POWER

3 γυναίκες πρωτοστατούν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

πηγή φωτογραφιών: Instagram

Η περιβαλλοντική κρίση είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και χρόνια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, έχοντας περιορίσει το πλαστικό μίας χρήσης και ανακυκλώνοντας τα σωστά προϊόντα, ενώ προσπαθούμε να έχουμε έναν όσο το δυνατό πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Οι παρακάτω γυναίκες έχουν αφιερωθεί στη σωτηρία του πλανήτη. Ανακαλύπτουν νέα μονοπάτια που ελπίζουν να ακολουθήσουμε, για να γίνει μία δραστική αλλαγή. Από μία Γαλλίδα πολιτικό που αλλάζει τους νόμους για να μειώσει το αντίκτυπο της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον, μέχρι μία αρχιτέκτονα που δημιουργεί το πρώτο ξενοδοχείο που δε χρειάζεται ηλεκτρισμό, οι τρεις τους μας δίνουν κίνητρο να κάνουμε τη διαφορά.

Νίνα Φλορ

Η ζωή της άλλαξε το 2013, σε ένα ταξίδι στη Μοζαμβίκη. Ένας προορισμός που δε θα χαρακτηρίζαμε ακριβώς τουριστικό, μίλησε στην ψυχή της. Τόσο οι άνθρωποι, όσο και η ομορφιά του τόπου, την έκαναν να δει τη ζωή με άλλο μάτι και αποφάσισε να βοηθήσει τη χώρα με κάθε μέσο που διαθέτει.

πηγή: www.instagram.com/ninaflohr

Η 33χρονη επιχειρηματίας προσπαθεί να συμβάλλει στη διατήρηση της άγριας εκείνης ομορφιάς και στην ελεγχόμενη αύξηση του τουρισμού στη Νήσο Benguerra. Εκεί, κατοικούν περισσότερα από 150 είδη πτηνών, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια. Για να διατηρηθεί αυτή η πλούσια πανίδα, δημιούργησε το ερευνητικό κέντρο Bazaruto Center for Scientific Studies (BCSS) ενώ ασχολείται αυτή τη στιγμή με το Kisawa Sanctuary, ένα οικολογικό κατάλυμα.

Το BCSS, το οποίο ιδρύθηκε το 2017, είναι μία μη-κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία είναι υπεύθυνη για τις φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές του νησιού. Χτισμένο με τοπικές πρώτες ύλες, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια και ακολουθώντας τη zero waste φιλοσοφία, ερευνά επίσης τη συμπεριφορά των ζώων, την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση των υδάτων λόγω του πλαστικού. Τα επιστημονικά του ευρήματα, είναι διαθέσιμα δωρεάν.

Το 60% των εργαζομένων είναι ντόπιοι και απόλυτα αφοσιωμένοι στο σκοπό τους. Η Φλορ, μάλιστα, αποκάλυψε στο robbreport.com πως είναι «εντυπωσιασμένη με το ταλέντο τους».

Μαζί με το BCSS που ενθαρρύνει τον κόσμο να σεβαστεί και να προστατεύσει το φυσικό πλούτο της Μοζαμβίκης, έρχεται και το Kisawa Sanctuary για τον τουρισμό. Πρόκειται να εγκαινιαστεί μέσα στη χρονιά και θα λειτουργήσει με οδηγό τη βιωσιμότητα.

Μπριν Πουαρσόν

Είναι η γραμματέας του Υπουργού Οικολογίας και Αλληλεγγύης της Γαλλίας. Αυτό σημαίνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος, είναι το βασικό της μέλημα και προσπαθεί να την εξασφαλίσει κάνοντας επίθεση στην πιο κερδοφόρα και ταυτόχρονα επικίνδυνη βιομηχανία: εκείνη της μόδας.

Θεωρεί πως έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, ενώ δε γίνονται προσπάθειες για τη μείωσή του. Η Πουαρσόν, δηλώνει αποφασισμένη να το αλλάξει αυτό. Πώς; Εφαρμόζοντας ορισμένες καινοτομίες που μπορεί να πλήξουν οικονομικά μερικές από τις μεγαλύτερες γαλλικές επιχειρήσεις.

πηγή: www.instagram.com/brune.poirson

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά είναι ο νόμος που απαγορεύει στους εμπόρους και τα brands να καταστρέφουν ό, τι έμεινε απούλητο – μία τακτική που αρκετοί ακολουθούσαν μέχρι τώρα για να μην τα πουλήσουν αργότερα με έκπτωση. Αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί το 2023 και θα προωθηθεί, έτσι, η φιλοσοφία του zero waste.

Οι εταιρείες θα μπορούν «να παίρνουν μία τσάντα και να τη σχεδιάζουν από την αρχή, ή να χρησιμοποιούν κομμάτια της σε ένα παλτό», έχει αναφέρει. Επίσης, πρότεινε μία ακόμη λύση:  «Να την πουλήσουν στους υπαλλήλους χωρίς το ΦΠΑ».

Στην αρχή, οι σχεδιαστές και οι επιχειρηματίες αντέδρασαν σθεναρά. «Πρώτα σε περνάνε για τρελή. Προωθείς την ιδέα και λένε ότι είναι υπερβολικά επικίνδυνη. Αλλά εάν συνεχίσεις, τελικά βλέπουν πως το όραμά σου είναι εφικτό», είπε. Κατάφερε να τους πείσει πως γίνεται να έχουν οικονομικό και ταυτόχρονα ηθικό κέρδος.

Έχει κι άλλες οικολογικές πρωτοβουλίες στα σκαριά. Από ένα φόρο για τα προϊόντα που θα φεύγουν εκτός των συνόρων της Ε.Ε. για να δώσει κίνητρο στους καταναλωτές και να δίνουν προτεραιότητα στην τοπική τους αγορά, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μέχρι την απαίτηση για την τοποθέτηση φίλτρων στα πλυντήρια, προκειμένου να «παγιδεύονται» οι μικροΐνες πλαστικού και να μην περνούν στην αποχέτευση, κι έπειτα στον ωκεανό.

Όλο αυτό ξεκίνησε επειδή εργάστηκε για χρόνια στην Ινδία, το Μπανγκλαντές και τη Σρι Λάνκα. Είδε τις βαφές να χύνονται στα ποτάμια και τα χημικά στα βαμβάκια, και κατάλαβε πόσο βλαβερή είναι η βιομηχανία της μόδας για τον πλανήτη μας.

Στέφανι Μπενεντέτο

Τα υφάσματα, με τις βαφές και τα χημικά που χρησιμοποιούνται πάνω τους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης των υδάτων και η Στέφανι Μπενεντέτο το γνωρίζει καλά. Αποφάσισε να ιδρύσει, λοιπόν, τη start-up Queen of Raw,ώστε να εξοικονομήσει τέσσερα εκατομμύρια γαλόνια νερού και να περιορίσει κατά δύο εκατομμύρια κιλά τις χημικές ουσίες μέσα σε ένα χρόνο.

Πώς το κάνει αυτό; Χρησιμοποιώντας τα υφάσματα που περίσσεψαν από την παραγωγή των ρούχων!

πηγή: www.instagram.com/thestephaniebenedetto

«Θέλω να μειώσω τα απορρίμματα, να αλλάξω τον τρόπο σκέψης των επιχειρήσεων και να λύσω την παγκόσμια κρίση στη μόλυνση του νερού», έχει αναφέρει η φιλόδοξη 40χρονη.

Η Queen of Raw έχει την έδρα της στο Μανχάταν και εμπορεύεται online υφάσματα. Οι μεγαλύτεροι πελάτες της θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όμως είναι κορυφαίοι στο χώρο της μόδας. Πουλούν σε χαμηλές τιμές ό,τι τους έμεινε, ενώ 130 χιλιάδες χρήστες αγοράζουν από μερικούς πόντους, μέχρι πολλά μέτρα.

Επειδή η συναλλαγή μόνο γίνεται μέσω της εταιρείας και η αποστολή πραγματοποιείται απευθείας, από τον πωλητή στον καταναλωτή, μειώνονται τα μεταφορικά έξοδα και οι ρύποι από τη μετακίνηση.

«Είναι η πιο οικονομική λύση. Κερδίζουν όλοι», έχει αναφέρει η επιχειρηματίας. Εκεί οφείλεται και η επιτυχία της.

Έχοντας δύο μικρά παιδιά, βλέπει την αποστολή της τόσο παγκόσμια, όσο και προσωπική. «Θέλω τα παιδιά μου να έχουν καθαρό νερό να πιούν, έναν πλανήτη να ζήσουν, ρούχα που δεν είναι τοξικά και ξέρω πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό», τόνισε στο robbreport.com.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση