ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Job Hopping: Τι είναι και πώς μπορεί να επηρεάσει την καριέρα σας

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Ο όρος «job hopping» χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τη γενική αντίληψη που έχουν πολλοί, ότι ο ευκολότερος τρόπος για να έχει κάποιος έναν υψηλότερο μισθό είναι να αναπηδά από τη μία δουλειά στην άλλη σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Οι ειδικοί όμως αναφέρουν ότι οι πολλές εναλλαγές μπορούν και να βλάψουν αλλά και να ωφελήσουν μία καριέρα.

Σε μία πρόσφατη έρευνα της παγκόσμιας εταιρείας παροχής συμβουλών για ανθρώπινους πόρους «Robert Half» τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 64%  των εργαζομένων ήταν υπέρ του job hopping. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 22% αυξημένο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι κάτω των 34 ετών θεωρούν ότι όντως μπορεί η νέα αυτή τάση να τους βοηθήσει στην καριέρα τους.

Η αύξηση της ανεργίας σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες ώθησε τη γενιά των millennials να είναι πιο δεκτικοί και ανεκτικοί με τα διευρυμένα ωράρια εργασίας και στην ιδέα ότι πρέπει να δουλέψουν περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες γενιές.

Όσο ο ρόλος της δουλειάς τους είναι προκλητικός, συναρπαστικός και εμπνευσμένος από αυτούς, θα παραμείνουν. Μόλις η «γοητεία» μιας εργασίας ξεθωριάσει, προχωρούν σε κάτι πιο ενδιαφέρον και προκλητικό.

Κατά γενικό κανόνα η διαφορά του «jop hopping» σε σχέση με παλιά είναι ότι τα άτομα που ανήκουν σε προηγούμενες γενιές πολύ συχνά αναζητούσαν μία προσωρινή εργασία ώστε να βγάζουν τα προς το ζην μέχρι να επιλέξουν μια μακροχρόνια σταδιοδρομία.

Κατά συνέπεια το «job hopping» ανάλογα με το πώς θα το διαχειριστεί κανείς μπορεί ή να εκτοξεύσει ή να πάει πίσω μία καριέρα. Το συμπέρασμα αυτό μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό σύμφωνα με τα παρακάτω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

Πλεονεκτήματα:

Εργασιακή εμπειρία: Η εναλλαγή πολλών εργασιών σε σύντομο διάστημα βοηθά ένα άτομο να αποκομίσει μία καλή εργασιακή εμπειρία.

Κερδίζοντας νέες δεξιότητες: Σε κάθε εναλλαγή πόστου ένα άτομο μαθαίνει περισσότερα πράγματα και αυξάνει τα soft skills του.

Εργασία σε διάφορους ρόλους: Οι διαφορετικοί ρόλοι που έχει σε κάθε εργασία βοηθούν ένα άτομο να αναπτύσσει καλύτερη αντίληψη και να μπορεί να διαχειρίζεται από διαφορετικά πρίσματα μία δουλειά.

Photo by Kevin Bhagat on Unsplash

Μειονεκτήματα:

Ο κίνδυνος να χάσει την ευκαιρία για προαγωγές: Για να καταφέρει κάποιος να πάρει προαγωγή χρειάζεται χρόνος. Η επιλογή για «job hopping» απομακρύνει κατά πολύ αυτό το ενδεχόμενο.

Οι εργοδότες μπορούν να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του εργαζομένου: Με το «job hopping» ένας εργαζόμενος ρισκάρει να φανεί αναξιόπιστος στα μάτια του εργοδότη. Δημιουργεί την εντύπωση ότι όπως έφυγε από τις προηγούμενες δουλειές έτσι μπορεί να φύγει και τώρα αφήνοντας τους σύξυλους.

Δεν συνδέεται με την εταιρική κουλτούρα: Πολλές εταιρείες βασίζονται στα πρόσωπα τους και επενδύουν σ’ αυτά. Επομένως το προφίλ του εργαζομένου που αλλάζει διαρκώς εργασίες ως συνήθως απορρίπτεται από τους εργοδότες κατά την περίοδο προσλήψεων.

Μειώνει την ικανότητά σας να κερδίζετε επιτεύγματα: Το «job hopping» δεν βοηθά κάποιον να καταφέρει ένα μεγάλο επίτευγμα στη δουλειά του. Για να καταφέρετε κάποιο σημαντικό επίτευγμα χρειάζεται χρόνος πάνω σε ένα συγκεκριμένο πόστο εργασίας και αντικείμενο.

Άρα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε ισορροπία έχοντας ξεκάθαρους στόχους και αντίληψη. Πρέπει να γνωρίζετε πότε είναι καλό να μένετε ή να φεύγετε από μία δουλειά ακόμη και αν οι συχνές αλλαγές εργασίας είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Η καριέρα σας ανήκει σε εσάς τους ίδιους.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς η πανδημία θα φέρει την αλλαγή του αιώνα στο «χάσμα» των φύλων

Η εργασία στα 40 δίνει ευκαιρίες για περαιτέρω εξέλιξη της καριέρας

Πώς να εκτοξεύσετε την καριέρα σας σ’αυτή τη δύσκολη εποχή