη διαφθορά όταν ήρθε η δική τους ώρα να γεννήσουν, μήνυσαν τις Αρχές της πόλης Χαράρε. Απαιτούν να αξιοποιηθούν οι 42 κλινικές της που, αυτή τη στιγμή, παραμένουν κλειστές και ζητούν την παροχή στήριξης στις εγκύους.

Όταν η Katume ένιωσε τους πρώτους πόνους της γέννας, πήγε στην κλινική της περιοχής της. Την έδιωξαν, στέλνοντάς τη σ’ ένα μακρινό νοσοκομείο. Εκεί, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να της δώσουν τη στοιχειώδη φροντίδα.

«Τι μας έφερες;», τη ρώτησαν την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της στο κτίριο. Δεν κατάλαβε, αρχικά. Συνειδητοποίησε πως μιλούσαν για χρήματα κι έδωσε πέντε δολάρια σε μία νοσηλεύτρια. Μόνο  όταν πήραν όλες το μερίδιό τους, την προετοίμασαν για τον τοκετό.

Η Mapani, από την άλλη, έχασε το μωρό στη γέννα. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το παιδί θα μπορούσε να είχε σωθεί αν την είχαν αναλάβει άμεσα. Αντί για αυτό, πήγαινε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Οι δικηγόροι των δύο γυναικών κινούνται κατά των γιατρών και των μαιών, υποστηρίζοντας πως δίνουν προτεραιότητα στις υποψήφιες μητέρες που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν «φακελάκι» με αμερικανικά δολάρια.

«Έχουν χαθεί ζωές, κυρίως μωρών κατά τη διάρκεια της γέννας, κάποια πεθαίνουν πριν λόγω της τεράστιας καθυστέρησης ή και παντελούς αδιαφορίας των επαγγελματιών υγείας», επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το lockdown επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση. Η παροχή ιατρικής φροντίδας στις μέλλουσες μητέρες είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το ίδιο ισχύει και για τη βοήθεια σε εκείνες που γεννούν. Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, πολλές μένουν ολομόναχες στις δύσκολες στιγμές. Άλλες, δεν έχουν χρήματα για να μεταφερθούν από το σπίτι στο νοσοκομείο.

Ως αποτέλεσμα, δεν είναι λίγες εκείνες που προτιμούν να γεννήσουν σπίτι, έχοντας στο πλευρό τους τη μητέρα ή την πεθερά τους – γυναίκες, δηλαδή, που δεν έχουν καμία σχετική γνώση – ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι μόνες.

Η Mapani και η Katume, χάρη στο θάρρος τους, κάνουν ένα τεράστιο βήμα για να μην αναγκαστεί καμία να υποφέρει όπως υπέφεραν αυτές.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες και τα κορίτσια που θέλουν να δώσουν τέλος στον παιδικό γάμο

Oι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο λόγος που δε θα γεννηθούν 6.8 εκατομμύρια κορίτσια στην Ινδία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση