POWER

Kate Warne: Ποια ήταν η πρώτη μυστική πράκτορας των ΗΠΑ που έσωσε τη ζωή του Abraham Lincoln;

Θεωρείται «η Meryl Streep των ντετέκτιβ»

πηγή: Μουσείο Ιστορίας του Chicago
πηγή: Μουσείο Ιστορίας του Chicago

Πίσω στο 1856, μία νεαρή γυναίκα περπατούσε αποφασιστικά στους δρόμους του Chicago. Προορισμός της, το γραφείο του Allan Pinkerton, ο οποίος ίδρυσε και διοικούσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδικών Ερευνητών. Εκείνος σήκωσε το βλέμμα του, την κοίταξε αδιάφορα και της είπε πως δεν έψαχνε γραμματέα. Εκείνη, του είπε πως δεν ενδιαφερόταν για τέτοια θέση. Ήθελε να εργαστεί ως πράκτορας για την εταιρεία του.

«Θεωρώ πως, ως γυναίκα, μπορώ να ασχοληθώ με υποθέσεις στις οποίες ένας άνδρας δε θα περνούσε εύκολα απαρατήρητος», του είπε, σύμφωνα με τον Chris Enss των New York Times. Με κάποιον μαγικό τρόπο τον έπεισε και τη προσέλαβε. Έγινε, έτσι, η πρώτη μυστική πράκτορας των ΗΠΑ.

Το όνομά της ήταν Kate Warne.

Ήταν ασταμάτητη κι ο Pinkerton ήθελε να τη δοκιμάσει. Μία από τις πρώτες υποθέσεις που ανέλαβε ήταν η υπόθεση Adams Express. Αφορούσε έναν άνδρα που εργαζόταν στην εταιρεία και χρησιμοποιούσε τη θέση του για να κλέβει χρήματα από τον εργοδότη του. Εκείνη, αμέσως έγινε φίλη της συζύγου του υπόπτου και κέρδισε την εμπιστοσύνη της.

Σκοπός της ήταν να ανακαλύψει πού έκρυβε το ζευγάρι τα χρήματα αυτά. Έμαθε, τελικά, πως κάπου τα έκρυβαν και, με τρομερό θάρρος, μπήκε κρυφά στο σπίτι τους και τα βρήκε.

Δεν ήταν αυτός, όμως, ο λόγος που έγινε διάσημη.

Το 1861, της ανατέθηκε να ξεσκεπάσει τη συνωμοσία που είχε στηθεί ενάντια στον πρόεδρο Abraham Lincoln. Συνεργαζόταν με μία ακόμη γυναίκα, τη μιγάδα Hattie Lawson. Η  μητέρα της ήταν μαύρη κι ο πατέρας της λευκός, ενώ η ίδια ασύλληπτα όμορφη. Έπαιζε συνήθως είτε το ρόλο της σκλάβας, λόγω του χρώματός της, είτε σαν σύζυγος κάποιου άλλου πράκτορα. Αυτή τη φορά, ήταν το δεύτερο. Υποτιθέμενος άνδρας της, ο Tim Webster που είχε μεταμφιεστεί σε οικοδόμο. Το «ζευγάρι» ήταν που ανακάλυψε ότι κάποιος σχεδίαζε να καταστρέψει τον Lincoln, τοποθετώντας εκρηκτικό μηχανισμό στο τρένο που θα τον μετέφερε από τη Βαλτιμόρη στο Λευκό Οίκο.

Η Warne, από την πλευρά της, υποδυόταν την αδελφή του Προέδρου. Τον περίμενε έξω από το ξενοδοχείο που έμενε και τον συμβούλευσε να βγάλει το καπέλο του – που ήταν το σήμα κατατεθέν του. Το Πρακτορείο Pinkerton είχε μισθώσει δικό του τρένο, στο οποίο ανέβηκαν τα δύο «αδέλφια». Ταυτόχρονα, οι συνωμότες δεν είχαν ιδέα πως εκείνος δεν ήταν επιβάτης της προγραμματισμένης αμαξοστοιχίας.

Ενώ ο Lincoln κοιμόταν, η Kate έμενε άυπνη, παρατηρώντας τον. We Never Sleep (δεν κοιμόμαστε ποτέ) ήταν άλλωστε και το logo του πρακτορείου. Φυσικά, αυτός ήταν σώος και αβλαβής ενώ σ’ εκείνη ανατέθηκε νέα υπόθεση.


Την ίδια εποχή, υπολογίζεται πως εργάζονταν δεκαπέντε ακόμη γυναίκες για τον Pinkerton. Η Kate Warne, βέβαια, ήταν στις υψηλότερα ιστάμενες θέσεις ώσπου ανέλαβε τη διεύθυνση του γυναικείου τμήματος. Έπειτα, πήρε προαγωγή. Διηύθυνε τον τομέα που αργότερα ονομάστηκε Μυστικές Υπηρεσίες.

Θα μπορούσαμε, ίσως, να την αποκαλέσουμε Meryl Streep των ντετέκτιβ. Ήταν μοναδική στο να αναλαμβάνει νέους ρόλους ενώ φήμες τη θέλουν να λατρεύει το θέατρο. Ήταν η ιδανική πράκτορας που πάντα έπαιρνε πρωτοβουλίες κι ολοκλήρωνε οτιδήποτε αναλάμβανε. «Κατάφερνε να τους εκπλήσσει όλους. Τολμούσε να μιλά μπροστά σε άνδρες και να κάνει ό, τι θέλει σε δύσκολες υποθέσεις, υποθέσεις που κυρίως ανέθεταν σ’ εκείνους», ανέφερε ο Chris Enss.

Της άρεσε να ερευνά μυστήρια μάλλον επειδή κι η ίδια ήταν εξαιρετικά μυστηριώδης. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1830, σε μία οικογένεια που ζούσε στα όρια της φτώχειας. Παντρεύτηκε πολύ νέα κι έμεινε χήρα το 1856. Μετακόμισε μαζί με τους δικούς της στο Illinois και, σχεδόν αμέσως, ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο που ονειρευόταν. Πέρα από τα επαγγελματικά της επιτεύγματα, όμως, τίποτα άλλο δεν είναι γνωστό.

Κάποια στιγμή, αρρώστησε βαριά – πιθανότατα με πνευμονία. Άφησε την τελευταία της πνοή το 1836, πριν καν κλείσει τα 40 της χρόνια. Δεν είχε απογόνους και ήταν μόνη. Ήταν όμως και η πρώτη γυναίκα μυστική πράκτορας, η γυναίκα που άνοιξε το δρόμο που τόσες άλλες ακολούθησαν.

 

Διαβάστε επίσης:

Charlotta Bass: H πρώτη Αφροαμερικανίδα που διεκδίκησε τη θέση της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Amelia Earhart: Τελικά, τι συνέβη στην πρώτη γυναίκα πoυ πέταξε πάνω απ’ τον Ατλαντικό;

Valentina Tereshkova: Η ιστορία της γυναίκας που ταξίδεψε πρώτη μόνη της στο Διάστημα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση