INSPIRATION

Jeanette Epps: Η πρώτη μαύρη αστροναύτης που θα υπηρετήσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Το 2018, της πήραν την ευκαιρία μέσα από τα χέρια - τώρα, επιστρέφει

πηγή: NASA
πηγή: NASA

Δύο χρόνια πριν, η αστροναύτης Jeanette Epps ετοιμαζόταν να μπει σ’ ένα ρωσικό διαστημόπλοιο και να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα υπηρετούσε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Τελευταία στιγμή, χωρίς καμία εξήγηση, της ανακοίνωσαν πως η αποστολή θα συνεχιζόταν χωρίς εκείνη.

Παρότι πολλοί Αφροαμερικανοί έχουν πετάξει στο διάστημα, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε ο Guion Bluford το 1983, κανείς τους δεν είχε την ευκαιρία να εργαστεί και να ζήσει έξω από τα όρια της Γης για καιρό. Η δυνατότητα αυτή, δε στερήθηκε ποτέ από τους λευκούς. Περισσότεροι από 200 έχουν βρεθεί στο ΔΣΣ από το 200.

Από το 2018 που η Epps έμεινε εκτός της αποστολής εκείνης, πάλευε ακούραστα για να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί. Τώρα, η NASA της αναθέτει κάτι νέο. Το 2021, μαζί με τους Sunita Williams και Josh Cassasa θα πετάξουν με διαστημική κάψουλα Starliner της Boeing που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή και θα δοκιμαστεί στο τέλος της χρονιάς.


Η Jeanette Epps έχει διδακτορικό στην αεροναυπηγική κι έχει εργαστεί για χρόνια στη CIA. Το 2009 έγινε επίσημα μέλος της NASA, με τον οργανισμό να αναφέρει το 2017 πως η γυναίκα αυτή θα έγραφε ιστορία.

Την επόμενη χρονιά, όμως, της έκοψαν τα φτερά. Λιγότερο από έξι μήνες πριν το πολυαναμενόμενο ταξίδι της, την αντικατέστησαν τη Serena Auñón-Chancellor. Εκείνη, εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά της. Οι αστροναύτες, άλλωστε, απομακρύνονται από αποστολές είτε για ιατρικά είτε για οικογενειακά ζητήματα – η Epps δεν αντιμετώπιζε τίποτα από τα δύο.

«Ήταν απόφαση της διοίκησης, και δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι», ανέφερε πέρσι σε συνέδριο στο Βερολίνο. Δε γνώριζε, όπως είπε, ποιος την πήρε και γιατί, ενώ πρόσθεσε πως δεν πίστευε ότι κάποιος συνάδελφός της μίλησε άσχημα στους ανωτέρους τους. «Νομίζω πως είχε καλές επαγγελματικές σχέσεις με όλους εκεί πέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τη ρώτησαν, έπειτα, αν θεωρεί πως στην παραπάνω απόφαση συνέβαλαν ο σεξισμός κι ο ρατσισμός που ίσως αντιμετώπιζε. «Η αλήθεια είναι πως δεν έχεις το χρόνο να ασχοληθείς με την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων, επειδή πρέπει να αποδόσεις. Κι αν το κάνεις, θα παρακωλύσεις την αποστολή… Είτε έπαιξαν ρόλο, είτε όχι, δεν γίνεται να καθίσω να σκεφτώ τι μπορεί να είχαν στο μυαλό τους εκείνοι οι άνθρωποι», απάντησε.

Τώρα, με τη νέα αποστολή που της ανατέθηκε, θα γίνει όχι η πρώτη μαύρη γυναίκα, αλλά ο πρώτος μαύρος άνθρωπος που θα περάσει χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 

Διαβάστε επίσης:

Tiera Guinn: H 24χρονη που εργάζεται ήδη ως μηχανικός στη NASA

Charlotta Bass: H πρώτη Αφροαμερικανίδα που διεκδίκησε τη θέση της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Kathy Lueders: Η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του προγράμματος επανδρωμένων πτήσεων της NASA

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση