NEED TO KNOW

Main Street Phoenix Project: Διασώζει εστιατόρια από την κρίση του κορονοϊού δίνοντας την ιδιοκτησία στους υπαλλήλους

Η βιομηχανία της εστίασης, είναι ένας τομέας που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση που έφερε ο κορονοϊός. Μετά το lockdown, πολλά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο δεν κατάφεραν να ανοίξουν ξανά και έβαλαν οριστικά λουκέτο. Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες μετοχών, το είδαν σαν μια καλή επενδυτική ευκαιρία και άρχισαν να αναζητούν εστιατόρια που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν για να τα εξαγοράσουν.

Όμως, μία ομάδα που συστάθηκε από μία νομική εταιρεία, ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Το Main Street Phoenix Project, αγοράζει ένα εστιατόριο που δεν μπορεί να επιβιώσει και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε ιδιοκτήτες, καθιστώντας τη βιομηχανία πιο δίκαιη.

O δικηγόρος Jason Wiener έχει περάσει χρόνια βοηθώντας τις μικρές επιχειρήσεις να μετατραπούν σε ιδιοκτησία υπαλλήλων, μια διαδικασία που μπορεί να αυξήσει τόσο τα κέρδη όσο και την αποζημίωση των εργαζομένων. Αλλά η διεκπεραίωση ήταν αργή και συνειδητοποίησε ότι η αντίδραση στην πανδημία έπρεπε να συμβεί πολύ πιο γρήγορα.

Ανησυχούσε ιδιαίτερα για τα άτομα που εργάζονται στα εστιατόρια, τα οποία είναι συχνά γυναίκες, έγχρωμοι, ή χωρίς έγγραφα, με λίγες αποταμιεύσεις για να επιβιώσουν εάν χάσουν τη δουλειά τους. Επιπλέον ήδη οι τρέχουσες θέσεις εργασίας είναι ανεπαρκείς, με ακανόνιστες ώρες και περιορισμένα οφέλη.

Έτσι κατέληξε στη δημιουργία μίας εταιρείας χαρτοφυλακίου, βρίσκοντας κεφάλαια από επενδυτές για την αγορά εστιατορίων που περνούσαν κρίση, βάζοντας τους υπαλλήλους στη θέση των ιδιοκτητών στη νέα συναιτεριστική εταιρεία.  Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία με πολλά εστιατόρια, μειώνει τον συνολικό κίνδυνο.

Μετά την ανάπτυξη του οικονομικού μοντέλου, οι συνεργάτες αρχίζουν τώρα να συγκεντρώνουν κεφάλαια και αναμένουν να αποκτήσουν το πρώτο εστιατόριο μέχρι το τέλος του έτους, με σχέδια να αποκτήσουν περίπου 25 τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ομάδα θα επικεντρωθεί σε τρεις τύπους εστιατορίων. Μερικά μπορεί να είναι οικογενειακά εστιατόρια με ηλικιωμένους ιδιοκτήτες που ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν, ή κάποια που ενδέχεται λόγω της πανδημίας να εξαγοραστούν. Άλλα εστιατόρια μπορεί να έχουν ήδη κλείσει και η ομάδα μπορεί να τα αποκτήσει και να τα ανοίξει ξανά, βάζοντας τους εργαζόμενους σε δουλειές με συνεπή χρονοδιαγράμματα, υψηλότερους μισθούς και καλύτερα οφέλη. Όλα αυτά θα μειώσουν τον κύκλο εργασιών των εργαζομένων, βοηθώντας την επιβίωση των στιατορίων.

Το Main Street Phoenix Project θα λειτουργήσει πρώτα στην περιοχή του Denver στις ΗΠΑ, αλλά σχεδιάζει να συνεργαστεί με άλλους φορέις σε όλη τη χώρα για να αναπαράγει το μοντέλο αλλού. Η ελπίδα για την ομάδα αυτή είναι να σώσει μικρά, ανεξάρτητα εστιατόρια που διαφορετικά θα είχαν «χαθεί» εως τώρα.

 

Διαβάστε επίσης:

3 tips για να εξελίξετε την επιχείρηση σας παρά την κρίση της πανδημίας

Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες των υψηλών στελεχών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός τις γυναίκες των επιχειρήσεων;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση