SUCCESS STORIES

Maye Musk: Η ιστορία της αεικίνητης και πολύπλευρης 72χρονης επιχειρηματία και μητέρας του Elon Musk

Πηγή: Instagram @mayemusk

Παναγιώτα Κοντοδήμα

Η Maye Musk είναι μία 72χρονη επιτυχημένη επιχειρηματίας στον χώρο της διατροφής και της μόδας, έχει γράψει το διεθνές best-seller βιβλίο “A Woman Makes A Plan”, γνώρισε μεγάλη επαγγελματική επιτυχία μετά τα 50 της χρόνια και είναι η μητέρα του εκατομμυριούχου επιχειρηματία τεχνολογίας Elon Musk.

Οι πρωτιές της είναι αρκετές και αξιοσημείωτες σε πεδία όπου η ηλικία αποτελεί ένα πολύ στενό και ασφυκτικό πλαίσιο. Επιτυχημένο μοντέλο, διαιτολόγος, συγγραφέας, ομιλήτρια σε μεγάλες εκδηλώσεις και το μεγαλύτερο σε ηλικία βασικό πρόσωπο σε διαφημιστική καμπάνια μεγάλης εταιρείας καλλυντικών. Αν τα στερεότυπα θέλουν η μόδα και η ομορφιά να έχουν όριο ηλικίας και κυρίως, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, τότε η Maye Musk τα κατέρριψε με μεγάλη επιτυχία.

Διευθύνει τη δική της επιχείρηση διατροφής πάνω από 45 χρόνια, σε οκτώ πόλεις και τρεις χώρες και δίνει ομιλίες, συμβουλές, γράφει κείμενα και παράγει έργο στα media, ενώ παράλληλα, κάνει παρουσιάσεις σε εταιρείες, οργανισμούς, νοσοκομεία και πανεπιστήμια σχετικά με την επιχειρηματικότητα, την ισότητα, τη μονογονεϊκότητα, την γήρανση, την υπέρβαση των προκλήσεων, την αυτοπεποίθηση και την υγεία.

Ασχολήθηκε με το modeling στα 15 της και στα 60 της κατάφερε να έχει ταυτόχρονα τέσσερις διαφημιστικές πινακίδες στην Times Square της Νέας Υόρκης. Είναι πρέσβειρα δύο μη κερδοσκοπικών οργανισμών που συνδέονται με τους δύο επαγγελματικούς τομείς της: στην Big Green, η οποία φτιάχνει κήπους λαχανικών και φρούτων σε σχολεία που υπο-υπηρετούνται και στο Dress for Success, έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει βοηθήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία μέσα από την προώθηση ενός δικτύου υποστήριξης, με πλήθος προγραμμάτων προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και ενδυμασία εργασίας.

Εκτός από τα επαγγελματικά της επιτεύγματα, όμως, είναι και μητέρα τριών παιδιών, τα οποία κατάφεραν να επιτύχουν και εκείνα με τη σειρά τους στους επαγγελματικούς τομείς που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν. Μάλιστα, από πολύ νωρίς χρειάστηκε να αναλάβει μόνη της την ανατροφή τους, κάτι που δεν αποτέλεσε μόνο πρόκληση, αλλά και μία εξαιρετική αφορμή να κάνει πράξη όσα η ίδια έμαθε από τους δικούς της γονείς, ως προς το πώς  μεγαλώνεις παιδιά για να γίνουν σίγουροι και ανεξάρτητοι ενήλικες.

Η Maye Musk, μέσα από άρθρο της στο CNBC, μοιράστηκε προσωπικές εμπειρίες και συμβουλές προς τους γονείς για το πώς να μεγαλώσουν ανεξάρτητα και επιτυχημένα, αλλά όχι κακομαθημένα, παιδιά:

«Το μεγαλύτερο παιδί μου, ο Elon, κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να σώσει το περιβάλλον και εκτοξεύει πυραύλους. Το μεσαίο παιδί μου, ο Kimbal, άνοιξε εστιατόρια στη λογική “από τη φάρμα στο τραπέζι” και διδάσκει παιδιά να φτιάχνουν κήπους με φρούτα και λαχανικά σε σχολεία που δεν έχουν αρκετό προσωπικό. Και η Tosca, η μικρότερή μου, είναι παραγωγός και σκηνοθέτιδα ταινιών στη δική της εταιρεία ψυχαγωγίας.

Οι άνθρωποι με ρωτούν συχνά πώς μεγάλωσα τόσο επιτυχημένα παιδιά. Τους λέω ότι το έκανα διδάσκοντας τους τι σημαίνει σκληρή δουλειά και αφήνοντάς τους να ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντα τους.

Έμεινα μόνη μου με τρία παιδιά, όταν ήμουν 31 ετών. Δεν ένιωσα ποτέ ένοχη που εργαζόμουν, γιατί δεν είχα επιλογή. Η φροντίδα των παιδιών μου ήταν η πρώτη μου προτεραιότητα, δούλεψα σκληρά για να έχουμε μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας, φαγητό στο στομάχι και τα απαραίτητα για εμάς ρούχα.

Άρχισα να δουλεύω για τον μπαμπά μου όταν ήμουν οκτώ ετών. Ζούσαμε δίπλα στο γραφείο χειροπρακτικής του, όπου η μαμά μου τον βοηθούσε. Η δίδυμη αδερφή μου, Kaye, και εγώ παίρναμε 5 σεντ την ώρα για να τον βοηθάμε να στέλνει το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα που έγραφε.

Ο μπαμπάς μου υπαγόρευε το κείμενο στη μαμά μου, η οποία το στενογραφούσε και στη συνέχεια, το πληκτρολόγησε. Αφού η Kaye κι εγώ τα αντιγράφαμε, καθόμασταν στο πάτωμα του σαλονιού, διπλώναμε το χαρτί στα τρία, το βάζαμε σε έναν φάκελο και το σφραγίζαμε. Κάναμε περίπου 1.000 από αυτά κάθε μήνα.

Όταν η Kaye και εγώ ήμασταν δώδεκα, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στην κλινική ως ρεσεψιονίστ. Θα κάναμε βάρδιες στην υποδοχή των ασθενών, φτιάχνοντάς τους τσάι, ετοιμάζοντας τις ακτινογραφίες και κάνοντάς τους συντροφιά έως ότου ο μπαμπάς μας ήταν έτοιμος να τους δει.

Οι γονείς μου μάς αντιμετώπισαν σαν ενήλικες, τους οποίους θα μπορούσαν να εμπιστευθούν και η επιρροή τους είναι εμφανής στο πώς μεγάλωσα τα παιδιά μου. Από νεαρή ηλικία, τα παιδιά μου με βοήθησαν στην επιχείρηση διατροφής που έχω. Η Tosca πήγαινε στο γραφείο μου και έγραφε γράμματα σε γιατρούς στον επεξεργαστή κειμένου. Ο Elon ήταν πολύ καλός στο να με βοηθάει εξηγώντας μου τις λειτουργίες του επεξεργαστή κειμένου. Ο Kimbal ήταν πάντα χρήσιμος.

Όταν ζούσαμε στο Bloemfontein, έβαλα την Tosca να δουλέψει στη σχολή modeling που διηύθυνα. Φανταστείτε μια οκτάχρονη μαθήτρια που διδάσκει πώς να περπατάς, να χορογραφεί show μόδας και να κάνει μαθήματα εθιμοτυπίας. Την έβαλα ακόμη να κρατά τα ρούχα σε όλα τα show μου.

Μεγάλωσα τα παιδιά μου όπως οι γονείς μου μεγάλωσαν εμάς: να είμαστε ανεξάρτητοι, ευγενικοί, ειλικρινείς, συνετοί και ευγενικοί. Τους δίδαξα τη σημασία της σκληρής δουλειάς  και του να κάνεις καλά πράγματα. Δεν τα αντιμετώπισα σαν μωρά ούτε τα μάλωνα. Δεν τους είπα ποτέ τι να σπουδάσουν. Δεν έλεγχα τις εργασίες που είχαν για το σπίτι, αυτή ήταν δική τους ευθύνη.

Καθώς μεγάλωναν, συνέχισαν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για το δικό τους μέλλον μέσω των αποφάσεων που έλαβαν. Η Tosca επέλεξε το δικό της γυμνάσιο. Όλοι έκαναν αίτηση στα πανεπιστήμια επιλογής τους και συμπλήρωσαν τις αιτήσεις υποτροφιών και φοιτητικών δανείων.

Τα παιδιά δεν χρειάζεται να είναι προστατευμένα από την πραγματικότητα της ευθύνης. Τα παιδιά μου επωφελήθηκαν επειδή με είδαν να δουλεύω σκληρά μόνο για να εξασφαλίσω μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας, να βάλω φαγητό στο στομάχι μας και να αγοράσω μεταχειρισμένα ρούχα.

Όταν πήγαν στο κολέγιο, ζούσαν σε πολύ κακές συνθήκες: στρώμα στο πάτωμα, έξι συγκάτοικοι ή ένα διαλυμένο σπίτι. Αλλά, ήταν εντάξει με αυτό. Εάν τα παιδιά σας δεν έχουν συνηθίσει τις πολυτέλειες, επιβιώνουν καλά. Δεν χρειάζεται να τα κακομαθαίνετε. Μόλις είστε βέβαιοι ότι τα παιδιά σας βρίσκονται σε ασφαλείς συνθήκες, αφήστε τα να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Τόσοι πολλοί γονείς αγχώνονται πολύ εύκολα για τα παιδιά τους. Το είδα συχνά στη διατροφική μου πρακτική. Ένας πατέρας ή μια μητέρα αγχωνόταν τρώγοντας επειδή τα παιδιά τους είχαν τόσες πολλές φόρμες να συμπληρώσουν για να μπουν σε ένα καλό σχολείο ή στο πανεπιστήμιο.

Η συμβουλή μου; Αφήστε τα παιδιά σας να χειριστούν τα έγγραφά τους για να μπουν σε πανεπιστήμια ή στις θέσεις εργασίας. Εκείνοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι για το μέλλον τους. Ή, εάν προτιμούν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση και πιστεύετε ότι είναι καλή ιδέα, υποστηρίξτε τους. Διδάξτε στα παιδιά σας καλούς τρόπους. Αλλά αφήστε τους να αποφασίσουν τι θέλουν».

 

Δείτε επίσης:

Ο Elon Musk προσφέρει την εταιρεία του για την κατασκευή αναπνευστήρων

Χρυσαυγή Κασάπογλου: Μεγάλωσε τέσσερα παιδιά, έχει πέντε εγγόνια και πέρασε πρώτη στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Job Hopping: Τι είναι και πώς μπορεί να επηρεάσει την καριέρα σας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση